Italia 90 // Notowns // Cosmonuts @ Arch Club, Syd Records - 7 Years Anniversary, 08/12/2023 v_era

Italia 90 // Notowns // Cosmonuts @ Arch Club, Syd Records - 7 Years Anniversary, 08/12/2023

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 13:40
Γράφτηκε από:

Μία πολύ ωραία πρωτοβουλία από το Syd Records είχε ως αποτέλεσμα το live του περασμένου Σαββάτου. Η απόφαση να γιορταστούν τα 7 χρόνια πορείας του εν λόγω δισκάδικου με ένα εξαιρετικό live, εκτός από δύο φρέσκιες εγχώριες μπάντες (Notowns και Cosmonuts), μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε μία μπάντα που «συμβαίνει ΤΩΡΑ», ή να το πω πιο συγκεκριμένα, μόλις έβγαλε τον δίσκο που θα την απογειώσει. Φυσικά μιλάω για τους Ιtalia 90, τους οποίους είχαμε και την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε σε μία περιεκτικότατη συνέντευξη λίγο πριν το live, (εδώ όσα μας είπε ο frontman Les Miserable) αλλά και να τσιμπήσουμε και βινυλιάκι στο τέλος, (που μας το υπέγραψε o Les, να τα λέμε αυτά...)
Δεν ξέρω για εσάς αλλά όλα αυτά μου φέρνουν στο μυαλό τη φάση που ζήσαμε με τους Fontaines DC, όπου τους είδαμε λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου τους και σήμερα είναι τεράστιοι και φυσικά χαιρόμαστε πολύ για αυτό.

cosmonuts 04
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Κλασσικά (κανόνας ετών πλέον για το Sliding) μπήκαμε με το που άνοιξαν οι πόρτες και φυσικά ο χώρος ήταν ακόμα κρύος. Σύντομα όμως άρχισε να μαζεύεται κόσμος και οι Cosmonuts έπαιξαν μπροστά σε περισσότερα από 100 άτομα. Η μπάντα έχει μόλις κυκλοφορήσει 2 νέα singles και ετοιμάζεται για τον επόμενο, δεύτερο δίσκο της. Από τις πρώτες νότες καταλαβαίνει κανείς ότι  η μπάντα αποτελείται από πολύ καλούς μουσικούς, ότι ο frontman “το’χει” πολύ με το επικοινωνιακό και την κίνηση πάνω στη σκηνή (αργότερα έμαθα πως είναι και ηθοποιός και αρκετά γνωστός μάλιστα) και τέλος ότι όλοι τους πρέπει να αγαπούν πολύ τον Hendrix, την ψυχεδέλεια, τα blues και τον progressive ήχο.

cosmonuts 21
H μουσική τους είναι ένας συνδυασμός των παραπάνω που ανέφερα και ειδικά όταν αποφάσιζαν να τζαμάρουν, όλοι μέναμε άφωνοι. Συμπαθέστατα και τα δύο νέα singles (το Memory of the Sea και το Slim Blonde Silhouette (σας το παρουσιάσαμε εδώ) , σίγουρα θέλουν το χρόνο τους για να περάσουν στον κόσμο. Αναμένουμε τα επόμενα, live και δίσκο.

Cosmonuts Set List
1. Flesh and Bones
2. New Worlds Creed / Sudden (jam)
3. Memory of the Sea
4. The Girl in the Hippie Dress
5. Hope Nonetheless
6. Slim Blonde Silhouette
7. You Got Me.

notowns 01


H συνέχεια είχε Notowns. Η μπάντα που κυκλοφόρησε φέτος το ντεμπούτο της, Joyride, εμφανίστηκε μπροστά σε αρκετά μεγαλύτερο κοινό. Ο ήχος της είναι ένα μίγμα μουσικών που το λες και electropunk και δεν αφήνεις κανέναν παραπονεμένο. Με synths (χωρίς την ύπαρξη ντράμερ), μια μανιασμένη κιθάρα και φωνητικά που «παίζουν» μεταξύ του punk και του hip hop ύφους. Φάνηκε από την αρχή ότι η μπάντα είναι φτιαγμένη για live, για να ξεσηκώνει το κοινό αλλά και να διαμορφώνεται και η ίδια μέσω των όσων συμβαίνουν πάνω και κάτω από τη σκηνή. Μπορεί μουσικά να μην είναι ακριβώς αυτό που λέμε 100% “my cup of tea”, όμως ασφαλώς και πέρασα υπέροχα με το δυναμικό τους στυλ. Σε πείθουν κοινώς, ότι όσα κάνουν και όσα λένε, είναι ακριβώς ό,τι και στη ζωή τους και αυτό μου αρκεί. Θέμα άλλωστε που καυτηριάζουν και οι Italia 90 στο Leisure Activities με το οποίο ξεκίνησαν το set τους…

notowns 02

Notowns Set List
1.INTRO/NO REFLEX
2. 2022
3. Koakola
4. Lies
5. Bitter Foe
6. Joyirde
7. Empire
8. Beware
9. Heatwave
10. Part Time Punks (TV Personalities cover).

