Street Mode Festival: Διαβάστε όσα μας είπε ο υπεύθυνος τύπου της διοργάνωσης.

Ο υπεύθυνος τύπου του φεστιβάλ, Δημήτρης Κότσης, μας μιλά για τη διοργάνωση που φέτος κλείνει 10 χρόνια.

Εδώ και ένα μήνα, σας "βομβαρδίζουμε" με πληροφορίες και αφιερώματα για το γεγονός της χρονιάς, το Street Mode Festival. Ελάχιστες πλέον ώρες πριν ανέβει η αυλαία του, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (έναρξη του τετραήμερου φεστιβάλ, την Πέμπτη 30/8), μιλήσαμε με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του festival, Δημήτρης Κότσης, και μας είπε πολλά ενδιαφέροντα. Διαβάστε παρακάτω και προετοιμαστείτε για 4 αξέχαστες μέρες.

- Καλησπέρα Δημήτρη και ευχαριστούμε για το χρόνο σου.
- Καλησπέρα και σε εσάς.

- Πότε αισθανθήκατε έτοιμοι για το επόμενο βήμα και τη γιγάντωση του φεστιβάλ; Αυτή ήρθε ξαφνικά, από τη μία χρονιά στην άλλη, ή έγινε με μικρά σταθερά βήματα;
- Όπως καταλαβαίνεις ο κόσμος έδειξε τον δρόμο για αυτό με το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του. Το 2014 έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, όπου από τη Πλατεία της Θέρμης το φεστιβάλ πήγε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και φυσικά το μεγάλο «μπαμ» έγινε πέρυσι, που τόσο το μέγεθος της παραγωγής, όσο και η αυξημένη ανταπόκριση του κοινού, μας ώθησαν στον Πολυχώρο του Φιξ, με τις 2 από τις 3 ημέρες μάλιστα να γίνονται sold out. Φέτος με πολλή ταπεινότητα θα σου πω πως ένα ολικό sold out (4 στα 4) δεν θα με εκπλήξει.

- Ποια είναι τα κριτήρια σας για τη διαμόρφωση του τελικού line-up κάθε χρονιάς; Σας αρέσει να ακολουθείτε την τάση του κόσμου ή προτιμάτε να τη διαμορφώνετε;
- Λες τελικά να είμαστε trend setters και να μην το ξέρουμε; Χαχαχα! Κοίτα αν ασχολείσαι επαγγελματικά με τη διοργάνωση συναυλιών η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Κλείνουμε ονόματα που μας αρέσουν μουσικά, κάποια άλλα που έχουν κάνει κάποιο «γκελ» εμπορικά (και φυσικά είναι κοντά στα γούστα μας και σε αυτό που αρέσει στο κοινό του φεστιβάλ) και προσπαθούμε να δίνουμε και ευκαιρίες σε νεότερα σχήματα που δεν έχουν ακόμη ακουστεί όσο θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μας πάντα. Υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος του booking των συναυλιών είναι ο Γιώτης Ποσπορέλης, παλιό... μούτρο της πόλης στο κομμάτι των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και νομίζω γνώστης όλης της σκηνής.

street mode05.street mode festival
- Για να πάρετε ιδέες και για να αποκτήσετε το know-how κάποιων πραγμάτων χρειάστηκε να επισκεφθείτε αντίστοιχα (αν υπάρχουν) festival στο εξωτερικό, ή τα καταφέρατε μόνοι σας; Πιστεύετε ότι το Street Mode έχει κοινά στοιχεία με κάποιο festival στο εξωτερικό;
- Επισκεπτόμαστε συνέχεια festivals του εξωτερικού και εννοείται πως παίρνουμε αρκετές φορές και ιδέες ως προς το πως να κάνουμε τα πράγματα, αλλά ταυτόχρονα είμαστε όλοι άνθρωποι με... πλούσιο βιογραφικό στη διοργάνωση εκδηλώσεων και έτσι πολλές φορές έχουμε και τις δικές μας original ιδέες. Δεν ξέρω αν έχουμε κοινά με άλλα festivals, αλλά κάποιος μουσικός πέρυσι μου είπε την ατάκα “To Exit Festival της Ελλάδας”. Χαχαχα! Νομίζω επιθυμούμε, αντλώντας πάντα επιρροή και ιδέες από ερεθίσματα που λαμβάνουμε, να αποκτήσουμε τη δική μας ταυτότητα και να μην κοπιάρουμε κανέναν. Αυτή είναι και η έννοια της δημιουργίας.

