Best Albums of 2020 // Sliding Backwards v_era

Best Albums of 2020 // Sliding Backwards

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 11:15
Γράφτηκε από:

Oι καλύτεροι δίσκοι του 2020 για το Sliding Backwards

Το 2020 ήταν μια ζόρικη χρονιά για όλους. Θάνατος, θλίψη και στενάχωρες ιστορίες μαζί με lockdown και πρακτικές δυσκολίες στις ζωές μας, ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία της χρονιάς που φεύγει μεν, αφήνει σημάδια της δε. Όλοι σχεδόν οι κλάδοι υπέφεραν, έτσι και οι τέχνες (και εν προκειμένω η μουσική) δε θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες. Αν πρέπει, στο κομμάτι της μουσικής, να βρούμε κάπου μία ελπίδα είναι αυτές οι λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς, μία διαδικασία που λατρεύουμε. Αξιομνημόνευτοι όλοι οι μουσικοί που χωρίς live και στην ουσία χωρίς έσοδα μπόρεσαν να συνθέσουν υπέροχες μουσικές και να απαλύνουν λίγο όλο αυτό το βάρος που έπεσε πάνω σε όλους μας.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα 3 (τα υπεραγαπημένα) + 21 καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς, κατά την ταπεινή μας άποψη. Έχουμε ξαναπεί και θα το λέμε κάθε χρόνο, πως όσο και αν προσπαθείς να ξεχωρίσεις τα καλύτερα σου, η επιλογή είναι μια "φωτογραφία" της στιγμής. Λίγο μετά μπορεί αυτό να αλλάξει, αφού ετεροχρονισμένα ανακαλύπτεις διαμάντια.
Πάνω απ'όλα οι λίστες υπάρχουν για να γιορτάζουμε τη μουσική της χρονιάς αλλά και μια ευκαιρία για όλους μας, διαβάζοντας τες να εντοπίζουμε δίσκους που δεν έτυχε να έχουμε ακούσει.
Με αυτά ως δεδομένα, δείτε τα δικά μας καλύτερα του 2020:

Οι 3+21 αγαπημένοι μας δίσκοι για το 2020

24. Wire - Mind Hive (
Pinkflag)
Χώρα: Αγγλία // Κυκλοφορία: Ιανουάριος
Η μπάντα - σύμβολο της (post) punk γενιάς, η παρέα που ίσως να έχει αδικηθεί περισσότερο από κάθε άλλη από άποψη δημοφιλίας και αναγνώρισης, δε σταματά να μας εκπλήσσει. Φέτος κυκλοφόρησαν δύο (ναι, 2!) σπουδαίους δίσκους και δείχνουν ακμαίοι και δημιουργικοί όσο πότε. Περισσότερα εδώ.

wire mind hive 2020
23. Ιnnerspeaker - Into the Voodoo Lab (Nipper's Music & Bantha Records)
Χώρα: Ελλάδα // Κυκλοφορία: Μάιος
Οι Underdogs έγιναν innerspeaker και επέστρεψαν με το δεύτερο LP τους. Η επιστροφή ήταν ικανοποιητικότατη, με ένα άλμπουμ πολύχρωμο, αισιόδοξο και με δόση μπόλικης έμπνευσης. Το καταπληκτικό Paths βρήκε άξιο διάδοχο, με αρκετά καλύτερη μάλιστα παραγωγή.

innerspeaker into the voodoo lab 2020
22. Doves - The Universal Want (Ηeavenly/Virgin)
Χώρα: Αγγλία // Κυκλοφορία: Σεπτέμβριος
Είναι οι Doves, η μπάντα με τις καταπληκτικές μελωδίες, που τόσο μας είχαν λείψει. Επέστρεψαν μετά από 11 χρόνια σιγής με ένα υπέροχο δίσκο γεμάτο με ηλεκτρονικά στοιχεία που διανθίζουν το "κλασσικό" ύφος τους.

doves the universal want 2020
21. Trees Speak - Shadow Forms (Soul Jazz Records)
Χώρα: H.Π.Α // Κυκλοφορία: Οκτώβριος
Mία από τις εκπλήξεις της χρονιάς. Kraut ήχοι στο μίξερ μαζί με ambient, electronica και σταγόνες indie. Το δίδυμο από την Αριζόνα μάλιστα, κυκλοφόρησε δύο δίσκους μέσα στο 2020, μόλις με απόσταση 7 μήνων.

