Τα δισκάδικα του Παρισιού (2017) -Μέρος 1ο- v_era

Τα δισκάδικα του Παρισιού (2017) -Μέρος 1ο-

Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2017 11:36
Γράφτηκε από:
Πανέμορφο Παρίσι. Bόλτα στις γειτονίες του για να βρούμε τα πολλά -και συνήθως υπέροχα- δισκάδικά του (part1).

Α. Εισαγωγή
Το Παρίσι φημίζεται για πολλά πράγματα. Είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου, με άκρως ρομαντική ατμόσφαιρα και χιλιάδες όμορφα σημεία, με εκπληκτικό φαγητό (όπως όλη η Γαλλία άλλωστε), χιλιάδες bisrto και μπαράκια και δεκάδες πραγματικά ενδιαφέροντα μουσεία. Μετά από το παρόν άρθρο ίσως πειστείτε πως εκτός των προαναφερθέντων, αποτελεί και μια από τις πρωτεύουσες με τα περισσότερα δισκάδικα, και με βάση την εμπειρία μου: την ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΔΙΣΚΑΔΙΚΩΝ. Μιλάμε για τεράστιο αριθμό αλλά και εξαιρετική ποιότητα μαγαζιών όλων των μεγεθών, διασκορπισμένων σε όλα τα μήκη και πλάτη του ευρύτερου κέντρου της πόλης.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια (κάποια) λίστα, απ’όσα προλάβαμε να επισκεφθούμε. Με μεγάλη μας χαρά θα δεχτούμε σχόλια που θα βοηθήσουν ώστε να γίνει η λίστα πιο πλήρης, καθώς παρά το τρέξιμο, δε μπορέσαμε να τα δούμε όλα. Η λίστα αυτή τη φορά (σε αντίθεση με την αντίστοιχη της Βουδαπέστης ή του Μάντσεστερ) είναι χωρισμένη ανά διαμέρισμα (το Παρίσι στο ευρύτερο κέντρο του είναι έξυπνα χωρισμένο σε 20 διαμερίσματα) έτσι ώστε αν αποφασίσετε να την χρησιμοποιήσετε, να είναι πιο πρακτική. Παράλληλα επειδή ο αριθμός των δισκάδικων είναι μεγάλος, την χωρίσαμε σε δυο μέρη.
Δύο σημαντικά πράγματα πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση. Αν αποφασίσετε να κάνετε αυτό το “κυνήγι” δισκάδικων, να έχετε υπόψη σας ότι προϋποθέτει πολύ περπάτημα διότι οι αποστάσεις στην πόλη είναι τεράστιες. Θα χρειαστεί να κάνετε διαλείμματα. Μια "παραξενιά" στα περισσότερα bistro στο Παρίσι είναι ότι μετά το μεσημέρι και για κανά δίωρο σερβίρουν μόνο όσους κάθονται για φαγητό(!). Φροντίστε, αν θελήσετε κάποια στιγμή να ξεδιψάσετε, αυτό να γίνει άλλες ώρες. Επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι στη Γαλλία τα μαγαζιά (αυτού του τύπου έστω) δεν ανοίγουν ποτέ πριν τις 11.00 και κλείνουν στις 20.00. Συχνά μάλιστα το άνοιγμα είναι στις 13.00. Έτσι, πριν ξεκινήστε κάντε ένα check (με οποιοδήποτε τρόπο, τηλέφωνο, facebook κλπ) για να δείτε ώρες λειτουργίας.

Β. Τα δισκάδικα

Διαμέρισμα 4 (Μarais)

1. Rock’n'Roll Voltage, 23 Rue du Roi de Sicile

rocknroll voltage

To μαγαζί αυτό έχει το εξής παράδοξο: Βρίσκεται σε ένα από τα πιο εμπορικά, κεντρικά σημεία του Παρισιού οπότε θα περίμενε κανείς να τείνει προς το mainstream. Σίγουρα πιο πολλά κέρδη θα είχε ο τύπος. Κι όμως, το μαγαζί είναι metalάδικο, hardrockάδικο και η χαρά του “παλιοροκά”. Όπως ακριβώς είναι και ο σχετικά λιγομίλητος μεσήλικας ιδιοκτήτης. Όσο έμεινα άκουσα Dream Theatre, Ozzy, και… Saxon (γύρισα αρκετά χρόνια πίσω, αλλά ήταν ωραία). Περισσότερα -συντριπτικά- πάντως είναι τα cds ενώ στο βάθος έχει και ένα χώρο με βινύλια Blues, Classic Rock και μπόλικα γαλλικά, μεταχειρισμένα όλα.