italia 90 01

Απάντηση του Les σε ερώτησή μας για το Leisure Activities που άνοιξε το live των επόμενων στη σειρά, που ήταν και το main event: “To Leisure Activities μιλάει κυρίως για συγκροτήματα που θεωρούνται πολιτικοποιημένα ή ακόμα και ριζοσπαστικά, αλλά στην πραγματικότητα, όταν διαβάσεις τους στίχους τους, δεν έχουν καμία απολύτως ουσία. Είναι αρκετά συνηθισμένο πλέον ένα συγκρότημα να αναφέρει απλώς πράγματα που δεν γουστάρει. Δεν κάνουν καμία ανάλυση όμως και, σίγουρα, καμία πρόταση εναλλακτικής πορείας. Δεν με ενοχλεί το τι κάνει ο καθένας στη ζωή του, εφόσον ζούμε σε ένα εγγενώς άδικο σύστημα που θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά. Απλώς μου φαίνεται υποκριτικό να χρησιμοποιεί κανείς δύο μέτρα και δύο σταθμά, κριτικάροντας το πώς επιλέγει ο καθένας να ζήσει μέσα σε αυτό το σύστημα. Πολύ συχνά, επίσης, όλα αυτά τα πολιτικοποιημένα σχόλια της σημερινής post-punk σκηνής καταλήγουν εντέλει σε μια εχθρότητα προς την εργατική τάξη και σε μια δαιμονοποίηση συγκεκριμένων πτυχών της βρετανικής κουλτούρας, αναγάγοντας συγχρόνως σε φετίχ κάποια από τα πιο απεχθή στοιχεία της”. Κυρίες και κύριοι, ΑΥΤΗ τη μπάντα ήρθαμε να δούμε.

italia 90 03

Προσωπικά, έχοντας διαβάσει απαντήσεις σαν την ανωτέρω, ανυπομονούσα πολύ να τους δω. Υπέθετα πως όσο απλοί και ειλικρινείς ήταν στις απαντήσεις τους, το ίδιο απλοί και ωμοί θα ήταν στο παίξιμό τους. Όπως και έγινε: 4 παιδιά, εντελώς απλά ντυμένα (οκ, ο μπασίστας φόραγε μία τραγιάσκα, α ναι και fred perry μπλουζάκι ο Les), έκαναν το soundcheck τους, ανέβηκαν στη σκηνή, τα έσπασαν για μία ώρα περίπου (ρολόι δεν κοίταγα, δεν προλάβαινα, αλλά δεν έπαιξαν πολύ ώρα) παίζοντας σχεδόν χωρίς διακοπή και ανάσα, μας αποχαιρέτησαν και κατέβηκαν για να μοιράσουν και να υπογράψουν τα 6 βινύλια που είχαν φέρει μαζί τους. Τόσο απλά.

italia 90 09
Προφανώς και θα ακολουθήσει αναλυτική κριτική του δίσκου τους από εμάς, αλλά πρέπει να σταθούμε σε μερικά κομμάτια. Για το Leisure Activities τα είπαμε. Το Magdalene είναι το επόμενο αγαπημένο μου και στο οποίο έγινε ένας χαμούλης. Ο μεγαλύτερος χαμός όμως νομίζω έγινε στο New Factory και πως να μη γίνει με στίχους όπως:

“Cause I could do whatever I wanna do, new factory
Come and be as free as me and you, new factory
Watch her and you'll never wanna move, new factory
Free to build the factory that you choose, new factory
Tell yourself and all your friends
New Factory!” (Δείτε video παρακάτω)

italia 90 04
Tα ίδια και χειρότερα και στο φοβερό και ξεσηκωτικό Competition που το έπαιξαν βέβαια σε αρκετά πιο γρήγορο tempo.


“Expression, freedom, lots of money
Choice, ambition, milk and honey
Freedom to choose, freedom to lose”.


Τρομερή δυναμική είχαν και κάμποσα κομμάτια που ακούσαμε, εκτός δίσκου, όπως τα Stroke City και An Episode που προέρχονται από το E.P του 2019, “italia 90 iii” ή το Keeping My Hands Clean από το πρώτο τους E.P, του 2017.
Θεϊκό encore με το Rocking All Οver the World των Status Quo, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, το Big Ideas και…. Γειά σας!
Πολύ δεμένη μπάντα. Μια παρέα είναι άλλωστε που στον ελεύθερο χρόνο της παίζει μουσική. Το κάνει καλά, αυθόρμητα και γνήσια και μακάρι να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι. Με δίσκους σαν τον φετινό και με συμπεριφορά (πάνω και κάτω από τη σκηνή) και νοοτροπία σαν αυτή που έχουν μέχρι τώρα, νομίζω πως θα είμαστε fans τους για πολύ καιρό…!
Εις το επανιδείν!

italia 90 07


ITALIA 90 Set List
Leisure Activities
Magdalene
Funny Bones
Stroke City
An Episode
Keeping My Hands Clean
Harmony
New Factory
Tales From Beyond
Competition
Encore
Rocking all over the World (Status Quo cover)
Big ideas.



photos/video: v_era.