Ανακαλύπτοντας τα δισκάδικα της Βουδαπέστης (Αύγουστος, 2016) v_era

Ανακαλύπτοντας τα δισκάδικα της Βουδαπέστης (Αύγουστος, 2016)

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 22:15
Γράφτηκε από:
Βόλτες στην πανέμορφη Βουδαπέστη για να βρούμε τα δισκάδικα της.

1.Εισαγωγή

Κάθε μουσικόφιλος (της γενιάς των πρώτων –άντα και άνω τουλάχιστον) κουβαλάει την αγάπη για τη μουσική και τους δίσκους συνεχώς μαζί του, στην καθημερινότητα, στη δουλειά, στην ξεκούραση του. Πεποίθηση μου είναι ότι αυτή η αγάπη δε μπορεί παρά να τον συντροφεύει, ακόμα και σε στιγμές χαλάρωσης όπως για παράδειγμα στις διακοπές του. Θέλω να ελπίζω ότι είναι αρκετοί αυτοί που ακόμα και σε ταξίδι εκτός συνόρων, θέλουν να έχουν μια επαφή με τους ναούς της μουσικής της κάθε πόλης. Αυτό το κείμενο, γραμμένο τον Αύγουστο του 2016, θα βοηθήσει όσους αναγνώστες επισκεφθούν στο μέλλον τη Βουδαπέστη στο να ανακαλύψουν τα καλύτερα δισκάδικα της πανέμορφης αυτής πόλη.

Η κατάσταση με τη μουσική ως προς το μέσο διάδοσης της τα τελευταία 15 χρόνια είναι μπερδεμένη, έχοντας περάσει αρκετές διακυμάνσεις. Από την απόλυτη απαξίωση του μέσου (βινύλιο-κασσέτα-cd) μέχρι τη σημερινή επανάκαμψη του βινυλίου, η οποία όμως αναφέρεται πλέον σε πολύ πιο περιορισμένο και ειδοποιημένο κοινό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα δισκάδικα να ανοίγουν και να κλείνουν με απίστευτους ρυθμούς. Έτσι, οποιαδήποτε «προετοιμασία» και προεργασία για ανακάλυψη τους μέσω internet είναι επίφοβη γιατί τα διάφορα sites και blogs-οδηγοί, συχνά δεν είναι επικαιροποιημένα. Έτσι, δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα που θα συναντήσετε. Το παρόν κείμενο είναι απολύτως up to date για την κατάσταση των «βινιλιάδικων» στη Βουδαπέστη και θα σας είναι αρκετά χρήσιμο αν τύχει και βρεθείτε κάποτε στην παραδουνάβια πρωτεύουσα. Για να γραφτεί, χρειάστηκε να στάξει αρκετός ιδρώτας και να διανυθούν μπόλικα χιλιόμετρα.. αστικού περιβάλλοντος. Είναι κοινό μυστικό όμως ότι η αναζήτηση δισκάδικων έχει ιδιαίτερη γοητεία, είτε τα βρεις (και αν είσαι τυχερός, είναι ανοιχτά εκείνη την ώρα που θα πας ή και γενικώς) είτε όχι, είτε αγοράσεις κάτι, είτε όχι. Ο λόγος, πέραν του προφανούς που είναι η ανακάλυψη του καινούριου, είναι ότι τα δισκάδικα συνήθως ανθούν σε δρόμους της πόλης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ύφος, σε περιοχές που δύσκολα θα βρεθεί ο μέσος τουρίστας και φυσικά σε γειτονιές εναλλακτικές, νεανικές και ιδιαίτερης πολιτιστικής ανάπτυξης. Αξίζει λοιπόν η «ταλαιπωρία», το μπόλικο περπάτημα, το «κυνήγι» στα στενάκια σαν Indiana Jones με τους χιλιοτσαλακωμένους -και με στάλες ιδρώτα να τους δροσίζουν- χάρτες ανά χείρας. Ας είναι καλά βέβαια, η τελευταία μου ανακάλυψη, το gps και οι χάρτες στο κινητό. Με την τεχνολογία γνωριζόμαστε σιγά-σιγά και... ήπια.

