Best albums of 2023 // Sliding Backwards v_era

Best albums of 2023 // Sliding Backwards

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 11:05
Γράφτηκε από:

Oι καλύτεροι δίσκοι του 2023 για το Sliding Backwards

Το 2023 φτάνει στο τέλος του και η ώρα για τις λιστες μας έφτασε. Ηταν μία σχετικά καλή χρονιά για τη μουσικη που μας αρέσει. Οι παρακάτω 3+21 δίσκοι, μας άρεσαν πολύ, άλλους ακούσαμε περισσότερο, άλλους λιγότερο, όλοι πάντως μας κράτησαν καλή συντροφιά και ζωντανό το ενδιαφέρον μέσα στη χρονιά. Πάντα βέβαια επισημαίνουμε πως οι λίστες είναι μια φωτογραφία της στιγμής, σίγουρα δηλαδή βγήκαν και δίσκοι που ή δεν ακούσαμε καθόλου, ή δεν προλάβαμε να ακούσουμε καλά και αξίζαν θέση στα καλύτερα μας.
Φέτος ήμασταν τυχεροί, σε σχέση με άλλες χρονιές, γιατί είδαμε ζωντανά πόλλες από τις μπάντες που κυκλοφόρησαν σπουδαίους δίσκους. Μακάρι να γίνεται αυτό κάθε χρόνο

Στο λίστα μας θα βρείτε μπάντες από 9 διαφορετικές χώρες, με την Αγγλία να βρίσκεται στο No1 φέτος, σε αντίθεση με πέρσι που οι Η.Π.Α. με τους Aghan Whigs ήταν στην κορυφή. Τέλος να σημειώσουμε πως στα καλύτερά μας φέτος βρέθηκαν και 3 πολύ δυνατοί εγχώριοι δίσκοι, από τους πάρα πολύ καλούς που κυκλοφόρησαν και τους οποίους θα τιμήσουμε δεόντως στη λίστα με τα αγαπημένα μας τραγούδια που θα ακολουθήσει.
Εnough with the talking...

Οι 3+21 αγαπημένοι Sliding Backwards δίσκοι για το 2022

24. Slowdive - Everything is Alive (Dead Oceans)
Country: England // Released: September
Από τις απολαυστικότερες επιστροφές μπάντας είναι αυτή των Slowdive. Μετά από πολλά χρόνια σε hiatus, γύρισαν το 2017 με δισκάρα ενώ φέτος στην ουσία πλησίασαν  στο να επανέλαβουν το κατόρθωμα του 2017. Aκούστε οπωσδήποτε το Everything is Alive.

Slowdive Everything is Alive

 

23. Jasper Project - 218 (self-released)
Country: Greece // Released: October
Η μία από τις τρεις επιλογές μας από εγχώριους καλλιτέχνες! Οι φοβεροί και τρομεροί Jasper Project με τον δεύτερο δίσκο τους, 218, μας… έστειλαν. Ήχος παράξενος, ωμός και ακατέργαστος, δυναμικός, απρόβλεπτος και ξεκάθαρα πολύ μακριά από το συμβατικό. Post rock ανακατεμένο με noise και folk. Πολύ Arcade Fire και GodSpeedYou! Black Emperor στην ατμόσφαιρα σε ένα...σοκαριστικά ωραίο αποτέλεσμα!

Jasper Project 218


22. The National - First Two Pages of Frankenstein (4AD)
Country: USA // Released: April
Υπάρχουν αρκετοί που θα τους ξενίσει η επιλογή μας, είμαστε σίγουροι. Εμείς θεωρούμε πως ο συγκεκριμένος είναι ο δεύτερος καλύτερος δίσκος των The National (μετά το αξεπέραστο Boxer).

The National First Two Pages of Frankenstein

 

21. Young Fathers - Heavy Heavy (Ninja Tune)
Country: Scotland // Released: February
Οι τρομεροί Σκοτσέζοι είναι αέρας φρεσκάδας! Εκπληκτικοί ρυθμοί που σε παρασύρουν σε συνεχή χορό, ακόμα και αν οι στίχοι τους…βγάζουν αγκάθια. Διαβάστε περισσότερα στην κριτική μας.

YOUNG FATHERS heavy heavy

 

20. Daughter - Stereo Mind Game (4AD)
Country: England // Released: April
Ο Stereo Mind Game είναι ένας από τους πιο ωραίους downtempo/ dream pop/ indie δίσκους που έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια. Τα υπόλοιπα εδώ.

