Sigur Rós – Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust (EMI, 2008) v_era

Sigur Rós – Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust (EMI, 2008)

Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023 10:23
Γράφτηκε από:

Αισίως οι Sigur Rós το 2008 έφταναν στον πέμπτο δίσκο της καριέρας τους. Η επίδραση της πολυεθνικής , μετά την υπογραφή συμβολαίου την ΕΜΙ, ίσως να αχνοφάνηκε στο προηγούμενο LP, όμως εδώ πλέον είναι αρκετά εμφανής. Η στροφή προς πιο εμπορικό, mainstream ήχο είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή ειδικά από οπαδούς της έως τότε πορείας τους. Την παραγωγή του δίσκου συνυπογράφει ο γνωστός παραγωγός Flood που σίγουρα είχε επίδραση στο τελικό απότέλεσμα.  Αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως ο Með Suð í Eyrum Við Spilum Endalaust είναι κακός δίσκος, ή έστω μέτριος. Απλώς σε αρκετά σημεία δεν είναι αυτοί οι Sigur Rós που γνωρίζαμε έως τότε.

Sigur Ros med sud 04
Κάθε μουσικός έχει ανάγκη να περνά τη μουσική του σε όλο και ευρύτερο κοινό. Φυσικά το ίδιο αποζητά και μια μεγάλη δισκογραφική για ευνόητους και καθόλα φυσιολογικούς λόγους. Έτσι, προέκυψε ένας αρκετά καλός δίσκος, με αρκετές διαφορές σε σχέση με το παρελθόν τους. Μια από τις πιο τρανταχτές ήταν η επιλογή τους να ντύσουν με αγγλικούς στίχους ένα τραγούδι τους (αυτό που κλείνει τον δίσκο, το All Alright), κάτι που γινόταν για πρώτη φορά. Μάλιστα αρχικά όλοι οι στίχοι είχαν γραφτεί στα αγγλικά αλλά η μπάντα αισθάνθηκε άβολα με τη χρήση της ξένης γλώσσας και έτσι αρκετούς τους μετέφρασαν στα Ισλανδικά, που όπως είναι προφανές αλλά και όπως ο ίδιος ο -frontman- Jonsi έχει δηλώσει, του είναι πολύ πιο εύκολο να τραγουδήσει.

Sigur Ros med sud 01
Δε ξέρω αν εκείνη τη χρονιά είχε εκραγεί κανένα ηφαίστειο στο νησί τους, με τις στάχτες να αναστατώνουν το μυαλό τους, πάντως το Eyjafjallajökull που ματαίωσε χιλιάδες πτήσεις πάνω απ’όλη την Ευρώπη συνέβη δυο χρόνια μετά άρα δεν αποτελεί δικαιολογία της όλης μετάλλαξης. Μετάλλαξη που μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί στις ελαφρότερες ενορχηστρώσεις, τις λιγότερο περίπλοκες συνθέσεις, τα λίγα ξεσπάσματα και τις πιο εύπεπτες μελωδίες. Λείπει η διάθεση -τουλάχιστον σε ένα σημαντικό κομμάτι του δίσκου-να ταρακουνήσουν ή τρομάξουν τον ακροατή, να τζαμάρουν ή να μεγαλώσουν τη διάρκεια ενός κομματιού. Το φοβερό με αυτή τη μπάντα είναι βέβαια ότι ακόμα κι έτσι, η έμπνευση ξεχειλίζει και το τελικό αποτέλεσμα ήταν και πάλι καλό.

Sigur Ros med sud 02
Τα πρώτα δυο τραγούδια του δίσκου είναι ότι πιο χαρούμενο και ξεσηκωτικό έχουν γράψει οι Sigur Rós. Eιδικά το Inní mér syngur vitleysingur (μετάφραση: Within me a lunatic sings) είναι ένα πανηγύρι και ειδικά στις live εκτελέσεις προκαλεί σεισμό χορού, ενώ στο Gobbledigook καθ’όλη τη διάρκεια του τραγουδιού ο κόσμος συνοδεύει με παλαμάκια. Ανεβασμένης διάθεσης είναι και το Við spilum endalaust. Μια αρνητική κριτική θα μπορούσε να είναι ότι “οι Sigur Ros εδώ κατάπιαν τους Coldplay” αλλά είναι αρκετά βαρύ αυτό και στεναχωρήθηκα και που το σκέφτηκα. Μια από τις πιο συναισθηματικές στιγμές του δίσκου, που θυμίζουν το ύφος των Sigur Rós που γνωρίζαμε μέχρι τότε, είναι το Festival. Τυπική (για Sigur Rós) αργόσυρτη αρχή, με κλιμακούμενη αύξηση της έντασης και πολύ δυναμικό τέλος και με ντραμς να σφυροκοπούν. Από τις ομορφότερες συνθέσεις της καριέρας τους χωρίς αμφιβολία. Το αρχικά ήσυχο Ára bátur αποκτά επική χροιά με εντυπωσιακή ορχηστική δύναμη προς το τέλος και επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη μοναδική ικανότητα τους στο να αλλάζουν το κλίμα ενός κομματιού. Χαρακτηριστικό πάντα αλλά εδώ πιο έντονα βέβαια, το φαλτσέτο το Jonsi πάνω σε μια ντελικάτη μελωδία πιάνου. Με το Fljótavík μας μαγεύουν με τη δύναμη της απλότητας των μελωδιών τους.

Sigur Ros med sud 03
Δε μπορεί ποτέ κάνεις να προεξοφλεί το επόμενο βήμα στην πορεία ενός συγκροτήματος, μπορεί όμως να έχει στο μυαλό του κάποιες «απαιτήσεις»(σε εισαγωγικά η λέξη γιατί μιλάμε για μουσική όχι για μανάβικο) . Οι Sigur Rós φαίνεται πως από το τέταρτο μέχρι το πέμπτο βήμα τους διένυσαν μεγάλη απόσταση, τέτοια που σίγουρα κάποιοι οπαδοί τους δε κατάφεραν να αντιληφθούν ώστε να ακολουθήσουν ή και αν το έκαναν δεν πρέπει να έγινε με μεγάλη ευχαρίστηση. Όμως αυτό το βήμα τους έφερε μπροστά σε περισσότερους ακροατές, κόσμος πρωτοήρθε σε επαφή με τη μαγεία της μουσικής τους και γι’αυτό του οφείλουμε πολλά.
“with a buzz in our ears we play endlessly”, η μετάφραση του τίτλου του δίσκου. Αυτό είναι οι Sigur Rós.
Υ.Γ.: Εκτός απο βινύλιο και cd, το 2008 ο δίσκος κυκλοφόρησε με τη μορφή ενός φανταστικού φωρογραφικού λευκώματος που περιείχε cd,dvd με εκατοντάδες φωτογραφίες, το οποίο ειναι και αριθμημένο. Παραπάνω μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες από αυτό. Αν το πετύχετε, μην αφήσετε να σας ξεφύγει...! Ακολούθησαν και επανεκδόσεις φυσικά, με πιο πλούσια αυτή του 2022.
# 2 τραγούδια που θα ομορφύνουν τη ζωή σας: Festival, Fljótavík.


Photos: v_era

Διαβάστε επίσης

Pascal Comelade & The Limiñanas - Boom Boom (Because Music, 2023)

Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 10:31

Ġenn - Unum (Liminal Collective, 2023)

Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024 10:54