StoryTeller: "The Byrds - Eight Miles High"

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 14:46
Γράφτηκε από:

To 1965, οι Byrds έχουν ήδη προλάβει να γίνουν αρκετά σημαντικοί για την Αμερική (έχει μόλις κυκλοφορήσει το ντεμπούτο, “Mr Tamburine Man”, με το αντίστοιχο κομμάτι του Bob Dylan να πρωτοκυκλοφορεί από αυτούς) και διασχίζουν τον Ατλαντικό για να κατακτήσουν και την άλλη πλευρά, τη Βρετανία. Οι πειραματισμοί με ναρκωτικά είναι ήδη κάτι δεδομένο, η περιοδεία όμως δεν στέφεται με επιτυχία καθ’ότι πολλά προβλήματα προκύπτουν στα μέλη της μπάντας (κρίση άσθματος για έναν, υπερκόπωση για άλλον, ένας εξαφανίστηκε για ώρες) ενώ υπήρξε και ταλαιπωρία από τα συνεχόμενα live, ένας roadie τους παρατάει μην αντέχοντας να τους βλέπει να καπνίζουν συνέχεια και άλλα γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα η περιοδεία να έχει άνισο αποτέλεσμα. Λίγες καλές συναυλίες και αρκετές κακές εντυπώσεις. Το θετικό βέβαια για τη μπάντα ήταν ότι αρκετοί μουσικοί της ελιτ της Αγγλίας, τους κάνουν αποδεκτούς στους κύκλους τους. Γνωρίζονται έτσι με μέλη των Who, των Beatles και των Stones, ενώ πετυχαίνουν το Λονδίνο σε μια από τις καλύτερες εποχές της σύγχρονης ιστορίας του σε μουσική, πολιτισμό, μόδα.

TheByrdsEightMilesHigh
Το ταξίδι είχε και ένα άλλο κέρδος για αυτούς, αφού εμπνευστήκαν το Eight Miles High, ένα από τα ομορφότερα και επιδραστικότερα τραγούδια της καρίερας τους. Όπως ήταν φυσικό, όλων το μυαλό πάει σε πιθανή (έως και προφανή) σχέση του τίτλου του με τα ναρκωτικά και την επίδραση τους. Η πραγματικότητα ίσως να είναι διαφορετική και αρκετά πιο πεζή. Το “eight miles high” αναφέρεται στο ύψος στο οποίο πέταγε το αεροπλάνο που τους μετέφερε στην Αγγλία. Συγκεκριμένα, λέγεται πως η αρχική έμπνευση δόθηκε όταν κατά την πτήση προς το Λονδίνο ο τραγουδιστής Gene Clark ρώτησε τον κιθαρίστα Roger McGuinn πόσο ψηλά πετάνε. Εκείνος του απάντησε «6 μίλια».
Όντως, το φυσιολογικό ύψος ήταν έξι ή επτά μίλια, όμως το eight τους φάνηκε πολύ πιο ποιητικό. Χαρακτηριστικοί είναι οι κάτωθι στίχοι:
1. “Eight miles high and when you touch down, you'll find that it's stranger than known” για την πρώτη τους επίσκεψη στο Λονδίνο
2. “Rain grey town, known for its sound” αναφορά στο Λονδίνο, ως την πρωτεύουσα του «British Invasion» που συνέβαινε στα μέσα του ‘60 με την επέλαση των Βρετανικών συγκροτημάτων στην Αμερική.
3. “Nowhere is there warmth to be found/Among those afraid of losing their ground” που πιθανότατα αναφέρεται στη μέτρια αντιμετώπιση που συνάντησαν από τον τύπο και το κοινό της Βρετανίας. Όπως αργότερα ανέφερε ο Crosby “ένας promoter μας παρουσίασε στην Αγγλία σαν “την απάντηση της Αμερικής στους Beatles”, το οποίο σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη ιδέα. Οι δε Beatles ήξεραν πολύ καλά ότι ποτέ δε θα λέγαμε κάτι τέτοιο, τους λατρεύαμε άλλωστε. Και αυτοί μας φέρθηκαν υπέροχα στο ταξίδι μας στην Αγγλία. Το κακό όμως είχε γίνει”.
Η εκδοχή της σχέσης με τα ναρκωτικά φυσικά και δεν μπορεί να απαλειφθεί τελείως. Μάλιστα η φήμη ότι σχετίζεται με κάτι τέτοιο είχε ως αποτέλεσμα αρχικά το κομμάτι να αποκλειστεί από ραδιοφωνικούς σταθμούς (ο ένας μετά τον άλλον αναγκάζονταν να το “κόψουν”) και να αρχίσει η ελεύθερη πτώση του στα charts, αλλά και γενικότερα η μεγάλη εμπορική επιτυχία της μπάντας, όπως ανέφερε το 2014 σε συνέντευξή του ο  Roger McGuinn σε πρόσφατη συνέντευξή του.

