Sigur Ros with London Contemporary Orchestra live @ Ηρώδειο, 27/06/2023 Freyja Tzavara

Sigur Ros with London Contemporary Orchestra live @ Ηρώδειο, 27/06/2023

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023 10:14
Γράφτηκε από:

Προφανώς όσοι διαβάζετε αυτό το site γνωρίζετε για τη λατρεία μας στους Sigur Rós, ίσως μάλιστα και να έχετε μπουχτίσει λίγο το τελευταίο 15θήμερο με το εκτενές αφιέρωμά μας σε αυτούς, ενόψει του live για το οποίο θα διαβάσετε παρακάτω. Έτσι, είναι μάλλον φρόνιμο να μην ειπωθούν πολλά, για το ποιοι είναι οι Sigur Rós με ιστορικά στοιχεία της μπάντας ή με το τι πρεσβεύουν μουσικά, πολιτιστικά κ.ο.κ.
Κατακαλόκαιρο λοιπόν επέλεξαν να έρθουν για άλλη μία φορά στη Ελλάδα, 7 χρόνια μετά το επικό live κάτω από τη βροχή της Πλατείας Νερού.

Sigur Ros 2023 02
Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το τι θα ζούσαμε από τα Ισλανδικά ξωτικά, μα καμία απολύτως. Όσα αναμέναμε συνέβησαν, μα το υπέροχο είναι ότι τα παιδιά αυτά πάντα καταφέρνουν να σε εκπλήσσουν, να προσφέρουν περισσότερα απ' όσα μπορεί η φαντασία σου να προβλέψει. Αυτή τη φορά επέλεξαν να μας μαγέψουν με ένα δίωρο set με πολλά από τα υπέροχα τραγούδια τους (Starálfur, Samskeyti,Vaka, Fljótavík,Hoppípolla... βέβαια μας έλειψαν πολλά, όμως ακόμα εκεί θα ήμασταν αν έπαιζαν όλα τα «καλά» τους), συνοδευόμενα από τη γνωστή, υπέροχη London Contemporary Orchestra. Κοινώς οι ήδη ταξιδιάρικες, post ελεγείες τους τοποθετήθηκαν σε ακόμα ατμοσφαιρικότερο πλαίσιο και σε συνδυασμό με τον μαγικό χώρο του Ηρωδείου και την επιβλητική θέα του Παρθενώνα, έφτιαξαν ένα μοναδικό σκηνικό που πιστεύω πως ούτε και οι ίδιοι περίμεναν.
Κόσμος ξεκίνησε από κάθε άκρη της Ελλάδας για να έρθει να τους δει ενώ το γεμάτο θέατρο (είχε ανακοινωθεί sold out λίγες μέρες πριν) είχε και μπόλικους ξένους (φίλους τους που είτε ήρθαν ειδικά για αυτούς ή έτυχε να βρίσκονταν στην Αθήνα και δεν έχασαν την ευκαιρία να τους δουν) και αυτό λέει πολλά για την επαφή που έχει η μπάντα αυτή με το κοινό της. Όλοι μας, όλοι όσοι μαζευτήκαμε στον ιστορικό βράχο, φτιάξαμε μία μεγάλη αγκαλιά και γίναμε δέκτες μίας ακόμα ανατριχιαστικής παράστασης από μία από τις μεγαλύτερες μπάντες της εποχής μας. Φύγαμε εκστασιασμένοι απ’όσα ακούσαμε και στο τέλος το συνεχές, ασταμάτητο και επίμονο χειροκρότημα, ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι κάτι καλό κατάφεραν για μία ακόμα φορά οι Sigur Rós. O γλυκός, μοναδικός Jonsi, που είναι αλήθεια πως στην κρυστάλλινη φωνή και τα θεόσταλτο φαλτσέτο του στηρίχτηκε περισσότερο από άλλες φορές η όλη φάση, o μπασίστας, εγκέφαλος της μπάντας, ο βράχος Georg Hólm, κάπου λίγο πιο «στην άκρη» αυτή τη φορά (ελέω ορχήστρας) και ο επανακάμψας Kjartan Sveinsson (είχε αποχωρήσει το 2013 και επέστρεψε πέρσι) στα πλήκτρα και υπεύθυνος για πολλούς από τους παράξενους, χαρακτηριστικούς, ήχους της μπάντας.

Sigur Ros 2023 03
Άκουσα και μερικά παράπονα με κάποια από τα οποία, για να είμαι ειλικρινής, δεν διαφωνώ, αλλά με εντελώς ελαφρά διάθεση κριτικής. Είπαν αρκετοί πως η επιλογή στο set δεν ήταν η καλύτερη, με πολλά δυνατά κομμάτια τους να απουσιάζουν. Επίσης σε κάμποσους έλειψε η ένταση, οι δυνατές κιθάρες, τα ντραμς και τύμπανα που κάνουν τη γη να ραγίζει στα live τους. Καταρχάς, να πούμε πως μιλάμε για Ηρώδειο κάτι που σχεδόν αυτόματα σημαίνει άλλες εντάσεις. Επίσης, είτε μας άρεσε είτε όχι (προσωπικά δεν είχα τρελαθεί με την ιδέα), οι μουσικάρες τους θα αποδίδονταν με τη συνοδεία ορχήστρας. Αυτό έχει πάντα τα…ρίσκα του. Τέλος, το σημαντικότερο για να καταλάβει κανείς τους Sigur Rós του σήμερα και όχι του Von, του Ágætis byrjun ή του ( ) και του Takk, πρέπει να ακούσει το δίσκο που μόλις πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησαν, τον Átta. Εκεί, παρατηρείς μία…χαοτική ατμοσφαιρικότητα με έλλειψη δυνατών κιθάρων και εντάσεων που παραπέμπουν σε ηφαίστεια, καταρράκτες, κρατήρες και γκέιζερς. Αυτοί είναι οι Sigur Rós του σήμερα πρέπει να το αποδεχτούμε και να το απολαύσουμε. Ίσως στο μέλλον ξαναδούν τα πράγματα αλλιώς και αισθανθούν την ανάγκη να ανεβάσουν και πάλι εντάσεις, εμείς πάλι εκεί θα είμαστε να τους αγαπάμε και να τους ακούμε.

Sigur Ros 2023 04
Οι τύποι αυτοί δεν παίζουν μουσική, μιλάνε στην ψυχή μας και ΣΙΓΟΥΡΑ μας έσωσαν από πολλούς γιατρούς…! Η μουσική τους θεραπεύει, το πιστεύω πλέον! Επίσης μας έκαναν να ερωτευτούμε, να «χορέψουμε» τραγούδι τους στο γάμο μας και να τρέχουμε για μήνα μέλιτος στο ονειρεμένο νησί τους. Είναι οι Sigur Rós μας!
We play endlessly…

Sigur Ros 2023 06

Set List

Set 1
Blóðberg
Ekki múkk
All alright
8
Von (live)
Andvari
Starálfur
Dauðalogn
Varðeldur
Set 2
Untitled #1 – Vaka
Untitled #3 – Samskeyti
Heysátan
Ylur
Skel
Fljótavík
Untitled #5 – Álafoss
Sé lest
Hoppípolla
Avalon

Υ.Γ. Να ευχαριστήσουμε θερμότατα την Freyja Tzavara για τις υπέροχες φωτογραφίες που μας παραχώρησε! ♥

Photos: Freyja Tzavara, v_era 
Video: v_era


Διαβάστε επίσης