trees speak shadow forms 2020
20. Pretty Lightning - Jangle Bowls (Fuzz Club Records)
Χώρα: Γερμανία // Κυκλοφορία: Μάρτιος
2 παλικάρια από μία μικρή πόλη της Γερμανίας, κυκλοφορούν εδώ και μία δεκαετία από καλούς έως πολύ καλούς psych/garage έως και blues δίσκους. Ο φετινός είναι απλά σπουδαίος.

pretty lightning jangle bowls 2020
19. Dream Syndicate - The Universe Inside (Anti-)
Χώρα: Αγγλία // Κυκλοφορία: Απρίλιος
Αναγεννημένοι, δυνατοί και ενδιαφέροντας όσο…πάντα! Με αλλαγή μουσικής κατεύθυνσης που ξαφνιάζει, οι αγαπημένοι «πάλιουρες» δε θα μπορούσαν να λείπουν από τα καλύτερά μας. Τα υπόλοιπα εδώ.

dream syndicate the universe inside 2020
18. 2 By Bukowski - Her Kind Fight Everything (Sound Effect Records)
Χώρα: Ελλάδα // Κυκλοφορία: Nοέμβριος
Η επανένωση της μπάντας πίσω στο 2017, ήταν λυτρωτική για όλους μας. Αποτέλεσμα αυτής ήταν, μεταξύ άλλων, και η δημιουργία του εκπληκτικού φετινού άλμπουμ, ενός από τα καλύτερα εγχώρια των τελευταίων χρόνων. Στο μίξερ 5-6 διαφορετικά είδη μουσικής και μία kraut ατμόσφαιρα να κυριαρχεί και να δίνει απίστευτη μεγαλοπρέπεια και όγκο!

2 by bukowski her kind fight everything 2020
17. Flat Worms - Antarctica (God Records)
Χώρα: Η.Π.Α // Κυκλοφορία: Απρίλιος
Με τον Ty Segall να έχει βάλει το χεράκι του, οι Flat Worms κατάφεραν να πλησιάσουν αρκετά την ποιότητα της προηγούμενης κυκλοφορίας τους, χάνοντας ίσως λίγο σε δυναμισμό. Αν αυτό είναι αρκετό για τους οπαδούς τους δε το γνωρίζουμε, για εμάς πάντως ήταν αρκετό στο να τον τοποθετήσουμε αρκετά ψηλά στους καλύτερους δίσκους της χρονιάς. Τέλος, το The Aughts ήταν ένα από τα κομμάτια που ακούσαμε περισσότερο φέτος. Περισσότερα εδώ.

flat worms antarctica 2020
16. Einstürzende Neubauten - Alles In Allem (Potomak)
Χώρα: Γερμανία // Κυκλοφορία: Μάιος
Oι industrial πειραματισμοί του παρελθόντος έχουν αντικατασταθεί από σφιχτό ρυθμικό κομμάτι και σπουδαίες μελωδίες. Συνοδευόμενα πάντα από τα μεταλλικά, δυστοπικά, εκλεκτά φωνητικά του τεράστιου Blixa Bargeld, εξακολουθούν να κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον μας. 13 χρόνια υπομονή για νέο υλικό αλλά άξιζε τον κόπο.

Einsturzende Neubauten Alles In Allem 2020
15. I Like Trains - Kompromat (Atlantic Curve)
Χώρα: Αγγλία // Κυκλοφορία: Αύγουστος
Δεν ξέρω καν αν οι οπαδοί τους (ή ακόμα και η ίδια η μπάντα) περίμενε μια τόσο καταπληκτική επιστροφή. Πιθανότατα έπρεπε να τους έχουμε μέσα στη δεκάδα! Το δε, The Truth είναι ένα πολιτικό μανιφέστο, ένα soundtrack για πολλά απ’όσα συνέβησαν το 2020.

i like trains kompromat 2020

14. Porridge Radio - Every Bad (Secretly Canadian)
Χώρα: Αγγλία // Κυκλοφορία: Μάρτιος
Από τα πλέον ενδιαφέροντα και φρέσκα ακούσματα του 2020 από την Αγγλία. Περισσότερα εδώ.

