Συνέντευξη Frenzee: "Η καραντίνα ήταν περίοδος έμπνευσης και δημιουργίας μουσικά, μείναμε πορωμένοι προς το στόχο μας"

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 22:45
Γράφτηκε από:

Την Πέμπτη 22/9/22 η Primitive Music δημιούργησε μία θαυμάσια μουσική συνάντηση στο Death Disco (εδώ, περισσότερες πληροφορίες). Oι Αυστραλοί Clamm, και οι δικοί μας, Kidney Black και Frenzee αναμένεται να μας χαρίσουν μία πολύ δυνατή βραδιά. Εκμεταλλευόμενοι τη συγκεκριμένη ευκαρία, μιλήσαμε με την Απολλωνία, μέλος και τραγουδίστρια των Frenzee. Διαβάαστε παρακάτω όσα ενδιαφέροντα μας είπε.

- Χαίρεται Απολλωνία και ευχαριστούμε για το χρόνο σου. Αρχικά και αφού σας πούμε μπράβο για τις όμορφες μουσικές που μας χαρίζετε, θέλω να αρχίσω με μία μάλλον κοινότυπη ερώτηση: Πώς προέκυψε η μπάντα και το όνομα της; Θα μπορούσες να μας συστήσεις τα μέλη της μπάντας σας;
Ευχαριστούμε κι εμείς!
Η μπάντα προέκυψε τέλη του 2020. Με τη πανδημία, καραντίνες κτλ βρήκαμε τον χρόνο να ασχοληθούμε πιο πολύ με τη μουσική αυτή που αγαπάμε από μικρά παιδιά. Σε ηλικίες 10,13,15 είχαμε πιάσει τα όργανα αυτά και παίζαμε για κάνα χρόνο, δύο. Οπότε είχαμε μία ιδέα από τότε, αν και ήταν για λίγο.
Όταν έσκασε η πανδημία, η παύση αυτή της καθημερινότητας κατά κάποιο τρόπο μας έδωσε την ευκαιρία να σκεφτούμε πιο καθαρά για το τι θέλουμε να κάνουμε, με τι θέλουμε να ασχοληθούμε. Κι έτσι αρχίσαμε να παίζουμε, να γράφουμε στίχους.
Το όνομα της μπάντας το βρήκαμε σχετικά νωρίς. Αυτή η λέξη εκφράζει πολλά για μας, για τη κατάσταση των πραγμάτων κοινωνικά, πολιτικά και ψυχολογικά. Η μετάφραση του ‘frenzy’ στα ελληνικά είναι ‘φρενίτιδα’. Αλλάξαμε το πώς γράφεται λίγο για να το κάνουμε πιο πολύ δικό μας. Ε και μόλις το σκεφτήκαμε, κόλλησε αμέσως.
Τα μέλη της μπάντας είμαστε η Απολλωνία (φωνή), ο Αντώνης (κιθάρα) κι ο Νίκος (τύμπανα).

- Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να θέλετε να ασχοληθείτε με τη μουσική, τι σας τράβηξε αρχικά και τι σας κρατάει ακόμα;
Μεγαλώσαμε σε ένα μουσικό περιβάλλον. Οι γονείς μας είχανε μια μπάντα μαζί όταν ήμασταν μωρά και μας έπαιρναν σε όλες τις πρόβες για να μας βλέπουν όσο αυτοί προβάρανε. Ήμασταν από πάντα περιτριγυρισμένοι από όργανα. Στο σπίτι πάντα υπήρχαν πιο πολλά όργανα στον καναπέ παρά άνθρωποι. Ε και όλο κάτι έπιανε κάποιος, έπαιζε, κούρδιζε. Οι γονείς μας, και η μάνα μας κυρίως, είχαν μια συλλογή δίσκων με ροκ/πανκ μουσική την οποία αγαπήσαμε από πολύ νωρίς.
Οπότε η μουσική για μας ήταν πάντα κάτι σίγουρο. Μας κρατάει ακόμα γιατί μεγαλώσαμε με αυτήν και παραμένει να είναι ο τρόπος έκφρασής μας.

 frenzee 02

- Πείτε μας τρία συγκροτήματα που σας έκαναν να αγαπήσετε τη μουσική και τρία που θεωρείτε ότι έχουν επηρεάσει τον ήχο σας, που τα ακούμε δηλαδή στο βάθος των μουσικών σας.
Δύσκολο να επιλέξουμε μόνο τρία συγκροτήματα αλλά τρεις μπάντες που μας έκαναν να αγαπήσουμε τέτοιου είδους μουσική είναι AC/DC, Nirvana, Rage Against The Machine. Θεωρούμε μπάντες που έχουν επηρεάσει τον ήχο μας ίσως είναι οι Nirvana, Rage Against The Machine και Motörhead. Η αλήθεια είναι πως η λίστα είναι ατελείωτη και δεν αποτελείται μόνο από ροκ μπάντες. Γενικά στόχος μας, και πιστεύω κάθε μπάντας, είναι να μην ακουγόμαστε σαν κάποιο άλλο συγκρότημα. Προσπαθούμε να εξελίσσουμε τον ήχο μας συνεχώς.