Στο σημείο αυτό να αναφέρω λίγα στοιχεία για τη Βουδαπέστη. Η πόλη χωρίζεται από το Δούναβη στη Βούδα και την Πέστη. Η ζωή της, εμπορική και τουριστική, βρίσκεται στη δεύτερη. Αυτή έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς, αποτελώντας μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή, πολύβουη πόλη. Εκεί βρίσκονται και τα δισκάδικα για τα οποία θα διαβάσετε παρακάτω. Κύριο χαρακτηριστικό της Πέστης είναι ότι είναι τελείως επίπεδη (σε αντίθεση με τη Βούδα), έτσι είναι πολύ εύκολο να την περπατήσει κανείς. Φυσικά έχει εκτεταμένο δίκτυο μετρό αλλά και τραμ που μπορεί να βοηθήσει. Βέβαια, σαφώς και προτείνω το περπάτημα, αφού θαρρώ πως έτσι αφουγκράζεσαι καλύτερα τις γειτονιές.

Σημαντική σημείωση: Η παράθεση των δισκάδικων έγινε με σειρά που επηρεάζεται από τα κάτωθι προσωπικά κριτήρια του γράφοντος:

α. Το δισκάδικο να έχει φρέσκο υλικό, να ενημερώνεται δηλαδή για τις σημερινές κυκλοφορίες.

β. Να επικεντρώνεται στον indie-alternative-electro ήχο και όχι μόνο σε άλλα μουσικά είδη.

γ. Να είναι όσο γίνεται πιο καθαρό, οργανωμένο και τακτοποιημένο. Όχι χαοτικό, σκονισμένο, και ξεχασμένο από το χρόνο.

Στην περίπτωση που δεν ανταποκρίνονται τα κριτήρια στα γούστα σας, μια πιθανή λύση είναι να διαβάστε τη λίστα από το τέλος προς της αρχή.

 

2.Τα δισκάδικα

1. MUSICLAND, Almassy Ter (Square), 8

 musicland

Ένα μαγαζί όνειρο. Βρίσκεται πάνω σε μια ήσυχη πλατεία και τα χιλιοπατημένα σκαλιά που οδηγούν προς το ημιυπόγειο που βρίσκεται ο κυρίως χώρος, δε σε προδιαθέτουν για αυτό που θα συναντήσεις (μεταξύ μας βέβαια, τα υπερμεγέθη πόστερς Sigur Ros και QOTSA στους εκατέρωθεν της σκάλας τοίχους, δηλώνουν περίτρανα ότι μπήκες στη σωστή πόρτα). Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα και πλέον ενημερωμένα δισκάδικά που έχω συναντήσει. Πολλές καινούριες παραγωγές σε βινύλιο, άπειρα cds διαφόρων ειδών και εποχών (μεταχειρισμένα και καινούρια) και σχετικά καλά ταξινομημένα. Το βάρος δίνεται σε indie, alternative, new wave, folk, electro, οπότε και από πλευράς μουσικού είδους βρίσκομαι εκεί που πρέπει. Μόλις μπήκα άρχισε να παίζει Sigur Ros, οπότε.. «Όχι, τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο» σκέφτηκα. Όταν, δε, με το..καλημέρα βλέπεις βινύλια Strokes, Radiohead, PJ Harvey, Caribou κλπ ξέρεις πως είσαι στο σωστό μέρος. Παράλληλα, τα δυο νέα παιδιά που έχουν το μαγαζί ήταν ιδιαίτερα εξυπηρετικά και ευγενέστατα (μεταξύ μας, σπάνιο για την πόλη...). Το μαγαζί περιποιημένο, με στοιχεία industrial design, χωρίς όμως τίποτα επιτηδευμένο. Τιμές Αθήνας σε γενικές γραμμές. Αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε και κάποιο live που συχνά διοργανώνεται στο χώρο. Εύγε!

 