porridge radio every bad 2020

13. Psychedelic Trips to Death - The Resistor (
Dirty Filthy Records)
Χώρα: Ελλάδα // Κυκλοφορία: Απρίλιος
Είναι από τις περιπτώσεις που το όνομα της μπάντας, λέει πολλά και για το μουσικό περιεχόμενο. Το δεύτερο άλμπουμ των PTTD είναι μια επικών διαστάσεων δουλειά που μας ταρακούνησε από το πρώτο άκουσμα.

psychedelic trips to death the resistor 2020

12. Coriky - Coriky (Dischord Records)
Χώρα: Η.Π.Α // Κυκλοφορία: Ιούνιος
Δηλώνουμε γοητευμένοι από την ουσιώδη απλότητα αυτού του δίσκου. Τα υπόλοιπα διαβάστε τα εδώ.

coriky coriky 2020
11. The Blinders - Fantasies of a Stay at Home Psychopath (Modern Sky)
Χώρα: Αγγλία // Κυκλοφορία: Ιούλιος
Το post punk το αγνό, το σωστό, από την πατρίδα του είδους. Με την μαυρίλα να ξεχειλίζει, ό,τι ακριβώς συμβαίνει φέτος παντού γύρω μας. Φοβερός δίσκος!

the blinders fantasies of a stay at home psycopath 2020

10. The Strokes - The New Abnormal (Cult/RCA)
Χώρα: Η.Π.Α // Κυκλοφορία: Απρίλιος
Λατρεύουμε Strokes. Η παρέα του Julian Casablancas έχει τη μοναδική ικανότητα να συγκινεί με κάθε κυκλοφορία της, επί μία 20ετια. Περισσότερα εδώ.

The Strokes The New Abnormal 2020
9. Emma Ruth Rundle and Thou - May Our Chambers Be Full (Sacred Bones/ Sargent House)
Χώρα: Η.Π.Α // Κυκλοφορία: Οκτώβριος
Τι συμβαίνει όταν ένα sludge συγκρότημα ενώνει τις δυνάμεις του με μία από τις κορυφαίες goth/post rock/folk τραγουδοποιούς της γενιάς της; Ένα εξαιρετικό, doom, άλμπουμ, η απόλυτη ισορροπία του φωτός με το σκοτάδι. Μία δουλειά που πρέπει οπωσδήποτε να ακούσετε.

emma ruth rundle and thou may our chambers be full 2020
8. Goodbye Bedouin - The Shaking People (Inner Ear)
Χώρα: Ελλάδα // Κυκλοφορία: Απρίλιος
“Τα παιδιά από την Πάτρα” (sic) στην πρώτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία τους, μας έδωσαν ένα σπουδαίο ψυχεδελικό/garage δίσκο, που σίγουρα ήταν η εγχώρια παραγωγή που ακούσαμε περισσότερο φέτος. Δυστυχώς λόγω της κατάστασης, δεν έχουμε καταφέρει να τους δούμε ακόμα live. Πάντως έκπληξη δεν το λες το άλμπουμ καθότι το 7ιντσο που είχε προηγηθεί είχε ρίξει προειδοποιητικές βολές ποιότητας. Εκπληκτικοί, really Shaking it People!

goodbye bedouin the skaking people 2020

7. Ghostpoet - I Grow Tired but Dare not Fall Asleep (Play it Again Sam)
Χώρα: Αγγλία // Κυκλοφορία: Μάιος
Αν θέλετε να ξανανιώσετε λίγο από τη μαγεία του Μezzanine και όλης εκείνης της σπουδαίας περιόδου των Massive Attack, προσαρμοσμένη όμως αρκετά στο σήμερα, εδώ είστε! Εμείς ξετρελαθήκαμε ακόμα μία φορά με κυκλοφορία του κύριου Obaro Ejimiwe (aka Ghostpoet).

ghostpoet i grow tired but dare not fall asleep 2020
6. Motorpsycho - The All is One (Rune Grammofon)
Χώρα: Νορβηγία // Κυκλοφορία: Αύγουστος
Πιθανότατα η πιο συνεπής μπάντα από τη Σκανδιναβία. Κάθε δίσκος της και μία υπέροχη εμπειρία, μία αναπάντεχη περιπέτεια. Από το 1991 μας ταξιδεύουν στην ψυχεδέλεια με μοναδικό τρόπο, το ίδιο κάνουν και φέτος.

