Τα δισκάδικα της Κοπεγχάγης (2018) // Record Shops in Copenhagen v_era

Τα δισκάδικα της Κοπεγχάγης (2018) // Record Shops in Copenhagen

Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018 23:03
Γράφτηκε από:

Bόλτα στην classy Κοπεγχάγη, με στόχο τα δισκάδικά της! //  Record Shops in Copenhagen

Σε ένα ακόμα ταξίδι σε κάποια πόλη του κόσμου, οι ναοί της μουσικής αποτελούν την πυξίδα μας. Το έχουμε ξαναγράψει πως οι πιθανότητες είναι σαφώς με το μέρος μας στο να ανακαλύψουμε όμορφες, εναλλακτικές και σίγουρα διαφορετικές περιοχές των πόλεων από αυτές που θα δει ο απλός τουρίστας, αν ακολουθήσουμε τον “χάρτη των δισκάδικων”. Αυτόν θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω, για την πρωτεύουσα του design, την όμορφη Κοπεγχάγη.
Για πρακτικούς λόγους, και για να γίνει πιο άνετη η βόλτα χωρίσαμε την πόλη σε δύο τμήματα, ενώ υπάρχει και ένα τρίτο (το Nørrebro στα βόρεια της πόλης, για το οποίο θα γίνει αναφορά στο τέλος) που δυστυχώς δε προλάβαμε να επισκεφτούμε για ενδελεχή καταγραφή, όμως ότι πληροφορίες έχουμε θα τις αναφέρουμε. Τα δυο τμήματα είναι:

α. Το κέντρο της πόλης (Indre By)
β. Frederingsburg /Vesterbro (περιοχή αριστερά από το Tivoli)

α. Κέντρο της πόλης (Ιndre By)

O εύκολος τρόπος για να βρεθείτε στο κέντρο (αν δε μένετε εκεί) είναι χρησιμοποιώντας μετρό ή λεωφορείο και κατεβαίνοντας στο σταθμό Norreport.

 1. Sound by Accord, Fiolstræde 26

 sound by accord 

Μόλις 150 μέτρα από τον σταθμό Norreport, με κατεύθυνση προς τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης βρίσκεται ένα πολύ σύγχρονο, καλοφτιαγμένο, μικρό σχετικά αλλά διώροφο δισκάδικο. Κατά πλειοψηφία θα βρείτε βινύλιο, αλλά υπάρχουν και μπόλικα cds. Επικεντρώνεται στο rock (classic, indies κλπ) με νεότερες κυκλοφορίες και re-issues και λιγότερα παλιά. Υπάρχει και ένα μικρό τμήμα με Δανέζικη και Σκανδιναβική indie/folk/pop/new wave μουσική όμως μη κάνετε το λάθος να ρωτήσετε τον υπάλληλο “θέλω να ακούσω κάτι σαν τους τάδε” γιατί δε “το’χει” και θα σας στείλει σε λάθος δρόμους. Καλύτερα χρησιμοποιήστε τη συσκευή που παρέχει το Sound, όπου πατώντας αυτό που θες να ακούσεις, προσγειώνονται στα αυτιά σου όλα όσα υπάρχουν μέσα στο μαγαζί. Όνειρο, δηλαδή, αρκεί να έχεις χρόνο! Στο μικρό υπόγειο θα βρείτε metal αλλά και jazz / blues υλικό, αφίσες καθώς και αρκετούς “δεύτερο χέρι” δίσκους. Υ.Γ: Τον χώρο κοσμούν υπέροχα φωτιστικά παύλα μικρόφωνα, τα οποία μπορεί κάποιος και να αγοράσει.
2. Beat Bop Records, Peder Hvitfeldts Stræde 14

 beat bop

Το δισκάδικο αυτό ανήκει στον Michael Denner, γνωστό Δανό κιθαρίστα, παλαιότερο μέλος των Mercyful Fate και King Diamond. Έτυχε να είναι εκεί. Ωραίος και χαλαρός τύπος, χωρίς όμως σπουδαία ομιλητική διάθεση (ω! τι παράξενο!). Θα βρείτε κυρίως δεύτερο χέρι lps και -λίγα- cds με focus στο metal (όλων των παρακλαδιών), classic rock, hard rock αλλά και πολύ jazz/blues (σε μια δεύτερη αίθουσα στην οποία μάλιστα απαγορευόταν να μπεις με τσάντα). Ο χώρος είναι μικρός και προς το καταθλιπτικό, και προσωπικά δε μου γέννησε τη διάθεση να ψωνίσω πράγματα.
3. Sex Beat Records, Studiestræde 18

