Τα δισκάδικα του Βερολίνου (2019) *Μέρος 1ο v_era

Τα δισκάδικα του Βερολίνου (2019) *Μέρος 1ο

Το πρώτο μέρος από τη βόλτα μας στα δισκάδικα του Βερολίνου (έχει και συνέχεια...)

Το Βερολίνο είναι για πολλούς η «πρωτεύουσα» της Ευρώπης. Ανεξάρτητα με τι μπορεί να ισχύει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, σίγουρα από πολιτιστικής απόψεως είναι κορυφή. Παράλληλα είναι και ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων, ενώ ειδικά οι μουσικόφιλοι αισθάνονται μια παραπάνω έλξη προς αυτό. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που την ερωτεύτηκαν. Επιτέλους λοιπόν, ήρθε η στιγμή να αποκτήσουμε (εδώ στο Sliding Backwards) μία λίστα με αρκετά από τα δισκάδικα της πόλης.
Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με ΜΕΡΙΚΑ από τα δισκάδικα της πόλης, όσα προλάβαμε και μπορέσαμε να επισκεφτούμε στο ταξίδι μας εκεί, τον Αύγουστο του 2018. Στη λίστα τονίζουμε ότι θα βρείτε όσα μπορέσαμε να ξετρυπώσουμε μετά από αναζήτηση, όσα προλάβαμε να επισκεφτούμε και όσα είναι εν ενεργεία (παρότι κάποια τα πετύχαμε -προς στιγμήν- κλειστά). Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα τα οποία ελπίζουμε να προσθέσουμε σε επόμενο ταξίδι ενώ να σημειώσουμε πως δεν προλάβαμε να πάμε σε αυτά στο Neokoln, που είναι μπόλικα. Περιμένουμε φυσικά και τις δικές σας επισημάνσεις για να γίνει η λίστα πιο πλήρης.
Επειδή η πόλη είναι τεράστια και τα δισκάδικα αρκετά, για να είναι πιο σωστή αλλά και πρακτική για τον αναγνώστη η καταγραφή, χωρίσαμε τα δισκάδικα ανά περιοχή και τη συνολική καταγραφή σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα βρείτε τα καταστήματα της περιοχής βόρεια της Alexanderplaz και αυτά της ευρύτερης περιοχής Friedrichshain, και στο δεύτερο μέρος αυτά του Κreuzberg καθώς και αυτά του Δυτικού κομματιού της πόλης.

ΜΕΡΟΣ 1

A. Περιοχή βόρεια της Alexanderplatz (Mitte, Kollwitzkiez etc.)

1. Da Capo, Kastanienallee 96

Ένα κλασσικό παλιό δισκάδικο με τη σκόνη του, τους πολλούς και αρκετά αγνώστους δίσκους, αλλά και με μπόλικα βιβλία. Πολλές αναφορές στην Ανατολική Γερμανία αλλά και την Ανατολική Ευρώπη γενικότερα. ΘΑ βρείτε soul, jazz, world, πολλούς γερμανικούς δίσκους διαφόρων ειδών (kraut, pop κλπ) και στο βάθος κλασσική μουσική και πολλά βιβλία. Ατμοσφαιρικότατο μαγαζί, περνάς την πόρτα του και μεταφέρεσαι σε άλλη εποχή.
Υ.Γ: Ο δρόμος αυτός, στον οποίο (σε αυτόν αλλά και στους περί αυτόν) υπάρχουν μπόλικα δισκάδικα, είναι πανέμορφος. Αξίζει να επισκεφτείτε τη συγκεκριμένη περιοχή, ανεξαρτήτως δισκάδικων…

Da capo
2. Dodo Beach East (No1), Danziger Str 31
Ένα από τα καλύτερα δισκάδικα της πόλης. Έχει τα πάντα, από indie/alternative, punk, metal, jazz, kraut, electronica. Είναι ένας παράδεισος. Καινούρια και φυσικά νέες εκδόσεις αλλά στο βάθος μπορείτε να βρείτε και χώρο με μεταχειρισμένο υλικό. Ψάξτε με τις ώρες αλλά αν χρειαστείτε κάτι, feel free να ρωτήσετε! Οι άνθρωποι είναι πολύ γνώστες (ειδικά στο no2 κατάστημα που θα διαβάσετε πιο κάτω στο αφιέρωμα). Στο μαγαζί μπορείτε επίσης να βρείτε και εισιτήρια συναυλιών, αλλά μπορεί να πετύχετε και μία τέτοια αν είστε τυχεροί! Δε φεύγεις χωρίς να ψωνίσεις. Είναι φύσει αδύνατον!

