Τα δισκάδικα των Ιωαννίνων (Record Shops in Ioannina) v_era

Τα δισκάδικα των Ιωαννίνων (Record Shops in Ioannina)

Tαξίδι στους "μουσικούς ναούς" των Ιωαννίνων

1. Εισαγωγή

Το καλοκαίρι του 2021 το Sliding Backwards επισκέφθηκε την υπέροχη, μοναδική, πραγματικά πολύ ιδιαίτερη πόλη των Ιωαννίνων και περάσαμε φίνα! Οι εντυπώσεις μας εξαιρετικές. Μία σύγχρονη πόλη, με τα μπαράκια της, το εξαιρετικό φαγητό της, τα πολλά ενδιαφέροντα στενάκια για να περιδιαβείς και τα μπόλικα σπουδαία σημεία που αξίζει να βρεθείς (κέντρο, λίμνη, παλιά πόλη, το νησάκι της λίμνης κ.ο.κ). Και δε συζητάμε καν για τα γύρω-γύρω της πόλης (το Πάπιγκο, τα Ζαγοροχώρια κλπ). Φυσικά, και έχοντας πάντα τη μουσική, πυξίδα μας, δε θα μπορούσαμε να μην αναζητήσουμε τα δισκάδικα, τους «μουσικούς ναούς»της πόλης. Δυτυχώς, όπως σε όλη την επαρχία συμβαίνει -αλλά και παντού αλλού πλην του κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- ελάχιστα έχουν επιβιώσει. Προσπαθούν, καλύπτοντας όλα τα μουσικά είδη να τα «φέρουν βόλτα» και να συνεχίσουν να υπάρχουν. Παρόλ’αυτα, (και αν σκεφτούμε πως υπάρχουν πόλεις που δεν έχουν πλέον ούτε ένα-βλέπε Βόλος, Καλαμάτα), θα λέγαμε πως τελικά είμαστε ευχαριστημένοι με ό,τι βρήκαμε και σίγουρα χαρούμενοι από τις κουβέντες που ανταλλάξαμε με τους ιδιοκτήτες των λίγων αλλά καλών μαγαζιών που πετύχαμε. Ξεκινάμε…

1. ROCK Shop,
Οπλαρχηγού Πουτέτση 1Α

rock 01
facebook page
Ένα μικρό μαγαζί σε ένα από τους πεζόδρομους στο κέντρο της πόλης. Το όνομά του δεν λέει όλη την αλήθεια καθότι πέρα από rock (classic, 90’s, indie, brit pop αλλά και πολύ metal), μπορείτε να βρείτε διάφορα πράγματα, από Ελληνικά, λαϊκά και ποπ, μέχρι κλασσική μουσική και disco. Eπικεντρώνεται σαφώς σε cds τα οποία καλύπτουν κάθε σημείο του μαγαζιού και δεν έχουν σπουδαία αρχειοθέτηση, οπότε αξίζει ο κόπος να ψάξετε παντού γιατί δεν ξέρεις τι διαμαντάκι μπορεί να ξετρυπώσεις. Φυσικά έχει και λίγα βινίλια, και απ’ότι έμαθα μπορείς να κάνεις και παραγγελίες και να τα έχεις σε λίγες μέρες. Από τη συζήτηση που είχα με την ευγενική κυρία, έμαθα ότι κάποτε (στα 90's) είχαν τεράστιο τριώροφο μαγαζί σε ακόμα πιο κεντρικό σημείο όμως ότι συνέβη στη μουσική παγκοσμίως, επηρέασε και το συγκεκριμένο μαγαζί. Πάντως αν έχετε χρόνο ζητήστε της να σας οδηγήσει στον «παράδεισο του cd». Θα καταλάβει…

rock 03

2. Giorgio, Eμπορικό κέντρο Ορφέα

Giorgio1
facebook page
Ένα επίσης ιστορικό μαγαζί της πόλης. Βρίσκεται εντός μίας στοάς στο κέντρο των Ιωαννίνων και ξεκίνησε πριν πολλά-πολλά χρόνια την πορεία του από 2 αδέρφια, ο ένας εκ των οποίων ήταν γνωστός dj της πόλης. Τι θα βρείτε εδώ; Πάρα πολλά cds, που δεν έχουν συγκεκριμένο μουσικό προσανατολισμό. Και πως να έχουν άλλωστε αφού, είπαμε: πρέπει να επιβιώσεις. Σίγουρα η rock μουσική έχει τη μερίδα του λέοντος ευτυχώς, όμως θα βρείτε και dance, disco, ποπ, ελληνικά κλπ. Βινίλια δεν έχει πάρα πολλά (σίγουρα περισσότερα από το Rock), όμως μπορείς να παραγγείλεις ότι θέλεις στον, ευγενικό και γνώστη του αντικειμένου του, ιδιοκτήτη και να το έχεις σύντομα στην κατοχή σου.

Giorgio2

3. Beatnik Bar (and record shop), Ανεξαρτησίας 121-123

beatnik
facebook page
To αγαπημένο μου. Είναι bar που -κολλητά, σε διπλανό χώρο- έχει και δισκάδικο αλλά και χώρο με μουσικά είδη. Ένα όνειρο δηλαδή! Αν θυμάμαι καλά έχει μόνο βινύλια, αλλά είναι αρκετά -έως πολλά- και το κυριότερο: φρέσκες κυκλοφορίες και τα είδη που μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Indies, punk, stoner, new wave, folk/rock, dark (γενικώς) αλλά και λίγο από classic rock, soul, blues. Εξαιρετική περίπτωση από την οποία πρέπει να περάσετε οπωσδήποτε (όπως και στα άλλα 2 φυσικά) για 2 λόγους: Ο ένας είναι να πάρετε δίσκους και ο άλλος είναι να πιείτε τον καφέ σας ή το ποτό και τη μπύρα σας σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στενάκια της πόλης. Και φυσικά να ακούσετε μουσικάρες παρέα με τον πιο rock κόσμο των Ιωαννίνων!

beatnik2

Υ.Γ: Φυσικά περιμένουμε τις επισημάνσεις σας. Θα είναι πολύ καλό να μάθουμε οτι υπάρχει κάποιο δισκάδικο που παραλείψαμε. Με χαρά θα το προσθέοσυμε στη λίστα και θα το επισκεφτούμε στο επόμενο ταξίδι μας.

Photos: panagiotis_i