the byrds color 2
Το κομμάτι θεωρείται από τα θεμελιώδη του ψυχεδελικού ροκ των 60’s και όπως ήταν φυσικό υπήρξε η μεγάλη επιτυχία στο τρίτο άλμπουμ τους, Fifth Dimension του 1966 («άνοιξε» τον ήχο προς ευρύτερα κοινά και το δρόμο για τις άλλες μεγάλες μπάντες της εποχής να κινηθούν προς αυτό το είδος μουσικής και συμπεριφοράς). Θυμηθείτε το παρακάτω, ενώ όπως είναι φυσικό διασκευάστηκε από πολλά συγκροτήματα τα επόμενα χρόνια. Ξεχωρίζουμε δύο διασκευές: H πρώτη είναι από τους Roxy Music για το άλμπουμ του 1980, Flesh+Blood και η δεύτερη από τους Husker Du σε single του 1984. Και στα δύο, συναντάμε το κομμάτι διασκευασμένο με απόλυτο σεβασμό, αλλά και με το προσωπικό στυλ της κάθε μπάντας αποτυπωμένο πάνω του.¨

Παρακάτω οι στίχοι του υπέροχου, ταξιδιάρικου Eight Miles High:
Eight miles high and when you touch down
You'll find that it's stranger than known
Signs in the street that say where you're going
Are somewhere just being their own
Nowhere is there warmth to be found
Among those afraid of losing their ground
Rain gray town known for its sound
In places small faces unbound
Round the squares huddled in storms
Some laughing some just shapeless forms
Sidewalk scenes and black limousines
Some living some standing alone”
Written by: David Crosby / Gene Clark / Roger Mcguinn
Y.Γ: Υπάρχουν 2 εκδόσεις για το κομμάτι. Ο Crosby σε συνέντευξή του δήλωσε σχετικά: “Ξέραμε ότι το Eight Miles High ήταν ένα πολύ ιδιάιτερο τραγούδι και θέλαμε να το ηχογραφήσουμε σωστά. Είχαμε συμβόλαιο στην Columbia, τα στούντιο της οποίας ελέγχονταν από την «ένωση» και ήταν υπερβολικά τυπικοί. Θεωρήσαμε ότι ήταν μαλ^&%^. Εν τω μεταξύ, οι Jefferson Airplane ηχογραφούσαν λίγο παρακάτω, για την RCA με τον Al Schmitt, έναν από τους καλύτερους μηχανικούς ήχου στην ιστορία. Έτσι είπα στην μπάντα: "Τι θα λέγατε να την κοπανήσουμε και να πάμε να το γράψουμε με πραγματικούς ανθρώπους σε ένα πραγματικό στούντιο;" Έτσι καταλήξαμε να γράψουμε μια έκδοση εκεί. Όταν η Columbia το ανακάλυψε, απειλούσαν να ακυρώσουν το συμβόλαιο μας, να μας μηνύσουν, τα πάντα. Η μάχη ξέσπασε μέχρι που τελικά το management μας υπέκυψε και γράψαμε μια νέα έκδοση για την Columbia, η οποία έγινε κλασσική. Νομίζω ακόμα ότι η πρώτη έκδοση είναι καλύτερη, όμως».

Πηγές: Wikipedia.com, “Let the rock stories Roll”, Μωρίς Σιακκής – εκδόσεις ποταμός, songfacts.com, theguardian.com, medium.com

Photos: from band's official web page

Διαβάστε επίσης

Quarantine II // weekend 9 // “the psyched up greek”

Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2021 17:55

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Sigur Rós // "within me, a lunatic sings"

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 09:12

Milan in 16 photos and 7 songs

Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 16:38