dodo1

3. MELTING POINT Record Store, Kastanienallee 55
Αρκετά χύμα μαγαζί, με κούτες παντού. Δε το λες ωραίο, όμως είναι ενημερωμένο, ειδικά στην ηλεκτρονική μουσική. Υπάρχουν και κομμάτια από άλλα είδη, garage, punk, indies κυρίως. Θα βρείτε πολλά βινύλια και αρκετά cds, ενώ ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι αρκετά ενημερωμένος, απλά τον πέτυχα αγουροξυπνημένο και δεν μπόρεσα να ανταλλάξω πολλές κουβέντες για να το επιβεβαιώσω…

melting point

4. OYE Records, Oderberger Str. 4
Σε ένα πολύ ωραίο, καταπράσινο στενό, θα βρείτε το OYE. Ωραίος χώρος, άνετος και ένα μαγαζί που είναι γεμάτο από παλιά και καινούρια house, techno, headz, italodisco. Ένα ότι δεν είναι το είδος μου και δύο οτι μολίς είχε έρθει το φαγητό μου, απέναντι, σε ενα φανταστικό μικρό bistro (και ποιός αφήνει το φαγητό του να κρυώσει ε;), δεν έμεινα περισσότερο για να ξετρυπώσω πράγματα...

oye
5. Record Store, Invalidenstraße 148
Όμορφο μαγαζί με κύριο χαρακτηριστικό του το ανοιχτόχρωμο ξύλο. Η ταμπέλα του, τα stands, τα ράφια, όλα είναι φτιαγμένα από το ίδιο ξύλο. Θα βρείτε πολύ υλικό σε βινύλια, τόσο νέες εκδόσεις όσο και δεύτερο χέρι. Indies, jazz, world, blues, kraut και άλλα γερμανικά είναι τα είδη που κυριαρχούν. Ο ιδιοκτήτης είναι λιγομίλητος έως απαρατήρητος, όμως γνωρίζει το υλικό του και θα σας εξυπηρετήσει αν το χρειαστείτε.

record store
6. Rotation Records & Clothes, Weinbergsweg 3
Το μαγαζί παλαιότερα ήταν μόνο δισκάδικο, τα τελευταία χρόνια όμως επικεντρώνεται στα ρούχα (ακριβούτσικα με ιδιαίτερες μάρκες και σχεδιαστές), όμως θα βρείτε και αρκετούς δίσκους. Techno, House είναι τα κυριότερα είδη, νέες κυκλοφορίες ως επί το πλείστων, όμως θα βρείτε και παλαιότερα πράγματα σχετικά με τον ηλεκτρονικό ήχο (ενδεικτικά: Aphex Twin, Autechre, Boards of Canada). Λίιιγο αγενείς οι ιδιοκτήτες αλλά τους δίνω μία δικαιολογία καθώς ήμουν ο πρώτος πελάτης πρωί-πρωί (για Βερολίνο το 12 το πρωί είναι χαράματα για τα μαγαζιά).

rotation
7. Schönhauser Music, Schönhauser Allee 70
Ψιλοψυχρή ατμόσφαιρα στο μαγαζί. Πάντως έχει πολύ υλικό. Πάρα πολλά cds παλαιά και νεότερα (post millennium), ενώ στο βάθος θα βρείτε και μπόλικα βινύλια, τα οποία όμως είναι τοποθετημένα λίγο κουλά. Ναι μεν αλφαβητικά, όμως δίπλα στον δίσκο Who θα βρείτε Weeknd. Έλεος λίγο! Κυριαρχεί το metal και το classic rock, αλλά έχει και πιο φρέσκα πράγματα όπως folk, indies, pop.

 schonhauser music

Β.Ευρύτερη περιοχή του (Ανατολικού) Βερολίνου ΝΑ της Alexanderplatz

wipers

8. Audio In, Libauerstraße 19
Εδώ θα βρείτε αρκετά μεγάλη ποικιλία από παλαιότερα (πρώτο η δεύτερο χέρι) κομμάτια σε electro, ντόπια και μη (modeselector κλπ), όλα τα είδη της dance (house, dubstep, disco, techno, headz). Πολλά βινύλια. Λιγότερα lps, περισσότερα 12’’.

audio in
9. Bis Aufs Messer, Marchlewski Strasse 107
Ένα από τα καλύτερα δισκάδικα της πόλης, ίσως το καλύτερο! Indies, punk, post punk, kraut, electronica, folk και όλα τα παρακλάδια αυτών. Πάρα πολλοί δίσκοι, το 80% καινούριοι. Θα βρείτε και παλαιότερο υλικό (όχι πολύ) αλλά και κάποια δεύτερο χέρι, αν και δεν ειδικεύεται σε αυτά! Μιλήστε και με το παιδί στο μαγαζί, φιλικότατος και γνώστης! Θεέ μου, πόσο Φοβερό μαγαζί!