Daughter Stereo Mind Game

 

19. Queens of the Stone Age - In Times New Roman (Matador Records)
Country: USA // Released: June
Κάθε δισκογραφική δουλειά των QOTSA είναι πλέον γεγονός σημαίνον για τη μουσική κάθε χρονιάς. Το έχουν κερδίσει αυτό, ανεξαρτήτως ποιότητας του εκάστοτε δίσκου. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια από τις καλύτερες στιγμές τους (όχι την καλύτερη φυσικά), με ένα δίσκο αρκετά βιωματικό και προσωπικό για τον frontman Josh Homme, που δεν πέρασε και λίγα τελευταία. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Queens of the Stone Age In Times New Roman

18. Mondo Drag - Through the Hourglass (Riding Easy Records)
Country: USA // Released: September
To space/heavy prog είδος δε γινόταν να μην έχει έναν δυνατό εκπρόσωπο στα αγαπημένα μας της χρόνιας. Δισκάρα, με τους Pink Floyd να συναντούν τους Hawkwind σε αρκετά σύγχρονη εκδοχή.

Mondo Drag Through the Hourglass

 

17. dEUS - How to Replace It (PIAS Recordings)
Country: Belgium // Released: February
Μία από τις πλέον αγαπημένες μας μπάντες. Δύσκολο να είμαστε αντικειμενικοί. Για εμάς ο How to Replace It είναι μία ακόμα επιβεβαίωση του πόσο σπουδαίο συγκρότημα είναι οι dEUS και φυσικά το μυαλό μας «τρέχει» στο πότε θα τους ξαναδούμε.

dEUS How to Replace It

 

16. Yo La Tengo - This Stupid World (Matador Records)
Country: USA // Released: February
Αθόρυβα ως συνήθως, οι Yo La Tengo παρέδωσαν άλλον ένα σπουδαίο δίσκο με μελωδία και συναίσθημα. Τα γράψαμε και εδώ.

Yo La Tengo This Stupid World

 

15. The Vaxtones - Never Ending Story (Old Bad Habits Label)
Country: Greece // Released: May
Το δεύτερο (από τα τρία συνολικά) αγαπημένα μας εγχώρια άλμπουμ.
Οι Vaxtones, μια παρέα γνωστών και φτασμένων μουσικών σε ένα φρέσκο πόνημα, μας θύμισαν πως η καλή pop-rock είναι απλή αλλά και απαραίτητη. Το απλό βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολο να το πετύχεις. Αυτοί, με το ντεμπούτο τους το κατάφεραν σπουδαία. Τους απολαύσαμε live πολλές φορές φέτος και πλέον αναμένουμε το επόμενο βήμα.

The Vaxtones Never Ending Story

 

14. PJ Harvey - I Inside the Old Year Dying (Partisan Records)
Country: England // Released: July
Η τεράστια PJ έχει προ πολλού περάσει σε νέα φάση μουσικά. Λιγότερο punk και noise και περισσότερη μελωδία και προσοχή στον στίχο. Αυτή η μουσική της κατεύθυνση μας αρέσει εξίσου και με τον I Inside... μας μαγεύει με τις ενορχηστρώσεις και τις απολαυστικές εναλλαγές των φωνητικών της. Θα ήταν υπέροχο να την βλέπαμε σύντομα στην Ελλάδα, κακά τα ψέματα όμως θα το προτιμούσαμε σε κλειστό χώρο. Πλέον της ταιριάζει καλύτερα.

PJ Harvey I Inside the Old Year Dying


13. Squid - O Monolith (Warp Records)
Country: England // Released: June
ο 2ος δίσκος της μπάντας από το Brighton είναι και αυτός που θα τους καθιερώσει. Καταπληκτική μίξη post-punk με kraut και new wave στοιχεία, πάνω απ’όλα όμως με έντονη πειραματική και απρόβλεπτη ροή στη δημιουργία των συνθέσεων. Τα είπαμε και στην κριτική μας (εδώ) αλλά και στο live που είχαμε την τύχη να τους δούμε (εδώ).

