Black Country, New Road -  For The First Time (Ninja Tune, 2021) v_era

Black Country, New Road - For The First Time (Ninja Tune, 2021)

Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2021 10:34
Γράφτηκε από:

Ο “For the First Time”, το ντεμπούτο δηλαδή των Black Country, New Road είναι ο ορισμός αυτού που λέμε «ονειρεμένο ξεκίνημα». Χωρίς αμφιβολία, μετά από αρκετές ακροάσεις, αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις να κάνεις με ένα διαμαντάκι που δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητο μέσα στη χρονιά, αποκλείεται να… σκονιστεί στη δισκοθήκη σου και προφανώς κλείνει θέση στα καλύτερα του 2021.
Επαναλαμβάνω βέβαια πως θα χρειαστούν αρκετές ακροάσεις για να το «πιάσεις» στην ολότητά του, καθότι είναι πολυδιάστατο, με αρκετά στοιχεία πειραματισμού, άρα και...επικίνδυνο να σε χάσει και να το χάσεις. Πρόκειται όμως για μια πραγματική μουσική περιπέτεια, ένα αναπάντεχο ταξίδι με διαρκείς εναλλαγές, που καταφέρνει να σε εκπλήσσει ακόμα και από ακρόαση σε ακρόαση.

black country new road for the first time 3
Ένα από τα πλέον παράδοξα όλου αυτού του μείγματος ήχων από διαφορετικές περιοχές του πλανήτη αλλά και διαφορετικών μουσικών ειδών, είναι ότι η μπάντα προέρχεται από την Αγγλία. Μια χώρα με τεράστια βέβαια μουσική παράδοση, η οποία όμως κακά τα ψέματα, τα τελευταία χρόνια δε φημίζεται για την πρωτοπορία της και το άνοιγμα νέων μουσικών οριζόντων.
Όσοι αρέσκεστε σε «στεγνές», ξεκάθαρες μουσικές λοιπόν, με απόλυτα περιχαρακωμένα τα όρια στα οποία μπορεί να κινηθεί ένας μουσικός και μία σύνθεση, θα απογοητευτείτε. Εδώ πρέπει κάποιος να έχει διάθεση να «μπει» βαθύτερα, να αποδεχθεί ότι τα κιθαριστικά ξεσπάσματα και οι τρομπέτες, τα σαξόφωνα και οι υπνωτικές λούπες, η jazz ως background και το post punk ή και o noise ήχος, μπορούν κάλλιστα να συνυπάρξουν. Μάλιστα όλα αυτά συνδυασμένα με το ταλέντο των BC,NR μπορούν να οδηγήσουν σε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

black country new road for the first time 2
Γιατί, όπως αποδεικνύεται στο For the First Time, o Bregovic, οι Red Hot Chili Peppers, οι Beirut και οι Sonic Youth μπορούν άνετα να βρεθούν σε ένα δίσκο, ακόμα και μέσα στο ίδιο τραγούδι. Όπως δηλαδή συμβαίνει στο Οpus που κλείνει με θεαματικό τρόπο το πανηγύρι ήχων του For the First Time. Ακριβώς δηλαδή όπως ξεκίνησε, με το ασύλληπτο Instrumental. Ένα από τα πιο πορωτικά και ανεβαστικά τραγούδια των τελευταίων -πολλών- ετών. Ένα διονυσιακό παραλήρημα, χωρίς λογική, χωρίς σταματημό. Το απόλυτα ρυθμικό και μελωδικό σημείο αναφοράς μίας ακόμα covid χρονιάς.
Εξαιρετικά και αλλαγμένα σε σχέση με το πως είχαν πρωτοκυκλοφορήσει είναι και τα Athens, France αλλά και το -υπέροχο- Sunglasses, ενώ το αγαπημένο μου Opus που κλείνει το δίσκο είναι ένα οκτάλεπτο όργιο.

black country new road for the first time 1
Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Οι Black Country, New Road είναι ένα νέο γκρουπ για το οποίο οι οπαδοί του indie ήχου πρέπει να αισθάνονται περήφανοι. Η μπάντα μάλιστα είναι τόσο δημιουργική που σε λιγότερο από ένα έτος από την κυκλοφορία του ντεμπούτο τους, ήδη κυκλοφόρησαν νέο single και ανακοίνωσαν νέο δίσκο. Μπράβο τους!
• 2 τραγούδια που θα ομορφύνουν τη ζωή σας: Opus, Sunglasses
9/10
photos: v_era

Διαβάστε επίσης

Pascal Comelade & The Limiñanas - Boom Boom (Because Music, 2023)

Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 10:31

Ġenn - Unum (Liminal Collective, 2023)

Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024 10:54