Συνέντευξη The Myrrors. Μιλήσαμε με τον ντραμερ της μπάντας, Grant Beyschau (The Myrrors Interview - With English Translation)

Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 19:56
Γράφτηκε από:
Grant Beyschau: "Στην Ευρώπη οι άνθρωποι πραγματικά παρακολουθούν και προσέχουν τη μουσική. Μου δίνεται η αίσθηση ότι υπάρχει ανοιχτό μυαλό και γνήσιο ενδιαφέρον που είναι σπάνιο να το βρεις εδώ στις Η.Π.Α.”!

Σε λίγες μέρες οι φοβεροί και τρομεροί The Myrrors ξεκινούν την Ευρωπαϊκή τους περιοδεία. H σέντρα γίνεται στην Ελλάδα, με όχι μία ή δύο, αλλά έξι στάσεις σε Ελληνικές πόλεις. Με την ευκαιρία της επισκέψεως τους, μιλήσαμε με τον ντράμερ της μπάντας Grant Beyschau και μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα για την ψυχεδελική μπάντα από την Αριζόνα των Η.Π.Α.

- Καλησπέρα από την Αθήνα και ευχαριστούμε για το χρόνο σου.
Μετά την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου σας το 2008, μεσολάβησε αρκετά μεγάλο διάστημα μέχρι την επόμενη ηχογράφηση! Υπήρξε κάποιος λόγος-που μπορείτε να αναφέρετε- γι’αυτό; Έγιναν, ας πούμε, δεύτερες σκέψεις σχετικά με την μπάντα και τη μουσική γενικότερα ή απλά είχατε την ανάγκη να χαλαρώσετε;

- Καλησπέρα! Ήμασταν 16-18 χρονών τότε και δεν είχαμε καμία απολύτως ιδέα το που θα μας πήγαινε η μουσική. Η πρώτη έκδοση του Burning Circles δόθηκε κυρίως σε φίλους και την οικογένεια (αν και νομίζω πως στείλαμε και ένα CD στην Ελλάδα!). Οι The Myrrors ήταν ένα διασκεδαστικός τρόπος να μοιραστούμε κάποιες ιδέες μας και κατά κάποιο τρόπο το προχωρήσαμε μετά τις αποφοιτήσεις μας.

the myrrors06

- Μετά την επιστροφή σας δεν έχετε σταματήσει να κυκλοφορείτε υλικό. 3 άλμπουμς (Arena Negra, Entranced Earth, Hasta La Victoria) μαζί με κάποια Ε.P’s σε 3 χρόνια. Φαίνεται πως μαζεύατε πολύ υλικό κατά την περίοδο της διακοπής;

- Το Arena Negra και το Solar Collector ήταν εν μέρει αρχειακά. Υπάρχει ακόμα πολύ υλικό από εκείνη την περίοδο, αν και αμφιβάλω ότι θα το κυκλοφορήσουμε ευρύτερα.

- Έχετε φρέσκο ακυκλοφόρητο υλικό που περιμένει να “βγει” στον επόμενο δίσκο; Υπάρχει περίπτωση να παίξετε κάτι από αυτό κατά την Ευρωπαϊκή σας tour;

- Οι πιο πρόσφατες κυκλοφορίες μας, Lunar Halo και Live Roughs, είναι κυκλοφορίες υλικού από live. To Lunar μπορεί να δουλευτεί σε σημεία και να χρησιμοποιηθεί μέσα στο set, ανάλογα με την περίσταση. Θα παίξουμε όμως μερικά τραγούδια από ένα άλμπουμ που τελειώνουμε αυτή την περίοδο.

- Το artwork σε κάθε άλμπουμ είναι πολύ ωραίο, πρωτότυπο και κυρίως πολύ ταιριαστό με τη μουσική σας. Πως ακριβώς το επιλέγετε και ποιος είναι πίσω από το concept (του artwork) σε κάθε ένα από τα άλμπουμς;

- Τα περισσότερα γίνονται από εμάς και συγκεκριμένα τον Nik Rayne, τον κιθαρίστα και τραγουδιστή μας. Για να είμαι ειλικρινής, δεν εμπλέκομαι πολύ πέρα από το να ποζάρω και να φαίνομαι ωραίος στις φωτογραφίες, παρά το γεγονός ότι πραγματικά εκτιμώ πολύ τη δουλειά που κάνει και την ενιαία αισθητική που διατηρούμε.