2. WAVE, Reveykoz 1

 wave

Το δεύτερο καλύτερο μαγαζί της πόλης, και μάλιστα σε πολύ κεντρικό σημείο αυτής. Άλλωστε όπως μου είπε και ο ιδιοκτήτης «ένας στους δυο πελάτες είναι τουρίστας». Βρίσκεις μπόλικο υλικό σε βινύλιο, κύρια alternative-indies, και ο χώρος αν και αρκετά περιορισμένος, είναι καθαρός. Οι δίσκοι είναι χωρισμένοι σε τρεις κατηγορίες. Καινούρια, μεταχειρισμένα και Ουγγρικές παραγωγές (διάφορων ειδών). Το μάτι σου χορταίνει Βrian Jonestown Massacre και αυτό αρκεί…! Ο ιδιοκτήτης, που ενθουσιάστηκε όταν άκουσε ότι είμαι από Ελλάδα και μάλλον το εννοούσε, είχε την καλοσύνη να με.. ξεναγήσει και στη σύγχρονη Ουγγρική μουσική παραγωγή που απ’ότι μου είπε κυρίως επικεντρώνεται σε nu jazz, acid jazz και electro. Όταν τον ρώτησα για τη rock σκηνή, έβγαλε το παράπονό του. Μου είπε πως ο μεγαλύτερος rock καλλιτέχνης της χώρας πουλάει τα cds του στα βενζινάδικα, κατόπιν ειδικής συμφωνίας. Στα δυο γεμίσματα πάρτε και μια ροκιά για το σπίτι. Σημεία των καιρών.

 

3. ROCK’S, Vas Utca 5

rock s 

Αρκετά καλή περίπτωση μαγαζιού, που στέκει στο ίδιο σημείο επί 25 χρόνια, κάτι που φαίνεται και στη ρετρό διακόσμηση του. Διαθέτει μπόλικες νέες indie, alternative, folk κυκλοφορίες σε βινύλιο και ακόμα περισσότερα μεταχειρισμένα διαφόρων ειδών, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στο classic και το hard rock, new wave, dark wave, kraut rock. Πολύ κακή ταξινόμηση και αρκετή σκόνη σε cds και δίσκους αλλά αξίζει τον κόπο να ψάξεις. Ο πολύ φιλικός ιδιοκτήτης, είχε επισκεφτεί και την Κρήτη, οπότε ο όποιος πάγος έσπασε πιο εύκολα, ενώ δήλωσε οπαδός του Ντέμη Ρούσου (κάτι που καταλάβαινες και με τους μπόλικους μεταχειρισμένους δίσκους του καλλιτέχνη που βρίσκονταν στο μαγαζί). Μου έκανε καλύτερη τιμή από μόνος του, ενώ πρότεινε και άλλο-ανταγωνιστικό- δισκάδικο κάτι που εκτίμησα ιδιαιτέρως.

 

4. METRO NOM, Kresz Geza Utca 11

 metro nom 

Μια πολύ μικρή ημιυπόγεια γωνίτσα δίπλα ακριβώς από το μεγάλο εμπορικό κέντρο της πόλης, το West End. Έτσι, δίπλα στο ναό του shopping θα βρείτε το ναό του synthpop, goth, darkwave, electro, EBM, industrial ήχου. Δεν έχω δει αλλού τόσο πολλά βινύλια και cds από Erasure, Depeche Mode, New Order, The Cure,VNV Nation και Deine Lakaien. Επίσης δεν έχω ξαναδεί τόσα πολλά κομμάτια από τις δικές μας Marsheaux. Και μπράβο τους. Ο ιδιοκτήτης δεν τρελαίνεται στην κοινωνικότητα αλλά ίσως να φταίει το γεγονός ότι δε μιλάει καλά αγγλικά. Παράλληλα μπορείτε να βρείτε και μπλούζες, κονκάρδες, αφίσες, όλα του συγκεκριμένου μουσικού ρεύματος. Αν το βρείτε κλειστό, ρίξτε μια ματιά στην πόρτα όπου γράφει ξεκάθαρα ότι ανοίγει…παράξενες ώρες. Συγκεκριμένες αλλά παράξενες.

 

5. MEDIA PONT LEMEZBOLT, Hollan Erno Utca 8

 media pont

Πρόκειται για ένα μικρό μαγαζί που μπορείς να βρεις άπειρα cds (και κασέτες) να καλύπτουν όλα τα σημεία του ορίζοντα, αφήνοντας όμως κάμποσο χώρο σε βινύλια να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, όλα μεταχειρισμένα. Επικεντρώνεται σε μεταχειρισμένες παλιές κυκλοφορίες (κυρίως rock, classic rock, pop, soul αλλά και αρκετές ντόπιες μουσικές), όμως μπορεί να εκπλαγεί κανείς ψάχνοντας στα βινύλια και να ανακαλύψει αρκετό φρέσκο υλικό (Κillers, Depeche Mode, Tori Amos μερικά απ’ αυτά που θυμάμαι)..! Στα αρνητικά η μπόλικη σκόνη και η αταξία, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι είναι το πλησιέστερο δισκάδικο (μαζί με το ΜETRO NOM) προς το νησί της Μαργαρίτας, που σημαίνει πως δύσκολα θα αποφύγετε μια επίσκεψη και στο εν λόγω μαγαζί στη δεδομένη βόλτα σας προς το νησί.

