Ema - Exile In The Outer Ring (City Slang, 2017)

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 21:53
Γράφτηκε από:
Η άγνωστη στο ελληνικό κοινό, Εma, στον φοβερό (και καλύτερο της καριέρας της) δίσκο, Exile In The Outer Ring.

O νέος δίσκος της ΕΜΑ, Exile In The Outer Ring, αν και βραχείας διάρκειας, είναι ένα εξαιρετικό άκουσμα. Αποτελεί την τρίτη solo δουλειά της (προηγήθηκαν τα Past Life Martyred Saints, 2011 και The Future’s Void, 2014) και φαίνεται ότι το ζόρισε και το έψαξε πολύ το πράγμα. Φαίνεται μάλιστα ότι εξακολουθεί να τη διακρίνει ένας καλλιτεχνικός “αντικομφορμισμός”, δε δείχνει να καίγεται για πωλήσεις και εμπορικότητα και αυτό τελικά εκτοξεύει στα ύψη το ενδιαφέρον του έργου της. Η ύπαρξη πολιτικοκοινωνικών αναφορών στους στίχους και η αντι-Τράμπ διάθεση συμπληρώνουν το παζλ.
Το ατμοσφαιρικό, αλα-Chelsea Wolfe, 7 Years ξεκινά χαλαρά τον δίσκο και δε προϊδεάζει για τον ορυμαγδό fuzzίλας και noise ατμόσφαιρας που θα ακολουθήσει. Στο Breathalyzer, το ύφος πάει προς το industrial και το χαοτικό, ότι πρέπει για να αφηγηθεί μια ιστορία γυναίκας-χρήστη ναρκωτικών.

Στο κατασκότεινο I Wanna Destroy o electro-psych ύφους πεσιμισμός κάνει την εμφάνιση του, με τους στίχους “Cuz we got no meaning / No gleaming, no proof / We're arbitrary / We're temporary / We are the kids from the void” να μην αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Κομψοτέχνημα είναι και η folk/pop στιγμή του άλμπουμ (που θα μπορούσε εύκολα να είναι και κομμάτι της Tori Amos), Down And Out. Η industrial αύρα κάνει ξανά την εμφάνιση της στο Fire And Water LSD, ενώ με το single που έγινε και η πρώτη επαφή με το νέο άλμπουμ, Aryan Nation, ήρθαμε μπροστά σε κάτι που μοιάζει με μια πρώιμη PJ Harvey να τραγουδάει πάνω σε μουσικές των NIN. Το πιο ενδιαφέρον -κατά την άποψή μου- κομμάτι του εξαιρετικού συνόλου έρχεται λίγο πριν το τέλος: Always Bleeds. Νωχελικό, ταξιδιάρικο αλλά ταυτόχρονα με μερικές εύστοχες εναλλαγές. Σκουριασμένοι ήχοι αλλά και ρυθμικές κιθάρες που διώχνουν την απελπισία των στίχων: “We were born defeated / I do not think that this will ever end” και “Row it all into the sea / Go back to Minnesota / And hide from children wounds that always bleed / That always bleed”.
Την παραγωγή του Exile In The Outer Ring συνυπογράφει ο Jacob Portrait των Unknown Mortal Orchestra. Πρόκειται εν τέλει, για έναν πάρα πολύ σκοτεινό και βαθύ δίσκο που σε παίρνει από το χέρι και σε περπατάει σε δύσκολους δρόμους. Ζόρικες μουσικές και φωνητικά, θέματα όπως ο φασισμός, οι περίεργες φάσεις στις ανθρώπινες σχέσεις, τα ναρκωτικά περνάνε εμμέσως η αμέσως από τους στίχους. Εξαιρετικό αποτέλεσμα που αξίζει το χρόνο σας.

Ακούστε την εδώ

Υ.Γ: Να είναι καλά το παλικάρι στο δισκάδικο του Παρισιού, που μόλις είχε πρωτοφτάσει στο μαγαζί ο δίσκος, τον έβαλε να παίξει άμεσα. Έτσι αυτό το κομψοτέχνημα έφτασε εγκαίρως στα αυτιά μας. Η θεά τύχη μας χαμογέλασε, γιατί μόλις είχε φτάσει και ο καινούριος QOTSA και ευτύχως επέλεξε να βάλει Εma…


* 2 τραγούδια που θα ομορφύνουν τη ζωή σας: Always Bleeds, Down And Out.
8/10
Φωτογραφία: v_era

Διαβάστε επίσης

ΛΟΛΕΚ - Άγρια (Inner Ear, 2022)

Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 10:33

And Also the Trees - The Bone Carver (Self Released, 2022)

Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 12:53