Agusa - Κάθαρσις (Κommun2-Sound Effect Records, 2016)

Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017 22:01
Γράφτηκε από:
Πιο seventίλα και progίλια, δε γίνεται!

Οι Σουηδοί Agusa και ο ψυχεδελικός τους κόσμος μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και μάλιστα στο ξαφνικό. Τόσο μουσικά όσο και σα φυσική παρουσία. Το μουσικό κομμάτι τεκμηριώνεται από τα τρία άλμπουμ που κυκλοφόρησαν (studio τα δυο εξ αυτών), μόλις από το 2013, οπότε και ξεκίνησε η πορεία της μπάντας. Παράλληλα, ήδη μας επισκέφτηκαν μια φορά τον περασμένο Φεβρουάριο και πριν τελειώσει το 2016 θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε ξανά.

Η τρίτη τους κυκλοφορία είναι γεγονός. Και τι κυκλοφορία! Το Κάθαρσις αποτελεί την αποτύπωση σε φυσικό μέσο της φοβερής, 70’s ρετρό ατμόσφαιρας που δημιούργησαν στο live της 12ής Φεβρουαρίου στο Six D.O.G.S. Η συναυλία είχε δοθεί στα πλαίσια του Side Effect Festival και η κυκλοφορία του άλμπουμ θεωρώ πως είναι ένα “Ευχαριστώ” (Efkaristo πιο σωστά) της μπάντας, προς το ελληνικό κοινό που τους υποδέχτηκε θερμά και τους αποθέωσε.

Η δουλειά που έχει γίνει στο cd από την ελληνική Sound Effect Records είναι πολύ υψηλού επιπέδου και ιδιαίτερη. Ξεκινάμε από την εξωτερική εικόνα και το εντυπωσιακό πορτοκαλί (υπάρχει έκδοση και σε μπλε) custom-made χειροποίητο χαρτονένιο εξώφυλλο, που χτυπάει κατευθείαν ευχάριστα στο μάτι, όπως και το μεγάλο μέγεθος της θήκης. Συνεχίζουμε με το περιεχόμενο, την ουσία δηλαδή, και αυτή δεν είναι άλλη από τη μουσική. Εκεί το πράγμα γίνεται ακόμα καλύτερο. Το άλμπουμ αποτελείται από δυο διασκευές παλαιότερων κομματιών τους, μεγάλης διάρκειας, κάτι που είναι άλλωστε και χαρακτηριστικό στις περισσότερες συνθέσεις τους. Η παραγωγή είναι εξαιρετική, αλλά αυτό που μου άρεσε προσωπικά είναι ότι δε σου δίνεται η αίσθηση ενός κλασσικού live δίσκου. Οι ήχοι από το κοινό και οι συνομιλίες μεταξύ των μελών περνούν στην ηχογράφηση όπως και όσο ακριβώς χρειάζεται για να πάρεις τζούρα από την ζωντανή αίσθηση και να μεταφερθείς νοερά στο χώρο, χωρίς όμως να αποσπάται το αυτί από τις μελωδίες. Επίσης, τα δυο κομμάτια είναι αλλαγμένα στο βαθμό που πρέπει σε σχέση με τη studio εκτέλεση τους, έτσι ώστε και να καταλαβαίνεις ποιά είναι, αλλά και με τα τζαμαρίσματα και τις τονικές αλλαγές να αναδύεται -μέσα από αυτά- ο αυθορμητισμός ενός live.

Τα δυο κομμάτια είναι τα Uti vår hage και Kärlek från Agusa που προέρχονται από το πρώτο άλμπουμ (Högtid, 2014), έχοντας υποστεί -όπως είπαμε- αρκετές αλλαγές με χαρακτηριστικότερη τη διάρκεια τους. Ειδικά στο δεύτερο κομμάτι η αρχική σύνθεση των τριών λεπτών έχει εκτοξευτεί σ’ ένα απίστευτο μουσικό παραλήρημα σχεδόν ενός τετάρτου της ώρας. Η σύνθεση εμπλουτίστηκε και έγινε ένα αριστούργημα που θα ήταν κρίμα να μην έχει «χαραχθεί» σε φυσικό μέσο.

Προσωπικά δεν τους εντάσσω (όχι ελαφρά τη καρδία έστω) στο νέο-psych μουσικό ρεύμα, και ο λόγος είναι ότι στη μουσική τους είναι πολύ έντονες τόσο οι prog τάσεις τους όσο και η classic rock και folk αίσθηση.

Το live τους, στις 9 Δεκεμβρίου 2016 στην Death Disco, αναμένεται να είναι άλλη μια ψυχεδελική περιπέτεια την οποία και συστήνω ανεπιφύλακτα. Είναι και ωραίοι τύποι, τουλάχιστον αυτό αντιλαμβάνεται κανείς από τις απαντήσεις τους σε συνεντεύξεις ανά καιρούς.

Φωτογραφία: v_era

Το κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο soundgaze.gr

Διαβάστε επίσης

Pascal Comelade & The Limiñanas - Boom Boom (Because Music, 2023)

Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 10:31

Ġenn - Unum (Liminal Collective, 2023)

Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024 10:54

Daughter - Stereo Mind Game (4AD, 2023)

Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023 10:52