the myrros03

- Ας υποθέσουμε ότι κάποιος που μας διαβάζει τώρα, δε γνωρίζει και πολλά πράγματα για τη μουσική σας. Πώς θα μπορούσες να την περιγράψεις με λίγα λόγια;

- Σκεφτήκαμε τον όρο “Sonoran Trance Music”. Σε όλους μας αρέσει η επαναλαμβανόμενη, κυκλική, μινιμαλιστική μουσική γιατί συνυπάρχει με τους φυσικούς κύκλους της γης (ζωή/θάνατος, εποχές κλπ). Έτσι, επαναλαμβάνουμε και επαναλαμβάνουμε και αλλάζουμε αυτές τις επαναλήψεις, γύρω-γύρω και πάνω και κάτω και πλαγίως και όλα αυτά με την πρόθεση να διασχίζουμε και να ανακαλύπτουμε νέα και διαφορετικά ηχητικά τοπία.

- Πέρα από τις προφανείς επιρροές που κάποιος μπορεί να εντοπίσει στη μουσική σας, υπάρχουν καλλιτέχνες που σας αρέσουν πολύ (ακόμα και αν προέρχονται από τελείως διαφορετικά μουσικά είδη), που να σας έχουν επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμα και με τρόπους βαθειά κρυμμένους μέσα στη μουσική σας;

- Νομίζω πως στο μεγαλύτερο κομμάτι της μουσικής μας, οι επιρροές είναι πάρα πολύ εμφανείς. Προσωπικά, τελευταία έχω "χωθεί" πολύ στις underground 60’s και 70΄s country μουσικές. Πολύ Commander Cody και Terry Allen. Παράλληλα ακούω αρκετά και ηλεκτρονική μουσική. Suzanne Ciani, M. Geddes Gengras, Sarah Davachi, και Emeralds για να πω μερικούς καλλιτέχνες.

- Αισθάνεσαι ότι ο τρόπος που γράφετε τραγούδια και η μουσικής σας γενικότερα έχουν εξελιχθεί μέσα στα χρόνια; Υπάρχουν πράγματα που σκοπεύετε να βάλετε σε αυτήν στο μέλλον;

- Νομίζω πως έχουμε αλλάξει αρκετά. Το Burning Circles, πιστεύω, μπορεί να θεωρηθεί ως το pop άλμπουμ μας. Από τότε, έχουμε υιοθετήσει μια πιο αυτοσχεδιατική προσέγγιση στον τρόπο που γράφουμε τραγούδια. Σκεφτόμαστε κάποιες γενικές, αόριστες ιδέες και βλέπουμε που μπορούν να μας οδηγήσουν. Στο μέλλον θα ήθελα να πειραματιστώ περισσότερο με τη χρήση του στούντιο ως ξεχωριστού οργάνου και να προσπαθήσω να παίξω με διαφορετικού ύφους μουσικούς!

- Συνεχίζετε να αγοράζετε βινύλια/cds; Είναι ακόμα ανοιχτό το αγαπημένο σας δισκάδικο; Ποια είναι η οπτική σας απέναντι στη νέα εποχή που η μουσική καλείται να ακολουθήσει, από τη στιγμή που το internet άλλαξε τον τρόπο που ενημερωνόμαστε για νέες μουσικές αλλά και τον τρόπο που τις αγοράζουμε;

- Νομίζω είναι πολύ εύστοχο να μας χαρακτηρίσει κάνεις “σπασικλακια του βινυλίου”. Όλοι μας έχουμε αρκετά μεγάλες συλλογές με βινύλια, cds και κασσέτες. Μία νέα ανακάλυψη για εμάς είναι ένα δισκάδικο στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια που λέγεται Folk Arts Rare Records. Το internet είναι μια εξαιρετική πηγή για να μαθαίνεις νέα και παλιά μουσική και δε πιστεύω πως θα μαθαίναμε ούτε καν τα μισά απ’όσα γνωρίζουμε, χωρίς αυτό.

- Η επιστροφή του βινυλίου πιστεύεις ότι θα βοηθήσει ξανά τους καλλιτέχνες να βγάζουν χρήματα από τη δουλεία τους; Γιατί πιστεύω πως τα τελευταία 10-15 χρόνια οι μουσικοί ζουν περισσότερο από τις συναυλίες...

