New Candys - Vyvyd (Dischi Sotterranei, 2021)

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 11:14
Γράφτηκε από:

Oι Ιταλοί New Candys επέστρεψαν στη δισκογραφία με ένα απίστευτο νέο άλμπουμ, το Vyvyd. Ένας δίσκος γεμάτος από πιασάρικα φωνητικά, εντυπωσιακές κιθαριστικές στιγμές αλλά και μία γενικότερη "χορευτική" διάθεση. Όλα αυτά τα συναντά κανείς σε ένα σκοτεινό περιτύλιγμα με εκτεταμένο και συνεχές reverb, ενώ διαρκώς κλείνουν το μάτι προς τα '80 αλλά και τις αρχές των '90.
Oι Βενετσιάνοι New Candys, η μπάντα της οποίας ηγείται ο Fernando Nuti (στην Ελλάδα τον είχαμε δει σχετικά πρόσφατα όταν συνόδευσε τους Μεξικάνους Lorelle Meets the Obsolete στην εδώ παρουσία τους) δεν είναι νέοι στο χώρο. Το psych και shoegaze μείγμα μουσικών τους, είναι ενεργό δισκογραφικά από το 2012 και το ντεμπούτο Stars Reach The Abyss. Έκτοτε, διαρκώς βελτιώνονται μέχρι το εκπληκτικό Bleeding Magenda του 2017 που τους έκανε και ευρύτερα γνωστούς και τους βοήθησε να συμμετέχουν σε μεγάλα φεστιβάλ εκτός Ιταλίας. Είναι νωρίς, θαρρώ, να πω αν το Vyvyd είναι ανώτερό του, όμως σίγουρα οι πιθανότητες είναι υπέρ αυτής της άποψης.

New Candys in 2021 1
Η παραγωγή, ο τρόπος που αναπτύσσονται τα δέκα τραγούδια, η σπιρτάδα των φωνητικών αλλά και οι στίχοι, κινούνται σε υψηλό επίπεδο και παίρνουν επάξια τη θέση τους στο βάθρο των καλύτερων του underground psych και του σημερινού shoegaze. Ο Nuti είναι υπεύθυνος για τη μουσική, τους στίχους αλλά και το artwork του Vyvyd (με το καταπληκτικό κιτρινόμαυρο εξώφυλλο), ενώ παράλληλα είναι τόσο κιθαρίστας όσο και υπεύθυνος για τα φωνητικά. Άψογος!
Στις πολλές ωραίες συνθέσεις, σίγουρα υπάρχουν κάποιες που ξεχωρίζουν. Το εναρκτήριο, ρυθμικό αλλά και shoegazy,Twin Mime είναι ένα εξαιρετικό, αντιπροσωπευτικό δείγμα του fuzzy ήχου της μπάντας, τόσο στο Vyvyd όσο και γενικότερα. To υπέροχο Factice είναι από τα πλέον ατμοσφαιρικά κομμάτια του δίσκου, χωρίς φυσικά να λείπουν οι κιθάρες και το έντονο ρυθμικό κομμάτι που προσδίδει το μπάσο και τα ντραμς. H ένταση ανεβαίνει στο Evil Evil όπου πραγματικά γίνονται πολύ πιο heavy, ενώ το Helluva Zoo παραπέμπει σε 60’s ήχους. Το αγαπημένο μου όμως κομμάτι είναι το Vyvyan Rising, με ένα φοβερό, σταθερό beat να το διατρέχει και με ένα επαναλαμβανόμενο, χαμένο στο βάθος, κιθαριστικό riff, που υπνωτίζει. Φυσικά, ξεχωριστό και χαρακτηριστικό του ήχου της μπάντας όλων των χρόνων ύπαρξής της, ειναι το Begin Again. Υπνωτικό, χαλαρωτικό, με καταπληκτικές μπασογραμμές να του προσδίδουν μοναδικό βάθος.

new candys cover
Ο Vyvyd είναι ένας σπουδαίος δίσκος, σίγουρα από τους καλύτερος που άκουσα μέσα στο 2021. Για καιρό θα γυρνάει στο πικ-απ και μαζί με το Bleeding Magenda θα είναι στις πρώτες επιλογές για εγγυημένα καλή, ψυχεδελική μουσική συντροφιά.

*2 τραγούδια που θα ομορφύνουν τη ζωή σας: Vyvyan Rising, Twin Mime.

8/10

photos: taken from band's official Facebook page

Διαβάστε επίσης

Pascal Comelade & The Limiñanas - Boom Boom (Because Music, 2023)

Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 10:31

Ġenn - Unum (Liminal Collective, 2023)

Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024 10:54