- Απολλωνία, μιας και έχεις το κομμάτι των φωνητικών στο συγκρότημα, υπάρχουν γυναικείες φωνές αλλά και καριέρες που θαυμάζεις;
Έχω μεγάλη εκτίμηση προς την Kathleen Hanna, τραγουδίστρια των Bikini Kill. Για την Poly Styrene, τραγουδίστρια των X-Ray Spex. Από μικρή άκουγα πολύ Amy Winehouse. Patti Smith εννοείται. Κι έχω μεγάλη αγάπη για την Amy Taylor, τραγουδίστρια των Amyl & the Sniffers. Αυτές οι γυναίκες όλες έχουν παίξει μεγάλο ρόλο για μένα μουσικά. Η ενέργειά τους και η μοναδικότητα της καθεμιάς.

- Επειδή τυχαίνει να έχουμε επαφές με Κρήτη, γνωρίζω ότι η αποδοχή της μπάντας είναι πολύ καλή. Είναι σημαντικό για σας να σας αποδέχονται στον τόπο σας, ακόμα και αν ασχολείστε με ένα είδος που δεν έχει προφανή/άμεση σχέση με την Κρητική Μουσική;
Εννοείται το χαιρόμαστε που μας έχουν δείξει τέτοια υποστήριξη. Ήταν ιδιαίτερη βραδιά για μας στο φεστιβάλ του χωριού μας, στη Χαϊμαλίνα στ’ Ανώγεια. Πολλοί συγγενείς και οικογενειακοί φίλοι ήταν παρών και βοήθησαν στο να μας παραμείνει η βραδιά αξέχαστη.

- Kαι μιας και λέμε για την Κρήτη, πως τα βλέπεις τα πράγματα στο μουσικό κομμάτι στην επαρχία γενικά (ή και ειδικά, στην Κρήτη); Υπάρχει υποστήριξη στους μουσικούς, χώροι για πρόβες, Bar να παίζουν καλή μουσική, ακροατήριο να την αποζητά;
Άμα μιλάμε για τη ροκ μουσική, το κοινό είναι κάπως περιορισμένο, όπως και οι χώροι. Για τη μουσική γενικότερα, στη Κρήτη βρίσκεις όλο το χρόνο παντού κάπου να ακούσεις κάποιου είδους μουσικής.

frenzee 03

- Η φάση της πανδημίας πως σας επηρέασε στο μουσικό κομμάτι; Πολλοί καλλιτέχνες το είδαν σα μία πηγή έμπνευσης, άλλοι φρίκαραν… (και αρκετοί πιθανώς και τα δύο).
Για μας ήταν περίοδος έμπνευσης και δημιουργίας μουσικά. Υπήρχαν και περίοδοι φρίκης αλλά με το να έχουμε τη μπάντα σε εξέλιξη, κρατήσαμε καθαρά κεφάλια και πορευτήκαμε πορωμένοι προς το στόχο μας.

- Υπάρχει άμεση η έμμεση σύνδεση της μουσικής με την κοινωνία και όσα συμβαίνουν σε αυτή, στις μέρες μας;
Εξαρτάται τι μουσική παίζεις και τον στίχο.

- Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον μουσικά; Που θέλετε να φτάσει όλο αυτό, να το κάνετε επαγγελματικά, ή για την Ελλάδα είναι ουτοπικό;
Θέλουμε να γεμίζουμε στάδια.

- Τέλος, πες μας μερικές σκέψεις και συναισθήματα για το live με τους Clamm και τους Kidney Black…
Μία από τις μπάντες που ανακαλύψαμε μες στη πανδημία ήταν οι Clamm τους οποίους αγαπήσαμε με τη μία. Ανυπομονούμε πάρα πολύ για το live.

 

 

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη // Sugar for the Pill

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 11:20

Συνέντευξη Maruja / Maruja Interview (english version too)

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 11:34