- Δε μπορώ να μιλήσω για το παρελθόν, αν και σίγουρα βγάζουμε περισσότερα χρήματα από τις συναυλίες. Φαίνεται πως υπάρχει ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων, τους οποίους εκτιμάμε απίστευτα μιας και τους αναφέρουμε, που είναι φανατικοί υποστηρικτές των φυσικών μέσων της μουσικής. Μιλάμε ασφαλώς για πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού αλλά νομίζω πως η μουσική που κάνουμε απευθύνεται ακριβώς σε αυτόν τον κόσμο.

- Υπάρχουν δίσκοι των τελευταίων 2-3 χρόνων που σου άρεσαν πολύ;

- Είναι πάρα πολλοί για να τους αναφέρω όλους. Μου άρεσε ο Head In The Clouds των Headroom . Επίσης ο Viento Bravo από Melange. Ασφαλώς και το boxset των Träd, Gräs och Stenar του 2016 είναι απίστευτο. Επίσης οτιδήποτε από Cardinal Fuzz ή Rocket Recordings.

- Έχετε μπροστά σας μια αρκετά μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη! Ανυπομονείτε για αυτήν; Διαπιστώνεις μεγάλες διαφορές, σε σχέση με τις Η.Π.Α, όσον αφορά το κοινό και τον τρόπο που ο κόσμος απορροφά τη μουσική σας εδώ;

- Σαφώς και βλέπω διαφορά στο κοινό Ευρώπης και Η.Π.Α. Το βασικό είναι ότι στην Ευρώπη οι άνθρωποι πραγματικά παρακολουθούν και προσέχουν τη μουσική. Μου δίνεται η αίσθηση ότι υπάρχει ανοιχτό μυαλό και γνήσιο ενδιαφέρον (για τη μουσική) που είναι σπάνιο να το βρεις εδώ στις Η.Π.Α.

- Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από την τελευταία φορά που ήρθατε στην Ελλάδα; Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που μπορείς να θυμηθείς (καλό, κακό, παράξενο);

- Πολύ συχνά αναπολούμε πράγματα από την τελευταία μας επίσκεψη στην Ελλάδα. Από το φαγητό (πραγματικά από τα καλύτερα που έχω γευτεί) μέχρι τη φιλοξενία και τις εκπληκτικές αντιδράσεις του κόσμου. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε!!

- Και εμείς ανυπομονούμε για τη συναυλία σας στην Αθήνα. Όμως, απ’ότι ξέρω, θα επισκεφθείτε και μερικές μικρότερες πόλεις της Ελλάδας, που δεν έχουν την ευκαιρία να βλέπουν μπάντες του εξωτερικού συχνά. Την κάνει πιο ενδιαφέρουσα για εσάς τη συναυλία το γεγονός αυτό;

- Θέλουμε πολύ να δούμε περισσότερο από την επαρχία και τις μικρότερες πόλεις. Μερικές από τις πλέον αγαπημένες μου μουσικές εμπειρίες έχουν καταγραφεί σε πόλεις όπου δε συμβαίνουν και πολλά άλλα πράγματα. Τα παιδιά εκεί "γεμίζουν" τόσο πολύ με τις μουσικές και πραγματικά εύχομαι να τους εμπνεύσουμε.

- Λοιπόν, μπορείς να έχεις τον τελευταίο λόγο….τι να περιμένουμε από τις συναυλίες σας;

- Nα περιμένετε μερικά παλιά (σ.σ. τραγούδια) και μερικά καινούρια. Ελπίζουμε να σας “πάρουμε τα μυαλά”!

-Ευχαριστούμε πολύ!

-Ευχαριστώ και εγώ!

themyrrors02
The Myrrors Interview in English

We had a talk with Grant Beyschau, The Myrrors' drummer, just a few days before their European Tour, which commences in Greece (they will be visiting 6 cities).

- Good evening from Athens, and thank you very much for your time! After the release of your debut album in 2008, there was quite a big gap until your next recording! Was there a -mentionable-reason for that? Where there any second thoughts about the band and music in general or you just needed to cool down?

- Hello! We were 16-18 at the time and had no idea where the music would take us. The original release of Burning Circles was mostly given to friends and family (though I believe we did ship 1 CD to Greece!). The Myrrors was just a fun outlet for some ideas we’d had and we sort of moved on after graduating from high school.

- After the come-back you haven’t stopped releasing stuff. 3 albums (Arena Negra, Entranced Earth, Hasta La Victoria) alongside with some E.Ps, in 3 years. Seems that all of you had been saving a lot of music during the hiatus?

