The Black Angels - Death Song (Partisan Records, 2017) v_era

The Black Angels - Death Song (Partisan Records, 2017)

Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 23:07
Γράφτηκε από:
O δίσκος της χρονιάς 2017 για το Sliding Backwards.

Δε θα καθυστερήσω, και χωρίς πολλές σάλτσες θα πάω στην ουσία, που είναι η πρώτη αντίδραση που μου έβγαλε ο πέμπτος δίσκος των The Black Angels, στο πρώτο μόλις άκουσμα: “Καλά, τι έκαναν οι άνθρωποι ρε!”. Σε αυτό συνοψίζεται η άποψη μου για τον καλύτερο δίσκο της καριέρας τους, το φετινό Death Song. Ναι, ανώτερο και από το ντεμπούτο τους!

Με το που ακουμπάει η βελόνα τον περιστρεφόμενο δίσκο, πιάνεις απ’ευθείας την air guitar σου, και χωρίς να το καταλάβεις περνούν 48 λεπτά και εσύ συνεχίζεις να «παίζεις», ακόμα και στα πιο αργόσυρτα κομμάτια. Γιατί μέχρι και στα δυο -εκπληκτικά- Half Believing και Estimate, όπου οι ρυθμοί ελαφρώς πέφτουν, τα riffs δε παύουν να υπάρχουν και να δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα τους.

Αρχικά το Currency είναι αυτό που βάζει φωτιά στα ηχεία. Είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό κομμάτι του δίσκου και αυτό που δείχνει την απόφασή τους να (ξανά)ανοίξουν νέους δρόμους. Όπως αυτοί ήταν (εκ των πρωτοπόρων) της εμφάνισης της νέο-ψυχεδέλειας, έτσι αυτοί είναι πάλι οι πρώτοι που διαμορφώνουν τον ήχο του μέλλοντος. Στον ψυχεδελικό τους κόσμο εντάσσονται -βαθειά μέσα- στοιχεία από hard rock, garage rock’n’roll (αντιπροσωπευτικό δείγμα το Grab As Much As You Can) αλλά ακόμα και στοιχεία πιο ανεβαστικού, “χορευτικού” rock -στο στυλ των Placebo και των Kasabian-, που ενδεχομένως να διευρύνει και το κοινό τους. Σ’αυτό το πλαίσιο ακούμε με το στόμα ανοιχτό και τα αυτιά καταταλαιπωρημένα από την ένταση τα Comanche Moon και I Dreamt. Φυσικά, τα υλικά είναι γνωστά και παρθενογενέσεις δεν υπάρχουν, όμως η ικανότητα του ανακατέματος των υλικών αλλά και η έμπνευση (μαζί με το timing) είναι αυτά που δίνουν την πρωτοπορία στην εποχή μας.

Η φωνή του Alex Maas νομίζω πως βρίσκεται στα καλύτερα της και θεωρώ πως αποτελεί πλέον την απόλυτη φωνή της νεοψυχεδέλιας. Είναι ανατριχιαστικός πραγματικά, και για του λόγου το αληθές ακούστε το Estimate.

Ακούστε εδώ

 

Ένα τόσο τεράστιο συγκρότημα έχει ευθύνη απέναντι στο κοινό του, πέρα από τη μουσική ικανοποίηση να προσφέρει και τροφή για σκέψη, να δίνει έναυσμα για διάλογο και δράση. Σε αυτό το πλαίσιο στο εσώφυλλο του βινυλίου υπάρχει η κάτωθι παρότρυνση: “We encourage you to rethink your preconceived notions, question authority, and create other methods of survival”, σε ελεύθερη μετάφραση δηλαδή: Αμφισβητήστε, ξυπνήστε, αλλάξτε τρόπο ζωής! Αλλά και οι στίχοι σε πολλά τραγούδια είναι ιδιαίτεροι και κοφτεροί όπως στο Currency, έναν ύμνο ενάντια στο πάθος για συσσώρευση χρήματος και στην εργασιακή εκμετάλλευση, ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς τους ανθρώπους του πλανήτη που έχουν τη δύναμη στα χέρια τους και καθορίζουν τις ζωές μας: “You've paid with your life / A slave from nine to five / You're spent through us / You take from us when we die / So claim the diamonds in your eyes”.

Πιθανότατα ο δίσκος της χρονιάς, και ένας από τους καλύτερους της δεκαετίας. Λιώστε τον!

Υ.Γ: Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017 (Θεσσαλονίκη) και Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017 (Αθήνα) η Ελλάδα τους υποδέχεται για άλλη μια αποθέωση!

# 2 τραγούδια που θα ομορφύνουν τη ζωή σας: Currency, Half Believing.

9/10

Φωτογραφία: v_era

Διαβάστε επίσης

Όρη - Όρη (self released, 2022)

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 11:10

Arcade Fire - We (Columbia, 2022)

Κυριακή, 22 Μαΐου 2022 11:13