- Ποια είναι αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία που προσφέρει το Street Mode σε σχέση με τα υπόλοιπα festival στην Ελλάδα;
- Έχει μια ενέργεια που δεν θα την πιστέψεις! Σε πιάνει από τα μούτρα και σε καθοδηγεί μέχρι το τέλος που σε αφήνει άδειο από κουράγια αλλά γεμάτο από εμπειρίες. Εμείς παθαίνουμε πλάκα κάθε φορά. Μας θυμάμαι να τριγυρνάμε αμήχανα στον χώρο το 2017 και να λέμε μεταξύ μας “Δεν έχει ξαναγίνει αυτό”. Χαχαχα! Στο πρακτικό κομμάτι είναι αρκετά ενδιαφέρον το ότι ΟΠΟΥ και να βρεθείς στον χώρο του φεστιβάλ, πάντα θα δεις κάτι να συμβαίνει. Parkour, BMX, Graffiti, Συναυλίες... Πολύ δύσκολο να βαρεθείς. Προσπαθούμε να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη φεστιβαλική εμπειρία και όχι μία αμήχανη σκόρπια κατάσταση χωρίς συνοχή.

- Χωρίς φυσικά να υποτιμούμε όσους καλλιτέχνες έχουν περάσει από τις σκηνές του Street Mode, υπάρχουν κάποια ονόματα που είστε πραγματικά υπερήφανοι που μπορέσατε να φέρετε;
- Μας κάνει περήφανους το ότι με κάποιον τρόπο, πάνω από 100 μουσικοί καλλιτέχνες, street artists, αθλητές και ένα σωρό άλλοι συμμετέχοντες μας εμπιστεύονται σε αυτό το τόσο μοναδικό σε μέγεθος και ύφος εγχείρημα. Ελπίζουμε να τους βγάλουμε ασπροπρόσωπους. Νομίζω μεγάλη κατάκτηση ήταν η συμμετοχή του reggae superstar Alpha Blondy το 2016, αλλά η λίστα είναι τόσο τεράστια που σίγουρα θα αδικήσω κάποιον αν αναφέρω κάποιους άλλους. Σίγουρα κάθε χρόνο θα δεις τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας σκηνής και αυτό είναι ένα τεράστιο κέρδος από μόνο του.

- Υπάρχει κάποιο συγκρότημα-απωθημένο όλα αυτά τα χρόνια που για διάφορους λόγους δεν έχετε καταφέρει ακόμα να φέρετε;
- Επαγγελματικά μυστικά. Δεν μπορώ να απαντήσω εδώ.

street mode09.street mode festival
- Υπάρχει κάποια δύσκολη στιγμή στο φεστιβάλ, που ακόμα και σήμερα, σας φαίνεται άθλος το ότι την ξεπεράσετε;
- Το ότι αποφασίσαμε τελευταία στιγμή να αλλάξουμε χώρο διεξαγωγής πέρυσι ήταν τεράστιο άλμα. Ευτυχώς όχι μόνο δεν γκρεμοτσακιστήκαμε, αλλά με ενθουσιασμό, καλή διάθεση και ατομικές υπερβάσεις το φέραμε εις πέρας όσο καλύτερα γινόταν, αν με ρωτάς.

- Υπάρχει κάποια στιγμή που ακόμα και σήμερα που την σκέφτεστε, γελάτε μέχρι δακρύων;
- Θα τον εκθέσω, αλλά δεν με νοιάζει. Ο Γιάννης Ευσταθίου, κεντρικός διοργανωτής του φεστιβάλ προσπαθούσε πέρυσι να με πείσει να του δώσω μια ευκαιρία να κάνει perform ένα hip hop freestyle μπροστά μου. Δεν είναι ότι δεν ήθελα αλλά... με έπιασε μια μικρή αμηχανία! Χαχαχα! Άπειρες στιγμές με γέλιο πραγματικά. Είναι μια πολύ έντονη εμπειρία αυτό το φεστιβάλ και θα το δεις αν έρθεις φέτος.

- Έρχεται στο μυαλό σας κάποιο live, μέσα στη δεκαετία, που ήταν κατά πολύ ανώτερο των προσδοκιών σας;
- Νομίζω πως ήταν πραγματικά σαρωτική η εμφάνιση των Planet of Zeus το 2017, ενώ την ίδια χρονιά είδα το μισό σετ των Senser που ήταν καταπληκτικοί. Χωρίς να θέλω να καταντήσω γραφικός, η πολλάκις προαναφερθείσα ενέργεια που υπάρχει στον χώρο, ανάγει κάθε συναυλιακή εμπειρία σε πολύ ανώτερη των προσδοκιών, ακόμη και των standards του καλλιτέχνη πολλές φορές.