 

6. DEEP RECORDS, Aradi Utca 22

 deep records

Πρόκειται για τον παράδεισο της dance μουσικής. House, Breakbeat, dubstep, headz, drum and bass, trance και όλα τα παρεμφερή είδη σε ένα σχετικά μεγάλο μα κάπως χύμα χώρο στην περιοχή του Octagon, με αρκετά τσιμπημένες τιμές. Η ταξινόμηση παρολ’αυτά είναι καλή και η σκόνη απουσιάζει. Είδα ευτυχώς και κάμποσα βινύλια electronica όπως Prodigy και Chemical Brothers, οπότε βρήκα και κάτι γνώριμο. Παράλληλα υπάρχουν και ελάχιστα alternative rock βινύλια κάπου σε μια γωνίτσα, καλά επιλεγμένα και φυσικά καινούρια. Ο νέος στο ταμείο πάντως, δεν είναι ο ορισμός της κοινωνικότητας.

 

7. AKTRECORDS, O’ Utca 35

 aktrecords

Ισχύει ό,τι και για το DEEP. O παράδεισος του dance ήχου. Η διαφορά εδώ είναι ότι δε θα βρεις cds, δε θα βρεις κανένα άλλο είδος (electronica ή rock), θα βρεις όμως… ρούχα. Συγκεκριμένα, το μισό και πλέον μαγαζί έχει ρούχα από νεανικές και ακριβές σχετικά μάρκες. Δεν είμαι σίγουρος αν θα το κατέτασσα στα δισκάδικα ή στις μπουτίκ. Όποιον τον ενδιαφέρει το είδος πάντως, πάει στο DEEP και είναι υπερκαλυμμένος.

 

8. LACI BACSI’S record store Kertesz Utca 42

laci basci 

Η πανέμορφη κιτρινόμαυρη ταμπέλα σαφώς και σε προδιαθέτει ευχάριστα. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα και γνωστότερα δισκάδικα της πόλης. Όμως προσωπικά δε με ικανοποίησε. Καθόλου νέες κυκλοφορίες, πολύ σκόνη, επικέντρωση σε 60s-80s, σε μέτρια έως συμπαθητική κατάσταση. Πάντως η ταξινόμηση του ήταν εξαιρετική. Για κάποιον που του αρέσει αυτού του είδους το ψάξιμο, είναι ομολογουμένως παράδεισος. Οι δίσκοι (μόνο δίσκοι, όχι cds) είναι χιλιάδες και επικεντρώνονται σε classic rock, krautrock, prog rock, pop, folk, soul, country, easy listening, new age όλων των δεκαετιών. Επίσης έχει μεγάλο τμήμα Ουγγρικής μουσικής. Τέλος, εκτός του κύριου-μεγάλου- χώρου υπάρχει και πίσω ένας μικρότερος χώρος όπου μπορεί να βρει κανείς κλασσική μουσική. Αρκετά ακριβό.

 

9. LEMEZKUCKO, Kiraly Utca 67

 lemezkuko

Αυτό είναι ένα πολύ μικρό μαγαζί όπου τα cds (μονό cds διαθέτει)..κολυμπούν στο απόλυτο χάος. Μοιάζει αρκετά στο LACI BACSI’S αλλά από ταξινόμηση, άλλο τίποτα. Στο «Μ» (αν βρεις πού αρχίζει), οι Motley Crue κάνουν εξαιρετική παρέα με την.. Mariah Carey και με ένα άγνωστο Ούγγρο καλλιτέχνη του 1980 που ίσως έγραφε μουσική για παιδικά πάρτι, αλλά εντάξει αυτό κάνει και η Mariah. Με έπιασε ένας μικρός πανικός και δεν έμεινα να ανακαλύψω πιθανά διαμάντια που μεταξύ μας δε φαίνεται να υπήρχαν. Ειδικότητα πάντως φαίνεται να έχει σε Ουγγρική μουσική του παρελθόντος.