motorpsycho the all is one 2020
5. Woods - Strange to Explain (Woodsist)
Χώρα: Η.Π.Α // Κυκλοφορία: Μάιος
Οι Νεοϋορκέζοι αποτελούν μια από τις αδυναμίες μας και σπανίως μας απογοητεύουν. Φέτος κυκλοφόρησαν τον ενδέκατο (!!!) δίσκο τους από το 2007 και μας εντυπωσίασαν για άλλη μια φόρα. (Το ομώνυμο του δίσκου είναι ένα από τα τραγούδια της χρονιάς).

woods strange to explain 2020
4. Deradoorian - Find the Sun (Anti-)
Χώρα: Η.Π.Α // Κυκλοφορία: Σεπτέμβριος
Δηλώνουμε εκστασιασμένοι από τον υπέροχο kraut/post punk/psychedelic ποτ-πουρί της φοβερής Angel Deradoorian από την Καλιφόρνια! Η έκπληξη της χρονιάς και μια ευκαιρία να ψάξουμε την έως τώρα δισκογραφία της που μετρά ήδη μία δεκαετία ύπαρξης.

deradoorian find the sun 2020



3. Idles - Ultra Mono (Partisan Records)
Χώρα: Αγγλία // Κυκλοφορία: Σεπτέμβριος
Ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η Αγγλία τα τελευταία χρόνια, επιστρέφει με ένα ακόμα δίσκο δυναμίτη. Eμείς στο Sliding μάλιστα θεωρούμε πως αυτός είναι ο καλύτερος τους μέχρι ώρας.

idles ultra mono 2020
2. Protomartyr - Ultimate Success Today (Domino Records)
Χώρα: Η.Π.Α // Κυκλοφορία: Ιούλιος
Μεγαλειώδης δίσκος. Οι Protomartyr στον πλέον πολυσυλλεκτικό από ήχους και πολύπλευρο από διαθέσεις δίσκο τους. Όλες οι συνθέσεις είναι άψογες, συναρπαστικές και αλληλοσυμπληρούμενες.

protomartyr ultimate success today 2020

1. All Them Witches - Nothing as the Ideal (New West Records)
Χώρα: Η.Π.Α // Κυκλοφορία: Σεπτέμβριος
Η υπερμπάντα από το Νάσβιλ μας έχει πάρει τα μυαλά με τις πολλές καλές κυκλοφορίες, τις εναλλαγές στον ήχο της αλλά και τα συχνά live στη χώρα μας. Φέτος κυκλοφόρησε ένα ακόμα αστραφτερό διαμάντι και, για εμάς, TON (καλύτερο) δίσκο της χρονιάς. Δυνατός και συναισθηματικός, ωμός και καλοδουλεμένος στη λεπτομέρεια! Για περισσότερη αποθέωση εδώ.

all them witches nothing as the ideal 2020

Η λίστα με τα καλύτερα του 2020, (χωρίς λόγια)
1. All Them Witches - Nothing As the Ideal
2. Protomartyr - Ultimate Success Today
3. Idles - Ultra Mono
4. Deradoorian - Find the Sun
5. Woods - Strange to Explain
6. Motorpsycho - The All is One
7. Ghostpoet - I Grow Tired but Dare not Fall Asleep
8. Goodbye Bedouin - The Shaking People
9. Emma Ruth Rundle and Thou - May Our Chambers Be Full
10. The Strokes - The New Abnormal
11. The Blinders - Fantasies of a Stay at Home Psychopath
12. Coriky - Coriky
13. Psychedelic Trips to Death - The Resistor
14. Porridge Radio - Every Bad
15. I Like Trains - Kompromat
16. Einstürzende Neubauten - Alles In Allem
17. Flat Worms - Antarctica
18. 2 By Bukowski - Her Kind Fight Everything
19. Dream Syndicate - The Universe Inside
20. Pretty Lightning - Jangle Bowls
21. Trees Speak - Shadow Forms
22. Doves - The Universal Want
23. Ιnnerspeaker - Into the Voodoo Lab
24. Wire - Mind Hive.


Και του χρόνου!

Διαβάστε επίσης

#THEIRfavorites - 2023

Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2023 09:52

Favorite Songs 2023 // Sliding Backwards

Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 10:05

Best albums of 2023 // Sliding Backwards

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 11:05