sexbeat

Και εδώ θα βρείτε πολύ metal και hard rock υλικό μαζί με κάποια κομμάτια από άλλα είδη, στο ευρύτερο rock πνεύμα, πάντα. Ο χώρος είναι μικρός και μάλλον αδιάφορος και με τραγική ταξινόμηση. Δηλαδή στο Α εκεί που χαλαρά κοιτάς του Annihilator σου, έρχεται μια Tori Amos να χαλάσει την ηρεμία της κατάστασης. Ο ιδιοκτήτης δεν ήταν καθόλου ομιλητικός, και ήταν μάλλον αδιάκριτος. Δε του το είπα, ας του το γράψω τουλάχιστον.
4. Accord, Skindergade 14

 accord

Το Accord είναι αλυσίδα (βρήκαμε άλλο ένα) μαγαζιών με cds, dvds, βινύλια,comics, βιβλία που στην πλειονότητα τους είναι δεύτερο χέρι. Μπορεί κανείς λοιπόν να βρει τα πάντα, σε μπόλικα είδη μουσικής και σε όλες τις πιθανές καταστάσεις. Προσωπικά το βάζω στην κατηγορία των “αδιαφοράδικων” = Δε θα βρεις κανέναν να ρωτήσεις οτιδήποτε ειδικού – στοιχειωδώς- ενδιαφέροντος, δε θα ακούσεις καμία ιδιαίτερη μουσική, δεν υπάρχει πιθανότητα να μάθεις κάτι ενώ και οι πελάτες πιθανότατα να είναι τουρίστες που είδαν φώς και μπήκαν.
Τα ανωτέρω 4 δισκάδικα είναι προς την ίδια πλευρά σε σχέση με τον σταθμό Norreport. Τα κατωτέρω βρίσκονται προς την αντίθετη κατεύθυνση, κινούμαστε βορειοδυτικά του σταθμού και διασχίζουμε τις όμορφες λίμνες εντός της πόλης μέσω της γέφυρας Queen Louise.

5. Insula Music, Blågårdsgade 31

insula

Το insula είναι ένα μετρίου μεγέθους μαγαζί σε ένα ακόμα πεζοδρομημένο κομμάτι της πόλης, μπροστά σε μια συμπαθητική, ήσυχη πλατεία. Αξίζει να το επισκεφθείτε γιατί πέραν της όμορφης περιοχής (αρκετά «αληθινή» πλευρά της Κοπεγχάγης, καθόλου τουριστική) στο μαγαζί στεγάζεται και μία μικρή ανεξάρτητη δισκογραφική. Δεν έχει πάρα πολλούς δίσκους (καινούριους αλλά και δεύτερο χέρι), όμως ότι έχει, είναι εξαιρετικό. Θα βρείτε (post) punk, free jazz, dark wave, (λίγο) metal, experimental, grunge, avant garde, folk, noise, ambient και γενικώς μυστήρια πράγματα (και φυσικά αρκετά Δανέζικα). Είναι συνοικιακής λογικής μαγαζί και σου δίνεται η αίσθηση ότι όλοι όσοι μπαινοβγαίνουν γνωρίζονται μεταξύ τους. Ενδιαφέρον και γοητευτικό αυτό, ακόμα και αν κανένας δε γνωρίζει εσένα.
6. Route 66, Fælledvej 3

route66

Αυτό είναι μακράν το καλύτερο δισκάδικο της περιοχής του ευρύτερου κέντρου (οκ, είναι ελαφρώς απόκεντρο αλλά ανήκει στο τμήμα α. της λίστας μας). Έχει όλες τις νέες κυκλοφορίες σε διάφορα είδη. Όταν έφτασα μάλιστα άδειαζε μεγάλες κούτες με νέο υλικό. Εντυπωσιακά πολλοί δίσκοι συγκριτικά με τον όχι τεράστιο χώρο. Indies, electronica, neo-folk, neo-psyche, pop, metal, classic rock γεμίζουν μέχρι πάνω τα ράφια με δίσκους και (λιγότερα) cds. Μπορείτε να βρείτε και πάρα πολλές εκδόσεις από Δανέζικες ανεξάρτητες δισκογραφικές, ενώ ο ιδιοκτήτης έχει αρκετή διάθεση να βοηθήσει.