 

10. HEADBANGERS Muzeum Korut 17 (αυτό έψαχνα αλλά έπεσα πάνω στο Kodály Zoltán)

 headbangers

 

Σε μια από τις πιο όμορφες πλευρές της πόλης και κοντά στην Κεντρική κλειστή αγορά που καλό είναι να επισκεφτείτε αλλά και απέναντι από το Εθνικό Μουσείο της Ουγγαρίας, θα βρείτε το HEADBANGERS. Εγώ πάντως το πέτυχα κλειστό (δε κατάλαβα αν είναι κλειστό για πάντα ή απλά για διακοπές). Παρολ’αυτά δίπλα ακριβώς, βρήκα ένα «ήσυχο» και αρκετά μεγάλο μαγαζί που είχε λίγο απ’όλα. Εκεί που έβλεπες cds κλασσικής μουσικής, όπερας και τα άπαντα της Ουγγρικής μουσικής, ξαφνικά πεταγόταν ένα cd Pixies, Pulp, Razorlight. Δεν είχα το χρόνο να ασχοληθώ πολύ αλλά θα πρότεινα να το τσεκάρετε.

 

11. ROCKIN BOX, Paulay Ede utca 8

 rockin box

Σε ένα από τα κεντρικότερα και ταυτόχρονα εναλλακτικότερα σημεία της πόλης και πολύ κοντά στο WAVE, βρίσκεται το Rockin box. Για να είμαι ειλικρινής, λόγω γειτονιάς περίμενα διαφορετικά πράγματα από αυτά που βρήκα. Περίμενα alternative και indie και βρήκα Elvis, jazz, classic rock, soft rock, oldies, κλασσική μουσική και όλα δεύτερο χέρι. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο για αγορές και οι τιμές είναι τσιμπημένες όμως η ατμόσφαιρα του χώρου και οι μουσικές που έχει επιλέξει ο μεσήλικας ευγενικός ιδιοκτήτης είναι ό,τι πρέπει αν θες για λίγο να ξεφύγεις από το πολύβουο κέντρο. Απόλυτη jazz γαλήνη.

 

12. ROZSAVOLGYI ZENEMUBOLT, Szeveritater 5A

 rozsavol

Είναι ένα βιβλιοπωλείο που έχει και δίσκους αλλά αν μπείτε μέσα θα διαπιστώσετε πως μάλλον δισκάδικο είναι που έχει και βιβλία. Τα πάντα για την κλασσική μουσική και όπερα. Όμως μπορείτε να βρείτε και ethnic, jazz, soul. Εξαιρετικό στο είδος του, με καλή ταξινόμηση και πολύ κοντά στον βασικό εμπορικό πεζόδρομο (Vaci Utca).

Κάπου εδώ τελείωσε το ταξίδι στον κόσμο των δισκάδικων της Βουδαπέστης. Ελπίζω να μη ξέχασα κάποιο, αλλά σαφώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Για παράδειγμα, ίσως να υπάρχουν τα cd pince (Erzsébet korut. 37) και Kultpoint που πρέπει να είναι και σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους και κεντρικά. Όμως επειδή δε πρόλαβα να τα επισκεφθώ και δε ξέρω καν αν είναι ανοιχτά ακόμα, δεν τα προτείνω.

Αυτά που βρήκα οριστικά κλειστά (κάτι συνηθισμένο όπως ανέφερα και στην αρχή) είναι τα κάτωθι:

1. LEMEZ DOKK, Horanszky Utca 27

2. ROXY RECORDS, Terez korut 33

3.DOΒ RECORDS, Szt Istvan korut 23

4.CONCERTO RECORDS Dob utca 33.

Τα SHARK AND ROLL, Jozsef Korut 49 και ROCK DISZKONT, Kiraly utca 108 είναι το ένα metal/rock μπουτίκ και το άλλο πουλάει βιβλία με αντικείμενο τη μουσική γενικότερα, άλλα όλα γραμμένα στο Ουγγρικά, έτσι δε τα προτείνω. Ελπίζω ο οδηγός αυτός να φάνει χρήσιμος σε ένα μελλοντικό ταξίδι σας στην ατμοσφαιρική και επιβλητική Βουδαπέστη. Επίσης, τα σημεία στα οποία βρίσκονται τα περισσότερα δισκάδικα θα σας επιτρέψουν να δείτε μια άλλη πλευρά της πόλης μακριά από τα φώτα του τουριστικού μονοπατιού.

Εύχομαι καλές βόλτες και καλές αγορές.

 

Φωτογραφίες: v_era

Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο soundgaze.gr