2. O’CD, 12 Rue Saint Antoine

ocd

Το O'CD είναι αλυσίδα (μπόρεσα να βρω δύο από αυτά, πρέπει να υπάρχουν κι αλλά όμως). Ενώ απ’έξω σου δίνει λίγο την εντύπωση super market και απλού dvdάδικου της σειράς, αν μπεις μέσα αλλάζεις τελείως άποψη, ως προς την ποιότητα του υλικού. Πάρα πολλά cds όλων των ειδών (κυρίως indies, britpop, electronica, classic rock, punk, post punk αλλά και πολλά γαλλικά (παλαιότερα και σύγχρονα). Παράλληλα αν και όχι μεγάλη ποσότητα, η ποικιλία των δίσκων είναι αξιοπρόσεκτη. Επίσης, θα βρείτε και dvds(μουσικά αλλά και ταινίες). Πολύ ενδιαφέρον μέρος.

3. Analog Collector, 13 Rue Charles V

analog collector

Δυστυχώς η εικόνα που αντίκρισα όταν έφτασα είναι η ανωτέρω. Γιατί απλά ανοίγει στις 13.00 και το εννοεί! Πάντως με λίγο homework που έκανα, πρέπει να είναι ενδιαφέρον μαγαζί. Επικεντρώνεται μουσικά σε blues και jazz και δευτερευόντως σε classic rock, psychedelia 60's-70's.

Διαμερίσματα 5-6

4. Gilbert Joseph Musique, 34 Boulevard Saint Michel

gilbert joseph

Θα προσπαθήσω να περιγράψω τα συναισθήματα της “γνωριμίας” με το χώρο αυτό. Δεν ήξερα ακριβώς τι να περιμένω. Είχα μάθει κάτι για βιβλιοπωλείο παύλα δισκάδικο. Μπαίνω μέσα και αν εξαιρέσουμε μερικά cds μπροστά στην είσοδο, όπου αλλού έριχνες το βλέμμα σου, αυτό συναντούσε βιβλία. Χάζεψα λίγο εκεί και σκέφτηκα πως μάλλον γρήγορα θα λάμβανε τέλος η επίσκεψη. Τελευταία στιγμή βλέπω μια μικρή σχετικά σκάλα κοντά στα ταμεία. Ούτε ταμπέλες ούτε βελάκια ούτε τίποτα. Σκέφτομαι: “Ας κατέβω και το πολύ-πολύ να είναι αποθήκες και να γυρίσω άμεσα”. Αυτό που αντίκρισαν τα μάτια μου είναι ότι πιο θαυμαστό έχω δει ποτέ σε δισκάδικο. Ένας τεράστιος, ακαθόριστου σχήματος, χαοτικός χώρος με κυριολεκτικά Ο,ΤΙ ΠΟΘΗΣΕΙ κάνεις σε βινύλια και cds. Θα έλεγα μάλιστα πως επικεντρωνόταν σε indies/alternative, psych, kraut, classic rock, electronica, pop άρα διπλή η χαρά. Οι δίσκοι ήταν κυριολεκτικά χιλιάδες, το ίδιο και τα cds. Σε κάθε χώρο υπήρχαν ξεχωριστά ηχεία και έπαιζε την αντίστοιχη μουσική. Στον χώρο με τα indies ας πούμε, ακούγαμε το καινούριο Oh Sees που μόλις είχε φτάσει! Ακόμα και αν δε πολυτρελαίνεστε πλέον για αγορά μουσικής σε φυσικό μέσο, αυτό το δισκάδικο/βιβλιοπωλείο αξίζει να το επισκεφθείτε. Μιλάμε για τον παράδεισο.

5. Boulinier, 20 Boulevard Saint Michel
(Δείτε στο διαμέρισμα 14 καθ’ότι είναι αλυσίδα)

6. CrocoDisc, 42 Rue Des Ecoles

crocodisc

Ένας όχι και τόσο μεγάλος χώρος, ο οποίος γίνεται μικρότερος απ’το γεγονός ότι έχει παντού μα παντού ράφια με δίσκους. Cds ελάχιστα, αν δε με απατά η μνήμη μου. Βινίλια, κυρίως μεταχειρισμένα και του… σκονισμένου είδους. Το βασικό πρόβλημα (που το βλέπεις σε πολλά δισκάδικα) είναι ότι οι δίσκοι είναι τόσοι πολλοί σε κάθε ράφι που δε "χωράει το χέρι σου" στο ράφι να τους δεις. Πρέπει να είναι πολύ παλιό μαγαζί ενώ και οι ιδιοκτήτες ήταν αρκετά μεγάλης ηλικίας. Τα είδη που συναντά κανείς, αναμενόμενα είναι blues, jazz, soul, classic rock αλλά είχε και μια αρκετά μεγάλη γωνία με Kraut και Psych 60's-70's. Οι τιμές του ήταν τσιμπημένες πάντως. Και ενώ όλα μύριζαν “παλιό”, από τα ηχεία όσο ήμουν στο χώρο άκουγα Air, (οι 2 τελευταίοι τους δίσκοι στη σειρά μάλιστα). Μυστήρια πράγματα.