β. Frederingsburg / Vesterbro
Εδώ αρχίζουν τα -πολύ- ΚΑΛΑ.
7. Sort Kaffe & Vinyl, Skydebanegade 4

sortkafe

Ένας περιποιημένος μακρόστενος χώρος με 2 τραπεζάκια στον ήσυχο δρόμο μπροστά του. Η υπέροχη μυρωδιά του καφέ σε τραβούσε από μακριά, προς τα μέσα. Μπαίνοντας, συναντούσες και το δεύτερο λόγο ύπαρξης του χώρου, που ήταν τα βινύλια. Όχι τεράστιες ποσότητες, αλλά όσα πρέπει για να σε κάνει να μείνεις και να ψάξεις, πίνοντας καφεδάκι ή/και ποτό, παρά τον ελαφρώς ξινό ιδιοκτήτη. Electronica, ambient, indies είχαν τη μερίδα του λέοντος όμως στο βάθος μπορούσες να βρεις psyche rock αλλά και jazz. Αξίζει ένα πέρασμα, όμως είναι κάπως ακριβό. Μείνετε στον καφέ και τη μουσική ενημέρωση, αγορές καλύτερα αλλού.
8. Βeat, Enghave Plads 13

 beat

Ένα από τα εκπληκτικότερα δισκάδικα που έχω βρεθεί ποτέ. Αρκετά μεγάλος χώρος, όπου κυριολεκτικά μπορείς να βρεις τα πάντα. Indies, electronica, new wave, jazz, classic rock, blues, disco, dark wave, δανέζικα, τα περισσότερα καινούρια. Υπάρχουν αρκετές προσφορές καθώς και -όχι πολλά- βινύλια δεύτερο χέρι, ενώ μπορείς να βρεις και εκατοντάδες μουσικά βιβλία. Ο χώρος είναι φρέσκος, μοντέρνος και διαμπερής. Σε μία από τις πλευρές του που κοιτούν προς την πλατεία υπάρχει ένας όμορφος χώρος για καφέ/light eating ενώ λίγο πριν το πέρασμα προς το καφέ βρίσκεις καρέκλα και καθρέφτη για…κούρεμα/ξύρισμα (το είδαμε και αυτό!). Ευγενέστατος ιδιοκτήτης. Να πάτε οπωσδήποτε!
9. Accord (2), Vesterbrogade 63

accord2

Ισχύουν όσα είπαμε παραπάνω για το Accord του κέντρου, αν και το συγκεκριμένο μου φάνηκε ελαφρώς πιο ψαγμένο στα βινύλιά του.
10.Vinyl, The Hangout, Vesterbrogade 45

the hangout

Ένα ονειρεμένο μέρος. Καλοί οι καφέδες και οι designιες, δε λέω, αλλά όσο να’ναι στο βινύλιο ταιριάζει λίγο παραπάνω το bar. Έτσι, εδώ ο τύπος έκανε ακριβώς αυτό. Δισκάδικο, bar (το ονομάζει Zeppelin) και liveάδικο μαζί. Ένας ωραίος, μπαρουτοκαπνίσμένος χώρος που το design είναι μάλλον το τελευταίο που ενδιαφέρει, υπερυψωμένο ιδανικά ώστε να αγναντεύεις από τις περιμετρικές τζαμαρίες την πλατεία μπροστά σου, ακούγοντας μουσικάρες. Ο ιδιοκτήτης ήταν από τους πλέον ομιλητικούς όλων των δισκάδικων, ίσως και όλης της πόλης. Βινύλια έχει αρκετά και από διάφορα είδη ενώ στις καρτέλες ταξινομήσεις έχει πολύ έξυπνα σχόλια. Βασικά επικεντρώνεται σε indies, dark wave, gothic, electronica, metal ενώ έχει και cds σε δελεαστικότατες τιμές. Να πάτε οπωσδήποτε! Για την μπύρα, τη μουσική, τη φάση!
11. Can, Tullinsgade 5

can

To Can είναι ένα ωραίο γωνιακό μαγαζί, που όμως δεν είναι τελικά δισκάδικο. Ή, πιο σωστά, είναι και λίγο δισκάδικο, αλλά βασικά είναι χώρος τέχνης, με εκθέματα κυρίως πίνακες, έπιπλα, ρούχα και διαφόρων τύπων έργα τέχνης. Έχει πάντως και λίγους δίσκους αλλά πιο πολύ είναι εκεί σαν..έκθεμα (συλλεκτικοί κλπ)!
12. Goldmine Records, Gammel Kongevej 74d