bis aufs messer records
10 Black.round.twelve, Weichselstr. 13
Φουλ του dance, για djing μάλιστα! Απίστευτα φρέσκα πράγματα, γερμανικά και μή, σε φάση να μη ξέρω ούτε ένα όνομα! Για όσους ακούνε και ψάχνουν dance ήχους, εδώ είναι ο παράδεισος!

blackroundtwelve
11. Galactic Supermarket Recordstore, Petersburger Straße 89
Σα χώρος δε λέει και πάρα πολλά πράγματα, είναι και σε ψιλοάσχημο δρόμο της πόλης. Όμως είναι πολύ μεγάλο μαγαζί και όπου κοιτάς έχει βινύλια. ΟΛΑ τα είδη. Kraut, classic, new wave, disco, indies, stoner, metal, ότι ζητήσεις θα το βρεις. Ότι ψαγμένο και ξεχασμένο, εκεί θα το ξεθάψεις! Super market όχι αστεία, και με τιμές συμπαθέστατες!

galactic supermarket
12. Ghost Town, Holteistraße 12
Μικρό μαγαζί που σου δίνει λίγο την αίσθηση του ξεχασμένου από το θεό. Παρόλ’αυτά αν ψάξεις, θα βρεις πραγματάκια. Αν θυμάμαι σωστά, έχει μόνο (πολύ σκονισμένα) βινύλια και μόνο δύο είδη: Punk και Techno! (παράξενος συνδυασμός αλλά ίσως και όχι τελικά…)

ghosttown
13. HHV, Grünberger Straße 54
Ο χώρος είναι μεγαλούτσικος και μοντέρνος. Όμως στο μαγαζί θα βρείτε πολύ περισσότερα ρούχα από δίσκους (folk, indies, electronica, hip hop κυρίως…). Όμως, διαδικτυακά είναι ένα από τα μεγαλύτερα «μαγαζιά» της πόλης, με πάρα πολύ αλλά και ενημερωμένο υλικό!

hhv
14. Music Heaven, Simon-Dach-Straße 20
Φαινόταν όμορφο. Δεν ήταν ανοιχτό, ανοίγει στις 13.00, οπότε προσοχή στα ωράρια!

music heaven
15. Power Park Record Store, Boxhagener Strasse 19 / 20
Συμπαθητικό, μικρό μαγαζί με αρκετά βινύλια, όλα δεύτερο χέρι αλλά σε πολύ καλή κατάσταση. Indies, kraut, new wave και αρκετά γερμανικά (Pop, rock, metal).

powerpark
16. Vinyl A Go-Go, Krossener Str. 24
Πολύ καλύτερο απ’ότι δείχνει απέξω! Μεσαίου μεγέθους, παλαιά και λιγότερα καινούρια βινύλια καθώς και λίγα cds. Punk, 60’s rock’nroll, folk, που δε μπόρεσα να δω με την ησυχία μου γιατί ήταν μια παρέα 5 ατόμων που μίλαγε με κάποιον με skype (πρέπει να ήταν στον... Κρόνο αυτός, γιατί δε τους άκουγε και φώναζαν υπερβολικά!)

vinyl a gogo
17. Warschauer Music Store, Warschauer Strasse 77
Μεγάλο μαγαζί, γεμάτο μεταχειρισμένους - κυρίως- δίσκους στο πίσω μέρος. Διάφορα είδη κυρίως όμως metal, hard rock, funk, hardcore. Στον μπροστά χώρο έχει πάρα πολλά cds (κυρίως jazz, blues, world, 80s), τα περισσότερα με 10 ευρω. Σχετικά καλές τιμές!(thanks Christos X.K.!)

warschauer

18. Wax Art Recordstore, Gärtnerstrasse 23
Πολύ παλιατζόυρα, πολύ σκόνη, πολύ hard rock και heavy metal, παλαιότερο υλικό όμως! Δε θα το έλεγε κάνεις ενημερωμένο δηλαδή, παρά το γεγονός ότι είχε πολύ υλικό (τόσο που τα δάχτυλα δε μπορούσαν να κουνήσουν τους δίσκους στα ράφια από το σφήνωμα)! Στα θετικά του ότι ενωνόταν μέσω μίας πόρτα με το διπλανό bar!

wax art

Δείτε εδώ το δεύτερο μέρος

Φωτογραφίες: v_era & Panagiotis I

 

Διαβάστε επίσης

Berlin in 18 photos and 7 songs

Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 11:59