Squid O Monolith



12. SWANS - The Beggar (Young God Records)
Country: USA // Released: June
Τι να πει κανείς για το Gira και την παρέα του; Τα τελευταία χρόνια και μετά την ουσιαστική επανίδρυση της μπάντας, οι Swans βγάζουν ΜΟΝΟ δισκάρες. Άλλη μία λοιπόν προέκυψε και το 2023, χρονιά που μπορέσαμε να τους ξαναπαρακολουθήσουμε στην Αθήνα.

SWANS The Beggar


11. Grian Chatten - Chaos for the Fly (Partisan Records)
Country: Ireland // Released: June
Ο frontman των Fontaines DC -μπάντας που λατρεύουμε στην Ελλάδα-, στον πρώτο του προσωπικό δίσκο. Λυρισμός, folk ύφος, ωραίες ιδέες και εμπνεύσεις σε ένα δίσκο αρκετά απρόβλεπτο. Τα φωνητικά πάντως και πάλι, είναι όλα τα «λεφτά».

Grian Chatten Chaos For The Fly

 

10. Sugar Factory - Troubled Times in Waveland (self-released)
Country: Greece // Released: October
O Ελληνικός δίσκος που μας άρεσε περισσότερο φέτος. Οι Sugar Factory δεν εμφανίζονται συχνά, όταν όμως το κάνουν είναι γιατί έχουν κάτι να πουν και συνήθως αυτό είναι πανέμορφo. Post rock με αρκετό θόρυβο και shoegazy διάθεση, συνθέτουν ένα μικρό σε διάρκεια δίσκο που όμως είναι χορταστικότατος.

Sugar Factory Troubled Times in Waveland


9. Flyying Colours - You Never Know (Poison City Records)
Country: Australia // Released: March
Δεύτερος εκπρόσωπος της Αυστραλίας στα αγαπημένα μας της χρονιάς. Το ύφος των Flyying Colours βρίσκεται κοντά στον shoegaze ήχο, όμως ο You Never Know κρύβει πολλές ωραίες εκπλήξεις σε κάθε σύνθεση.

Flyying Colours You Never Know



8. OSees - Intercepted Message (In the Red Recordings)
Country: USA // Released: August
Τι να πει κανείς για τους βασιλιάδες του garage ήχου. Είχαμε την τύχη να τους δούμε φέτος (εδώ τα σχετικά) και μας έπεσε το σαγόνι. Ο φετινός δίσκος παίρνει τη θέση του στην ατελείωτη δισκογραφία τους (ανεξαρτήτως ονόματος), βρίσκεται μάλιστα σε περίοπτη θέση. Ανυπομονούμε να τους δούμε ξανά στην Ελλάδα.

O Sees Intercepted Message


7. Genn - unum (Liminal Collective)
County: Malta/England // Released: October
Το Αγγλο-Μαλτέζικο συγκρότημα μετά από μια σειρά από singles παρουσίασε το ντεμπούτο του πριν λίγους μήνες και μας ξετρέλανε. Πολύ δύναμη, μπόλικη μελωδία, ωραίες ενορχηστρώσεις και φωνητικά που φέρνουν κάμποσο στην Jenny Beth (ex-Savages) και αυτό μόνο καλό το λες. Super!

Genn unum

 

6. Pascal Comelade + Liminanas - Boom Boom (Because)
Country: France // Released: November
Το Boom Boom είναι η…συνάντηση κορυφής μεταξύ του Γάλλου μουσικοσυνθέτη Pascal Comelade και των Lionel και Marie Limiñanas. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας υπέροχος, uplifting, ψυχεδελικός δίσκος που πρέπει οπωσδήποτε να ακούσετε.

Pascal Comelade Liminanas Boom Boom


5. Protomartyr - Formal Growth in the Desert (Domino Records)
Country: USA // Released: June
Τους είδαμε ευτυχώς και αυτούς φέτος και πέρα από τη δισκάρα (άλλη μία) θυμηθήκαμε πως το απλό και ωμό rock, χωρίς πολύ φαμφάρα, είναι τόσο αναθεματισμένα γοητευτικό. Οι Protomartyr συνεχίζουν να βγάζουν διαμάντια.

Protomartyr Formal Growth in the Desert


4. The Underground Youth - Nostalgia’s Glass (Fuzz Club Records)
Country: England // Released: August
Άλλη μια μπάντα που είδαμε φέτος και πιθανότατα την πετύχαμε στο απόγειο της, μετά από 15 χρόνια πορείας. Αν όχι ο καλύτερος, ο Nostalgia’s Glass είναι ο πιο μεστός, καλοδουλεμένος, «κολλητικά» ωραίος δίσκος τους.

