commuter // Messier13 @ Ρομάντσο, 12/4/2024 v_era

commuter // Messier13 @ Ρομάντσο, 12/4/2024

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 23:43
Γράφτηκε από:

Τα φρέσκα ονόματα σε ένα live πάντα αποτελούν δέλεαρ για εμάς. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, συγκροτήματα που παίζουν τις μουσικές που μας αρέσουν σκάνε σαν τα μανιτάρια και φυσικά πέρα από μεγάλη μας χαρά να τα παρουσιάζουμε (εδώ) στις διαδικτυακές μας σελίδες, είναι και να τα βλέπουμε ζωντανά. Τους commuter τους έχουμε δει αρκετές φορές σε βαθμό να… βαριούνται (χαριτολογώντας) να μας βλέπουν στις συναυλίες τους πλέον. Αλλά περνάμε πάντα καλά, οπότε γιατί όχι; Το «εντελώς καινούριο» του live της Παρασκευής στο Ρομάντζο, ήταν για εμάς οι Messier13 οπότε θα σταθούμε και λίγο παραπάνω σε αυτούς αν και ήταν το opener όνομα της βραδιάς.

messier13 18
Mε τους Messier13 θα ξεκινήσω…από του τέλος. Πέρα από το γεγονός ότι μου άρεσαν καθ’όλη τη διάρκεια του live με τον (heavy) shoegaze, indie, noisy ήχο τους και για μπάντα που δεν έχουν γράψει ακόμα πολλά χιλιόμετρα, μου φάνηκαν πολύ καλοί στη σκηνή, στο τελευταίο κομμάτι του set, κατέκτησαν την καρδιά μου. Γιατί; Πιστέψτε με δεν ξέρω πολλά συγκροτήματα που να έχουν αφιερώσει κομμάτι στην Mimi Parker των Α Γ Α Π Η Μ Ε Ν Ω Ν Low (αγαπημένων του Sliding σίγουρα -διαβάστε εδώ και εδώ -, ελπίζω και πολλών που θα διαβάσουν το κείμενο). Η Μimi έφυγε από τη ζωή από καρκίνο των ωοθηκών στις 5 Νοεμβρίου του 2022. Για όσους αγάπησαν τη μουσική των Low αλλά και την ίδια φυσικά, η απώλεια της ήταν μια γροθιά στο στομάχι. Οι Messier13 της αφιέρωσαν το τελευταίο, φανταστικό, σπαρακτικό κομμάτι με τίτλο, τι άλλο: Mimi (δείτε το video). Επίσης υπενθύμισαν σε όλους ότι «τρέχει» το κάτωθι γεγονός: H εταιρεία Candlepin Records θα κυκλοφορήσει κασέτα με διασκευές σε κομμάτια των Low. Μεγάλο μέρος των κερδών θα πάνε εκεί που πρέπει να πάνε. Δείτε σχετικά στο Link και κάντε…αυτό που θέλετε να κάνετε.

messier13 08
Κατά τα λοιπά οι Μessier13 έδωσαν μια εξαιρετική μουσική παράσταση. Μπάντα δεμένη λες και είναι χρόνια στο χώρο ενώ ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει το ντεμπούτο της (σύντομα θα έχουμε νέα για αυτό, με τίτλο Stay for a While), με δυναμισμό και πάθος στη σκηνή, αλλά και κάμποσα όμορφα τραγούδια. Μερικά που ξεχώρισα είναι το θορυβώδες Kevin, το φοβερό Apartment που ως single κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2023 (το παρουσιάσαμε εδώ), το 313 και φυσικά το Mimi. Σίγουρα στο μέλλον οι Messier13 θα είναι στα ραντάρ μας.

Μessier13 Set List:
Vertigo
Kevin
Deeply
313
Apartment
Boston
Flat Life
Twenty Four
Mimi

Οι commuter, αν και βραχύβια μπάντα, έχει ήδη καταφέρει να καθιερωθεί. Τα πολλά live, και κυρίως αυτά όπου «άνοιγαν» τις συναυλίες σημαντικών ονομάτων ( αυτές που έχουμε καταγράψει εμείς μόνο: Sons, Dry Cleaning, Protomartyr), τους έχουν δώσει αέρα φτασμένης μπάντας. Tώρα είχε έρθει η στιγμή να ανέβουν στη σκηνή ως πρώτο όνομα και να δουν πως θα τα πάνε από άποψη προσέλευσης κόσμου. Γιατί αμφιβολία για το πως θα κυλούσε το πράγμα πάνω στη σκηνή δεν είχα. Νομίζω πως τηρουμένων των αναλογιών (ποιες είναι οι αναλογίες; Ότι ο κόσμος δεν πάει εύκολα σε «μικρότερα» live, είμαστε «οπαδοί της νίκης» και μόνο, εξ ου και τα αδιανόητα sold out σε Cave, Arctic Monkeys κλπ και η κατόπιν εξαφάνιση όλου αυτού του κόσμου…), η προσέλευση 150 και πλέον ατόμων ήταν πέρα από ικανοποιητική. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, ήταν και η συμμετοχή του κοινού, ο χορός σε όλο το venue αλλά και τα κοπανήματα εκεί στις πρώτες σειρές που χάρισαν πολύ ωραία ενέργεια στην μπάντα.

commuter 07a
Σε σχέση με άλλα live τους, η βασική διαφορά ήταν ότι είχαμε περισσότερο χρόνο για να τους απολαύσουμε. Επίσης σχετικά με τη set list, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και το Push Forward, πρώτο δείγμα του επερχόμενου δίσκου, που απ’ότι μας είπαν θα κυκλοφορήσει κάπου μέσα στον Οκτώβριο. Κατά τα λοιπά, ακούσαμε πολλά από τα δυνατά τους κομμάτια όπως τα choke, time, pedestal.

commuter 27a
Στο τέλος, κλασσικά το τζαμάρισμα που έχει γίνει κάτι σαν ιεροτελεστία, στο επικό glasgow, πήρε από εμάς τα μυαλά και από αυτούς κάθε ικμάδα δύναμης (ο ντράμερ, Δημήτρης Κουτσούλης έμεινε κάνα…δίλεπτο σκυφτός πάνω στα ντραμς). Εντάξει για το τελευταίο δεν είμαι σίγουρος, σου δίνουν την αίσθηση πως αν τους άφηνες, ακόμα επί σκηνής θα ήταν, να κοπανιούνται.
Εν αναμονή του δίσκου λοιπόν...

commuter 02a

commuter Set List
relay
time
pedestal
light
choke
push forward
locksmith
guilt beats hate
preassure points
bruising
agitation pt 4
glasgow.


Videos/photos: v_era



Διαβάστε επίσης