- Arena Negra and Solar Collector were both partially archival. There’s plenty more material from that era, though I doubt much of it will ever see wide release.

- Is there any unreleased material waiting to come out on a next record? Are you going to play any of it live during the European tour?

- Our most recent releases, Lunar Halo and Live Roughs, are both live archival releases. Lunar might be worked into the set here and there, depending on the context. We’ll be playing a few songs from an album we’re finishing up right now as well.

- The artwork in every album is very nice, unique and most of all i find it very suitable to your music. How is it being chosen and who is behind the whole concept of each and every one of them?

- Most of our artwork is done in house by Nik Rayne the guitarist/singer. To be honest I’m not much involved aside from posing and looking good in photos, though I really appreciate the work he puts into it and the unified aesthetic we maintain.

themyrrors05

- Let us assume that someone who reads us now, doesn’t know much about your music. How could you describe it in a few words?

- We came up with the term ‘Sonoran Trance Music’. We all enjoy very repetitive, cyclical, minimal music in that it coincides with the natural cycles of the earth (life/death, seasons etc.) So we repeat and repeat and shift those repetitions around and around and up and down and sideways, all with the intention of traversing and discovering new and different sonic landscapes.

- Apart from the obvious influences that one can listen into your music, are there any artists you really like (maybe coming from completely different genres), that have influenced you in any way, maybe even in ways that are deeply hidden in your music?

- I think for the most part we wear our influences on our collective sleeves. Personally, I’ve been on a big underground 60’s and 70’s country music kick lately. Lots of Commander Cody and Terry Allen. Also I listen to quite a bit of electronic music. Suzanne Ciani, M. Geddes Gengras, Sarah Davachi, and Emeralds to name a few artists.

- Do you feel that your songwriting and your music in general has evolved through the years? Are there things that you are planning to add in it in the future?

- I think we’ve changed quite a bit. Burning Circles, I personally think, could be considered our pop album. Since then we’ve more often taken an improvisational approach to song writing. Coming up with vague ideas and seeing where they might take us. In the future I’d like to experiment more with using the studio as an instrument and try playing with more diverse musicians!

- Do you still buy vinyl/cds? Is your favourite record store still open? What’s your perspective towards the new era that music is facing, after internet changed the way we get informed about new music and purchase it?

- I think it’s fair to call us ‘record nerds’. We all have quite large collections of vinyl, cds and cassettes. A new discovery for most of us is a store in San Diego, California called Folk Arts Rare Records. The internet is a great resource for finding out about new and old music and I don’t think we’d be even half as knowledgeable without it.

- Is vinyl revival going to help musicians start earning something from their work again? Because i think that this past 10-15 years musicians lived mostly from gigs.

-I can’t really speak on the past, though we definitely make more from gigs. There seems to be a growing number of people who, we appreciate immensely by the way, are diehard supporters of physical forms of music. It’s certainly a niche section of the general population but I think we make music for that niche.

- Are there any records of the past 2-3 years that you really liked?

- Too many to list!! I’ve been digging Headroom-Head in the Clouds lately. Viento Bravo by Melange too. Of course the Träd, Gräs och Stenar boxset from 2016 is incredible. Anything on Cardinal Fuzz or Rocket Recordings.

- There is a quite big tour in Europe, ahead! Are you anxious about it? Do you find many differences here, compared to the States, as far as the crowds are concerned and the way your music is absorbed by people here?

- I most definitely see a difference between EU and US audiences. The main one seems to be people actually pay attention to the music in Europe! It feels like there’s more open-mindedness and genuine interest that is pretty rare to find here in the states.


- What are your reminiscences from the last time you visited Greece? Is there anything in particular that you remember (good, bad, strange)?

- We reminisce quite often about the last time we were in Greece! From the food (truly some of the best I’ve ever had) to the hospitality to the amazing reactions from the audiences at our gigs. Very much looking forward to coming back!!

- We are very looking forward to your gig in Athens! But as I can see, you are going to visit some smaller towns of Greece, that don’t have the chance to see foreign bands often! Does this make it even more interesting for you?

- We can’t wait to see more of the countryside and smaller towns. Some of my favorite musical experiences have been made playing in towns where there isn’t really anything else going on. The kids get so stoked and hopefully we can inspire them!

- Well you can have the last words….what can we expect from the gigs?

- Expect some new and some old. We hope to blow your minds!

- Thank you very much for your time. See you soon!

- Thank you too!

the myrrors poster