Διαμέρισμα 9 (Pigalle)

Η αγαπημένη μου περιοχή στο Παρίσι. Όσο πρέπει χύμα, όσο χρειάζεται συμμαζεμένη, με ιδιαίτερο στυλ, όμορφους δρόμους και με πολλά ενδιαφέροντα μαγαζάκια. Δε θα μπορούσε λοιπόν να μην έχει και δισκάδικα.

7. Balades Sonores, 1-3 Avenue Trudaine

baladesonores

Ένα από τα πιο σύγχρονα και ενημερωμένα δισκάδικα της πόλης. Παλιατζούρες δε θα βρείτε, σκονισμένα μπα! Μόνο καινούριες κυκλοφορίες, σε alternative, indies, electronica, new wave/synth wave ενώ ένας διπλανός χώρος είναι αφιερωμένος σε dance και dj μουσικές γενικώς καθώς και βιβλία, DVDs ενώ γίνονται και διαφόρων ειδών εκθέσεις. Θα βρείτε παράλληλα μεγάλη ποικιλία στη σύγχρονη γαλλική ανεξάρτητη σκηνή ενώ ένα κομμάτι του ήταν αφιερωμένο σε όλους τους καλλιτέχνες που εκείνες τις μέρες έπαιζαν στο Rock En Seine. Πολύ εξυπηρετικοί υπάλληλοι και γνώστες του αντικειμένου. Μια σκαλίτσα σας οδηγεί στο υπόγειο όπου θα βρείτε και παλαιότερες κυκλοφορίες, οτιδήποτε πριν το 2000, αλλά και μεταχειρισμένα. Να πάτε οπωσδήποτε!

8. Plus de Bruit, 35 Rue de Rochefoucauld

rusdebruit

Στεγάζεται σε ένα αρκετά παλιό κτίριο και βρίσκεται σε ένα στενάκι, χωμένο. Περιμένεις πως θα είναι από αυτά τα σκονισμένα, ξεχασμένα από το χρόνο δισκάδικα, που στηρίζουν την πελατεία τους μόνο σε συλλέκτες. Κι όμως, μπορείς να βρεις τα πάντα. Και νέες εκδόσεις και παλιότερα πράγματα, και καινούρια και μεταχειρισμένα. Και γαλλικά και μη. Ο ιδιοκτήτης είναι πολύ ευγενικός και με πολύ διάθεση να σου μάθει πράγματα. Ζητήστε να ακούσετε ότι θέλετε και ζητήστε του να σας προτείνει και εκείνος. Θα βρείτε indies, post punk, new wave, classic rock, folk, americana κ.α. Το μαγαζί ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Διαμέρισμα 10 (περιοχή Gard du Nord και Gard de l’Est)

9. Walrus, 34 Ter Rue de Dunkerque

walrus

Εκπληκτικό μαγαζί, ένα από τα ομορφότερα δισκάδικα που έχω ποτέ βρεθεί. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι πρόκειται για δισκάδικο/bar/cafe και αυτό τα λέει όλα. Οι δίσκοι του ολόφρεσκοι και ο χώρος του εξαιρετικά προσεγμένος και designάτος, χωρίς πολλά-πολλά. Το προσωπικό είναι πολύ ευγενικό. Θα βρείτε πολλά βινύλια με κυρίαρχα είδη τα indies, electronica, gothic, folk, kraut, psych, post rock, avant-garde. Αραιά και που, γίνονται και live στο χώρο, ενώ εκτός από bar θα βρείτε και τραπεζάκια όπου μπορείτε αράζοντας ν’ ακούσετε μουσικές πίνοντας τον καφέ σας, να διαβάσετε το βιβλίο σας ή να χρησιμοποιήσετε το laptop σας. Μαγεία!

10. Ground Zero, 114 Rue de Faubourg Poissonniere

groundzero

Σε απόσταση αναπνοής από το Walrus, και στην ίδια -κάπως κακόφημη αλλά ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρουσα- περιοχή, βρίσκεται ένα δεύτερο εκπληκτικό δισκάδικο, το -60s αισθητικής-Ground Zero. Όπως και το Walrus, έτσι και αυτό έχει κάποια ιδιαιτερότητα. Εκτός από απείρους κυρίως φρέσκους δίσκους, πουλάει και οτιδήποτε μπορείτε να δείτε εκεί μέσα. Vintage έπιπλα, κάδρα, φωτιστικά, διακοσμητικά αλλά και designάτα πικαπ, ενισχυτές και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Τα κυρίαρχα είδη: indies, electronica, folk, psych, pop/rock.

11. Penny Lane Record Store, 23 Rue Saint Marthe

Δεν πρόλαβα να το επισκεφθώ, οπότε δε θα δείτε και φωτογραφία του. Επειδή όμως στο festival Rock En Seine (γινόταν εκείνες τις μέρες στο Παρίσι) είχε περίπτερο, μπορώ να υποθέσω με ασφάλεια πως θα είναι αρκετά ενδιαφέρον και ενημερωμένο.

Δεν τελειώσαμε εδώ...!Η λίστα έχει και συνέχεια...(εδώ)

 

 

Διαβάστε επίσης