- Έχετε το χρόνο να απολαύσετε το φεστιβάλ ή τρέχετε συνεχώς; Φαντάζομαι πως οι προφανείς αλλά και οι αθέατες δυσκολίες που προκύπτουν είναι πολλές και πρέπει να ξεπεραστούν χωρίς να “πέσουν φώτα” πάνω τους...
- Μόνο δυσκολίες, αλλά αυτή είναι η φύση της δουλειάς. Φυσικά αυτές ΔΕΝ πρέπει να περνούν στον κόσμο και νομίζω τις περισσότερες φορές το καταφέρνουμε. Προσωπικά συναυλίες βλέπω ελάχιστες. Πέρυσι είδα 5-10 λεπτά από 5-6 σχήματα το πολύ συν το μισό set των Senser που προανέφερα που όμως ήταν στα «σβησίματα» όταν η μέρα είχε σχεδόν τελειώσει.

- Υπάρχουν πράγματα που έχετε σκεφτεί αλλά ακόμα, για διάφορους λόγους, δεν έχετε εντάξει στο Street Mode; Θα δούμε κάτι λίγο από αυτά στο φετινό φεστιβάλ;
- Μπορεί να ακούγονται «μικρά» και «χαζούλια», αλλά φέτος θα έχουμε μεγάλη ποικιλία σε φαγητό και ποτό, info desk για τους λιγότερο έμπειρους Street Moders, charging point για κινητά τηλέφωνα, πολύ καλύτερο crowd management (αντλώντας από την περσινή εμπειρία) αλλά και έξτρα δράσεις: Προβολές ταινιών, art exhibitions, after parties, ακουστικά shows… Επίσης θα έχουμε άλλη μια μεγάλη outdoor σκηνή που αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα του φεστιβάλ! Θέλουμε κάθε χρόνο να προσθέτουμε και να βελτιώνουμε πράγματα και θεωρώ πως ως προς αυτό είμαστε σε καλό δρόμο.

street modeselection gigs day3 078

- Υπήρξαν άνθρωποι που σας βοήθησαν, ή έστω, δε στάθηκαν εμπόδιο στην ανάπτυξη του festival; Oι διάφοροι φορείς της πόλης, ήταν μαζί σας;
- Είναι ένα παράπονο που και δημοσίως κάθε τόσο εκφράζουμε, αλλά εδώ θα προτιμήσω να είμαι λακωνικός. Αυτοί που θα έπρεπε και που πραγματικά επωφελούνται είναι μέτοχοι – αμέτοχοι. Μαζί μας όταν τους συμφέρει και αδιάφοροι όταν δεν έχουν κάτι να κερδίσουν (ή όταν έτσι νομίζουν). Όσο για αυτούς που βοηθούν είναι φίλοι και καλοί συνεργάτες που πολλές φορές δεν έχουν και την υποχρέωση να το κάνουν. Φυσικά μέσα σε όλα αυτά πάρα πολύ βοηθάει και ο κόσμος που δείχνει κατανόηση και ανοχή όσο δοκιμάζουμε πράγματα, με στόχο να βελτιώσουμε την εμπειρία. Χάρη στην υπομονή, την κατανόηση και τη στήριξη αυτού του κοινού – πυρήνα, είμαστε ακόμη εδώ.


- Από τα στοιχεία που έχετε σχετικά με την κίνηση των εισιτηρίων όλα αυτά τα χρόνια, έχετε διαπιστώσει να έρχονται άνθρωποι από το εξωτερικό μόνο και μόνο για το festival; Στην Ελλάδα γενικότερα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα λόγω γεωγραφικής θέσης, είναι εφικτός ο συναυλιακός τουρισμός;
- Ναι έρχονται άνθρωποι από όλον τον κόσμο για το φεστιβάλ. Ακόμη και από τις ΗΠΑ. Όλα είναι εφικτά, αρκεί να το πιστέψεις και να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου για να τα πετύχεις.

street modeselection all street actions 035
- Πείτε μας μερικές λέξεις /κλειδιά για το Street Mode που θα «μπάσουν στο νόημα» έναν άνθρωπο που δεν έχει ξανάρθει, και το …σκέφτεται!
- Θα σου διαβάσω ένα απόσπασμα από το δελτίο τύπου μας, όχι για να γλιτώσω χρόνο, αλλά επειδή συνοψίζει την κατάσταση με ακρίβεια: “Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Ελλάδας επιστρέφει για 10η επετειακή χρονιά, στην πιο ολοκληρωμένη μορφή του, με πάνω από 100 συναυλίες και όλες τις δράσεις της street κουλτούρας, συνιστώντας την απόλυτη φεστιβαλική εμπειρία της χρονιάς!”

- Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Ευχόμαστε καλή επιτυχία!
- Τα λέμε στο Φιξ 30 Αυγούστου με 2 Σεπτεμβρίου. Street Moders κάντε χαμό!

._


Οι φωτογραφίες προέρχονται από το επίσημο δελτίο τύπου της διοργάνωσης.