José González @ SNFCC, 23/01/2023 v_era

José González @ SNFCC, 23/01/2023

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 20:11
Γράφτηκε από:

Το Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος μας έχει συνηθίσει σε σωστά μελετημένες, ενδιαφέρουσες και ψαγμένες επιλογές στα live του. (Yo La Tengo, Eleanor Friedberger, Low, The Cinematic Orchestra) για να αναφέρω απλώς μερικές απ'αυτές. Μία αντίστοιχη ήταν και αυτή του σπουδαίου Σουηδού κιθαρίστα και folk τραγουδοποιού José González. Το επίσης πολύ θετικό είναι ότι αυτές τις επιλογές τις ασπάζεται και παρακολουθεί πολύς κόσμος, όπως έγινε και σε αυτή την περίπτωση.

jose gonzalez 01 sm
Μπροστά σε μια σχεδόν γεμάτη (!) αίθουσα λοιπόν, ο José εμφανίστηκε λίγο μετά τις 20.30, υπό το έντονο χειροκρότημα του κοινού. Μόνος, καθισμένος σε μία καρέκλα και με μοναδική συνοδεία την κιθάρα του και ένα ποτήρι νερό, κατάφερε να κρατήσει ζεστό το ενδιαφέρον του κοινού για περίπου 1 ½ ώρα. Δεν το λες και εύκολο. Το σκηνικό ήταν minimal μεν, όμως υπήρχε video wall που σε κάθε τραγούδι δημιουργούσε και διαφορετικό background, ενώ και ο φωτισμός με το παιχνίδισμά του, συνετέλεσε στο να απολαύσουμε ένα όμορφο συνολικό αποτέλεσμα.

jose gonzalez 04 sm
Πάνω απ’όλα τα τραγούδια όμως! Και τέτοια έχει γράψει μπόλικα καλά, μερικά εκ των οποίων προλάβαμε να ακούσουμε στο σύντομο χρόνο του live. Στη set list, ο José επέλεξε να βάλει κομμάτια ιδιαίτερης σημασίας για αυτόν, όπως την τριάδα Void, Horizons, Head On (από το τελευταίο του άλμπουμ Local Valley του 2021) που ανέφερε πως είναι γραμμένα σαν μία συσχετιζόμενη τριλογία και αναφέρεται σε όσα δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος στο βίο του. Νωρίτερα, και αφού ξεκίνησε με το υπέροχο With the Ink of A Ghost, το οποίο είναι εναρκτήριο και στον όμορφο προσωπικό του δίσκο, Vestiges & Claws (2015), ακούσαμε το Down the Line (In Our Nature, 2007) που είναι από τα καλύτερα μου κομμάτια της solo καριέρας, στον επίσης πιο συναρπαστικό δίσκο του. Πολύ αντίκτυπο και συμμετοχή του κοινού είχαμε στο αρκετά ξεσηκωτικό (για τα δεδομένα της βραδιάς) Swing. Αν είχα ένα παράπονο από το live ήταν πως το αγαπημένο μου κομμάτι από την καριέρα του, το Line of Fire, γραμμένο με τη μπάντα του (Junip), δεν το…τράβηξε σε διάρκεια όσο θα ήθελα, η δυνατότητα άλλωστε για κάτι τέτοιο, με τα προηχογραφημένα, υπήρχε.

jose gonzalez 05 sm
Από τις πλέον ξεχωριστές στιγμές ήταν βέβαια και η εκδοχή του στην κομματάρα των Massive Attack, το Τeardrop, με το οποίο έκλεισε και το βασικό σετ εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων. Τόσο έντονων που δεν γινόταν να μην ξαναβγεί. Ακόμα και αν τα encore είναι λίγο-πολύ δεδομένα, είναι υπέροχο καθ’όλη τη διάρκεια της απουσίας του καλλιτέχνη από τη σκήνη, ο κόσμος να ζητά την επιστροφή του. Μία επιστροφή που ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Αρχικά μας μίλησε για το Tjomme που είναι μια slang λέξη στα Σουηδικά, για το “dude”. “Πάντα υπάρχει ένας dude, που λέει κάτι χωρίς απαραίτητα να είναι αλήθεια, μετά τον ακολουθεί δεύτερος που λέει τα ίδια, και τρίτος, κανείς δεν εξετάζει αν λέει αλήθεια, και γίνονται πολλοί οι dudes που λένε κάτι, έτσι, χωρίς ουσία και έλεγχο…” ήταν περίπου αυτά που μας είπε σαν πρόλογο. Πόσο δίκιο είχε…!
Πολύ ωραία στιγμή ήταν και το επόμενο κομμάτι που επέλεξε, (μάλιστα ρώτησε: “θέλετε Nick Drake, Paul Simon ή Αl Green;” Με τον πρώτο μάλλον οριακά να κυριαρχεί), το Cello Song από τον Nick Drake. Mε τα Crosses και τα Killing for Love η πολύ όμορφη παράσταση έλαβε τέλος.
Ο Σουηδός με την Αργεντίνικη καταγωγή και ταπεραμέντο μας επεφύλασσε μια εξαιρετική βραδιά. Οφείλω να ομολογήσω ότι η μίαμιση ώρα ήταν τόσο-όσο. Κακά τα ψέματα αν ήταν παραπάνω, ίσως να γινόταν κουραστικό, μην ξεχνάμε πως μιλάμε για έναν άνθρωπο με μία κιθάρα (βέβαια μιλάμε για σπουδαίας τεχνικής κατάρτισης κιθαρίστας) και λίγα προ-ηχογραφημένα.

jose gonzalez 08 sm
Φυσικά καθόλου δε θα με χάλαγε να άκουγαμε μερικά ακόμα κομμάτια από την καριέρα του με τους Junip (In Every Direction, Rope & Summit, Walking Lightly, Sweet & Bitter, Villain) αλλά ας μη τα θέλουμε όλα δικά μας.

 Set List - José González
With the Ink of A Ghost - (Vestiges & Claws, 2015)
Valle Local - (Local Valley, 2021)
Down the Line - (In Our Nature, 2007)
Void - (Local Valley, 2021)
Horizons - (Local Valley, 2021)
Head On - (Local Valley, 2021)
Open Book - (Vestiges & Claws, 2015)
Line of Fire (with Jose’s band Junip)
Leaf Off/The Cave - (Vestiges & Claws, 2015)
Swing - (Local Valley, 2021)
Blackbird
Visions
El Invento - (Local Valley, 2021)
Cycling Trivialities - (In Our Nature, 2007)
Teardrop - (In Our Nature, 2007)
ENCORE
Tjomme - (Local Valley, 2021)
Cello Song (Nick Drake cover)
Crosses - (Veneer,2003)
Killing For Love - (In Our Nature, 2007).

 

Photos & video: v_era

Διαβάστε επίσης

Echo Basement // Pink Maggit @ Baumstrasse, 20/4/24

Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 16:20

Valia Calda // MOb Trio @ ΠΛΥΦΑ, 16/04/2024

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 17:15

commuter // Messier13 @ Ρομάντσο, 12/4/2024

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 23:43