goldmine

Αυτό είναι ένα μαγαζί που μπορείς να βρεις πολλά πράγματα κυρίως σε cd, αλλά διαθέτει και αρκετά βινύλια, dvds, bluerays. Γενικώς έχει πολύ εμπόρευμα (δεύτερο χέρι τα περισσότερα) για το μέγεθος του χώρου σε βαθμό να χάνεσαι λιγάκι. 60s’, disco, soul, jazz, hard rock είναι τα είδη που κυριαρχούν. Αξίζει την επίσκεψη αν είστε αυτής της μουσικής φάσης.
13. Soundstation, Gammel Kongevej 94

soundstation

Ένας ακόμα παράδεισος! Ισόγειο, γωνιακό, τεράστιο μαγαζί με ότι μπορείς να φανταστείς. Κυριολεκτικά. Αρκεί να αναφέρω ότι είχε ένα δωμάτιο μόνο Δανέζικα. Δε θυμάμαι να έχω δει τόσους πολλούς δίσκους των Residents μαζεμένους, ή των Low ας πούμε. Ακριβούτσικο πάντως! Επίσης ο υπάλληλος (ή ιδιοκτήτης, δεν το διευκρίνισα) ήταν ο πλέον κοινωνικός, ίσως σε όλη τη χώρα. Για δίσκους πήγα, και κατέληξα να συζητάω για την κρίση, την παγκοσμιοποίηση τον Τράμπ και τις διακοπές του στη Σαντορίνη. Μετά μας είπε ότι είναι μισός Γάλλος και έτσι εξηγήθηκαν πολλά. Να πάτε οπωσδήποτε!

Τέλος, υπάρχει μια ακόμα περιοχή στα Βόρεια/Βορειοδυτικά της πόλης, το Norrebro όπου υπάρχουν κάμποσα δισκάδικα. Αλλώστε η περιοχή Εξαρχει-ίζει. Δε πρόλαβα να κάνω αναλυτική καταγραφή (θα γίνει και αυτό κάποια στιγμή και θα συμπληρωθεί το κείμενο) όμως ενδεικτικά αναφέρω τα κάτωθι:
-Palmspree, Stefansgade 10. Είναι artshop. Έχει λίγο απ’όλα, δηλαδή βιβλία, δίσκους, διάφορα έργα τέχνης, χειροποίητα κλπ. Παράλληλα γίνονται και εκδηλώσεις, dj sets, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων. Ενδιαφέρον.
-Crate -Beer Ad Vinyl, Jægersborggade 50. Πολύ μπύρα από τοπικές ζυθοποιίες και Rock, Soul, Blues, Hip hop βινύλια. Επίσης, η μουσική που παίζει είναι από δίσκους και μόνο.
- Ooh Aah Records, Ryesgade 77. Ωραίο δισκάδικο, όχι πολύ μεγάλο αλλά ενημερωμένο. Επικεντρώνεται σε funk, jazz, punk, prog, experimental. Δυνατή περίπτωση!
Βonus store: Αν πάτε στην Κοπεγχάγη υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να θέλετε να πάτε στο Roskilde Festival, ένα από τα πιο γνωστά της Ευρώπης. Είτε για το φεστιβάλ είτε όχι, η πόλη του Roskilde είναι πανέμορφη, ιστορικού ενδιαφέροντος και πολύ κοντά στην πρωτεύουσα (μου θύμισε λίγο το Ναύπλιο). Έχει μια πολύ σημαντική-τεράστια-εκκλησία, ένα μουσείο για τη μουσική, ένα κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο με καφέ, εστιατόρια, μαγαζιά. Στο τέλος του πεζόδρομου(στην “πλατεία αλόγων” συγκεκριμένα) να φάτε τα πιο φανταστικά bagels της παγκόσμιας ιστορίας. Βέβαια (για να μη φεύγουμε από το θέμα μας) όλα αυτά τα αναφέρουμε γιατί στο Roskilde, υπάρχει ένα εξαιρετικό δισκάδικο, το Vinyl Freak.

roskylde


Ένας τετράγωνος (τύπου studio) χώρος, με καναπέ, πολύ φιλόξενος (όπως και ο ιδιοκτήτης που κέρασε καφέ). Έχει πολλά βινύλια (κυρίως indies, grunge, heavy, classic rock, metal, blues και electronica) και λιγότερα cds. Προσοχή λίγο στις ώρες που ανοίγει γιατί όσο να’ναι είναι επαρχία και λειτουργούν (και εκεί) με άλλους κανόνες.
Καλές αγορές και ακόμα καλύτερες βόλτες!
(Μην παραλείψετε να "χαζέψετε" τα δισκάδικα σε Μάντσεστερ, Βουδαπέστη & Παρίσι)


Φωτογραφίες: v_era