Sigur Rós – Takk... (EMI, 2005) v_era

Sigur Rós – Takk... (EMI, 2005)

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023 11:53
Γράφτηκε από:

Το "Takk"Ευχαριστώ» στα Ισλανδικά) για πολλούς είναι ο καλύτερος δίσκος των Sigur Rós και ίσως να μην έχουν άδικο. Αποτελεί ένα καθ'όλα άξιο διάδοχο του ( ) καθότι κινείται σε πολύ παραπλήσια μουσικά πλαίσια. Έχει εξίσου πλούσια ενορχήστρωση-και εδώ, όλα τα έγχορδα είναι ευγενική προσφορά του κουαρτέτου Amiina- και αντίστοιχου επιπέδου έμπνευση αλλά και μια, πρώτη, pop προσέγγιση. Δημιουργήθηκε γι’αυτό ακριβώς, να συνεχίσει δηλαδή ότι το ( ) έχτισε. Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να μην το θεωρήσει κάποιος ανώτερο του προηγούμενου δίσκου, αν και κατ’εμε ο σημαντικότερος λόγος είναι πιο απλός: Δεν περιέχει κάποιο κομμάτι αντίστοιχο του ονειρικού μεγαλείου του #untitled8.
Όσα διθυραμβικά είπαμε για το ( ) ισχύουν όμως και για το Takk. Το σχεδόν «θρησκευτικό» αλλά και απόκοσμο συναίσθημα που επικρατούσε στις συνθέσεις των τριών πρώτων άλμπουμ (και κυρίως του Ágætis byrjun και του ( ) ) εξακολουθεί να υφίσταται και εδώ. Post rock εμπλουτισμένο με dream pop και indie πινελιές, μα πάντα με το καθαρά προσωπικό τους ύφους να δεσπόζει, στοιχείο που κάνει κάθε μουσική ταμπέλα να φαντάζει ανεπαρκής. Παράλληλα η έμπνευση τους είναι και εδώ ικανή να σου προκαλέσει ρίγος. Για όσους οπαδούς το ( ) δεν ήταν αρκετό ή ακόμα θεωρούσαν ότι άφησε κάτι στη μέση, το Takk είναι εδώ για να τους καλύψει.

takk 01
Στην παραγωγή συνεχίζει να είναι ο εκλεκτός Ken Thomas με τον οποίο φάνηκε πως η μπάντα απέκτησε γρήγορα μοναδική χημεία. Στο Τakk κατάφεραν, χωρίς να αφαιρέσουν (όχι πολύ έστω) την παγωμένη τραχύτητα και την μυστηριακού ύφους δύναμη της μουσικής τους, να ζεστάνουν λίγο τη συνολική ατμόσφαιρα του δίσκου, λες και τα γκέιζερ άρχισαν ξαφνικά να δραστηριοποιούνται.
Έτσι, μια πρώτη διαφορά του παρόντος άλμπουμ σε σχέση με το προηγούμενο είναι ότι αρκετά από τα τραγούδια έχουν κανονικούς -Ισλανδικούς- στίχους. Πιο σωστά, τα Mílanó, Gong και Andvari είναι τα μόνα τρία τραγούδια στα οποία γίνεται η χρήση των Hopelandic σε αντίθεση με τον ( ) όπου η γλώσσα δημιούργημα του Jonsi χρησιμοποιήθηκε σε όλο το άλμπουμ. Επίσης επανέρχεται μια κάποια κανονικότητα με τη χρήση τίτλων σε όλα τα κομμάτια.
Τρανή απόδειξη της ονειρεμένης ομορφιάς του Takk είναι ότι τα περισσότερα κομμάτια του χρησιμοποιήθηκαν για να ντύσουν ταινίες, ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά και όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κάνεις, και κυρίως οι διαφημιστές.



Τα Glósóli και το Hoppípolla είναι συνθέσεις εξαιρετικής έμπνευσης. Ειδικά το δευτέρο είναι από τα πιο συγκινητικά κομμάτια που έχω ακούσει ποτέ, χωρίς σε καμία περίπτωση να ειναι μελαγχωλικό. Στο Sæglópur έχεις την αίσθηση ότι είσαι μέσα στα έγκατα της γης, και στην έκρηξη του ηφαιστείου πετάγεσαι και εσύ ψηλά στον αέρα μαζί με τη λάβα. Για το Mílanó δεν έχω κάτι να συμπληρώσω εκτός του ότι ο κόσμος μας θα ήταν πιο άσχημος αν δεν είχε γραφτεί αυτό το κομμάτι…
Όπως ανέφερα και νωρίτερα, το Takk ικανοποιεί τη διάθεση ολοκλήρωσης του προηγούμενου δίσκου. Ολοκλήρωση της τελειότητας, θα αναρωτηθεί κανείς; Το πέτυχαν πιστεύω. Για αυτούς που είχαν ήδη νιώσει τη μαγεία των Sigur Ros αποτέλεσε μια φυσιολογική, λυτρωτική εξέλιξη. Όσους δεν είχε πείσει 100% το ( ), νομίζω εδώ δόθηκαν ολοκληρωτικά στην μπάντα.

takk 02

Μία σημείωση που πρέπει να γίνει είναι πως οι Sigur Ros σε αυτό το δίσκο υπέγραψαν σε πολυεθνική εταιρεία. Ενδεχομένως κάποιος να σκεφτεί πως η πολυεθνική δε «ζητά την υπογραφή σου» για να σε αφήσει μετά παντελώς «ελεύθερο» να δημιουργήσεις, αλλά προσδοκά να προσφέρεις ακριβώς αυτά που σε έκαναν γνωστό, και αν σου πέσει στη μαγιά και λίγη καλή (αλλά εύπεπτη) pop παραπάνω, ε δεν θα ενοχληθεί και κανένας (από την εταιρεία). Δε χρειάζεται να ακουστεί αυτό ως…συνομοσιολογικό ή μια κάποιου είδους εκμετάλλευση ή χειραγώγηση του καλλιτέχνη, ας ληφθεί όμως υπόψη σαν ένα φυσιολογικό γεγονός στον κόσμο της μουσικής και γενικότερα τον κόσμο που ζούμε. Δούναι και λαβείν. Δεν είμαι παρολ'αυτά βέβαιος ότι το Takk βοήθησε το συγκρότημα στο να κερδίσει νέους οπαδούς. Παρά ήταν υπέροχο το άλμπουμ, για να καταφέρει κάτι τέτοιο. Αυτό έγινε σίγουρα με το επόμενο άλμπουμ. Κατώτερο ποιοτικά, με αρκετά έντονη στροφή στον ήχο προς σαφώς εμπορικότερα μονοπάτια, άρα και προσέγγιση νέου κοινού.
# 2 τραγούδια που θα ομορφύνουν τη ζωή σας : Sæglópur, Mílanó.


Photos: v_era

Διαβάστε επίσης