The Underground Youth Nostalgias Glass

 

3. The Murder Capital - Gigi's Recovery (Human Season)
Country: Ireland // Released: January
Ο δεύτερος δίσκος των Ιρλανδών, είναι αρκετά διαφορετικός από τον καταιγιστικό πρώτο. Εδώ παρουσιάζουν ένα πιο μελωδικό πρόσωπo και το κάνουν τόσο καλά που απλά δεν μπορείς να αντισταθείς. Ο δίσκος είναι γεμάτος κομματάρες, ωραίες ιδέες και υπέροχους στίχους. Perfect, just Perfect!

The Murder Capital Gigi s Recovery

 

2. Floodlights - Painting of My Time (Virgin Music Australia)
Country: Australia // Released: April
Η Αυστραλία δε σταμάτησε ποτέ να βγάζει διαμάντια, μπαντάρες, μουσικάρες. Ο δεύτερος δίσκος των Floodlghts από τη Μελβούρνη, είναι ένα εκπληκτικό μίγμα garage και indie ήχων, the Aussie way! Λυρικοί, μελωδικοί, δυναμικοί. Εμπνευσμένοι!

floodlights painting of my time


1. ITALIA 90 - Living Human Treasure (Brace Yourself Records)
Country: England // Released: January
Η φοβερή τετράδα από το Brighton έφτιαξε ένα καταπληκτικό post punk (και όχι μόνο) δίσκο που μας ταρακούνησε για τα καλά. Για εμάς ήταν ο καλύτερος της χρονιάς (μαζί με τους Floodlights, απλώς οι Italia 90 κέρδισαν στο νήμα λόγω του ότι τους είδαμε και ζωντανά), αλλά και έτσι να μην είναι, σίγουρα αξίζει να τον ακούσετε και να βυθιστείτε στην ενέργειά του. Ωμοί, γνήσιοι, ανεξέλεγκτοι και με τα πόδια να πατάνε καλά στη γη. Τους είδαμε live στην Αθήνα πριν λίγες μέρες, έγκαιρα, τώρα που συμβαίνουν!

ITALIA 90 Living Human Treasure

 

Μόνο λίστα, όχι λόγια - List without comments

1. ITALIA’90 - Living Human Treasure (Brace Yourself Records)
2. Floodlights - Painting Of My Time (Virgin Music Australia)
3. The Murder Capital - Gigi's Recovery (Human Season)

4. The Underground Youth - Nostalgia’s Glass (Fuzz Club Records)
5. Protomartyr - Formal Growth in the Desert (Domino Records)
6. Pascal Comelade + Liminanas - Boom Boom (Because)
7. Genn - unum (Liminal Collective)
8. O Sees - Intercepted Message (In the Red Recordings)
9. Flyying Colours - You Never Know (Poison City Records)
10. Sugar Factory - Troubled Times in Waveland (self-released)
11. Grian Chatten - Chaos for the Fly (Partisan Records)
12. Swans - The Beggar (Young God Records)

13. Squid - O Monolith (Warp Records)
14. PJ Harvey - I Inside the Old Year Dying (Partisan Records)
15. Vaxtones - Never Ending Story (Old Bad Habits Label)
16. Yo La Tengo - This Stupid World (Matador Records)
17. dEUS - How to Replace It (PIAS Recordings)
18. Mondo Drag - Through the Hourglass (Riding Easy Records)
19. Queens of the Stone Age - In Times New Roman (Matador Records)
20. Daughter - Stereo Mind Game (4AD)

21. Young Fathers - Heavy Heavy (Ninja Tune)
22. The National - First Two Pages of Frankenstein (4AD)
23. Jasper Project - 218 (self-released)
24. Slowdive - Everything is Alive (Dead Oceans).

Οριακά δεν μπήκαν στη λίστα αλλά αξίζουν αναφοράς:
Wilco - Cousin (dBpm Records)
David Eugene Edwards - Hyacinth (Sargent House).

Cover photo: v_era

Διαβάστε επίσης

Pascal Comelade & The Limiñanas - Boom Boom (Because Music, 2023)

Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 10:31

Οι INNERSPEAKER μας παρουσιάζουν το "AION LIKE"

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 13:43

New, Greek and Cool (10/1/2024)

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 09:55