Jane Doe - Random Acts of Kindness (Made of Stone Recordings, 2021) v_era

Jane Doe - Random Acts of Kindness (Made of Stone Recordings, 2021)

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 20:46
Γράφτηκε από:

Μπαίνοντας κατευθείαν στο…ζουμί της υπόθεσης αρκεί να αναφέρουμε πως ο Random Acts of Kindness των Θεσσαλονικιών Jane Doe, αποτέλεσε τον αγαπημένο μας εγχώριο δίσκο αλλά και έναν από τους καλύτερους γενικώς, για το 2021. Είναι ένα άλμπουμ που έχει όλα όσα θέλει να ακούσει ένας φίλος του indie ήχου (έμπνευση, ένταση, καλούς στίχους, δυνατά riffs, σπουδαίες μελωδίες) αλλά αυτό που κυρίως έχει είναι ψυχή.
Η πανδημία σίγουρα έχει παίξει το ρόλο της στη διαμόρφωση χαρακτήρων και του ψυχισμού όλων μας. Τόσο λοιπόν ο τρόπος που γράφει η μπάντα (η κάθε μπάντα) μουσική, όσο και ο τρόπος που εγώ αντιλαμβάνομαι αυτά που ακούω, έχει επηρεαστεί απ’όσα ζούμε. Και o Random Acts of Kindness ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή. Μετά από 2 σχεδόν χρόνια περίεργων καταστάσεων και δυσάρεστων ειδήσεων, ήρθε να απαλύνει λίγο τον θρήνο που κλείνει ο καθένας μέσα του και για να το πετύχει αυτό ένας δίσκος χρειάζεται να έχει αυτό το κάτι, την ψυχή! Σίγουρα, συνθέσεις όπως το καταπληκτικό, αργόσυρτο Τhanos συντελούν σε αυτό. Επική μπαλάντα που θυμίζει πολλές στιγμές του 90s μουσικού παρελθόντος και ίσως γι’αυτό μ’αρέσει τόσο.

Jane Dow Random Acts of Kindness 02
Κορυφαίο κομμάτι του 5ου δίσκου είναι κατά την άποψη μου το Devil in Details. Απίστευτης έντασης και βάθους τραγούδι, με εναλλαγές και διακυμάνσεις τόσο στο τέμπο όσο και στα φωνητικά που είναι εξαιρετικά. Τρομερό και το riff αλλά και η όλη ένταση που βγάζει το εναρκτήριο My Heroes Have Always Killed Cowboys. Δεν το έβαλαν τυχαία στην πρώτη θέση της λίστας των τραγουδιών σίγουρα. Είναι «γεμάτο» με όλα τα στοιχεία της μπάντας. Μελωδίες, κιθάρες, ένταση, παθιασμένα φωνητικά. Εκπληκτική η ενορχήστρωση και στο μελωδικότατο και τόσο μα τόσο συναρπαστικά μελαγχολικό Waves. Είναι τόσο καλές όλες οι συνθέσεις που με δυσκολία κατάφερα να ξεχωρίσω κάποιες.
Σε μία συνέντευξη τους, άκουσα κάτι που μου άρεσε πολύ και με έκανε να τους αγαπήσω ακόμα περισσότερο. “Η εποχή μας, η τελευταία πενταετία έβγαλε πολύ μίσος. Εντάξει, τα τραγούδια μας έχουν οργή. Οργή! Αλλά όχι και να μισήσουμε. Δε μπορώ να μισήσω. Πιο εύκολα ακούς πλέον το μισώ από το αγαπώ. Αυτό δε μας αρέσει καθόλου”. Τόσο απλά μα τόσο εύστοχα και αληθινά λόγια.

Jane Dow Random Acts of Kindness 03
Μπράβο στα παιδία για έναν υπέροχο, κοινωνικά ευαισθητοποιημένο δίσκο, χωρίς περιθώρια παρερμηνειών στους στίχους τους, χωρίς υπερβολές και κλισέ. Η πορεία τους όλα αυτά τα χρόνια μέχρι τον φετινό, 5ο δίσκο είναι πολύ σημαντική, πολύ αξιόλογη και σταθερά ανοδική. Ο Random Acts of Kindness είναι ένας ακόμα λόγος να τους παρακολουθεί και να τους αγαπήσει κανείς.

*2 τραγούδια που θα ομορφύνουν τη ζωή σας: Devil in Details, Waves

8/10

Photos:v_era

Διαβάστε επίσης

Pascal Comelade & The Limiñanas - Boom Boom (Because Music, 2023)

Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 10:31

Ġenn - Unum (Liminal Collective, 2023)

Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024 10:54