Valia Calda + MOb Trio LIVE @ ΠΛΥΦΑ - Κτήριο 7Γ, στις 16 Απριλίου 2024

Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 15:59
Γράφτηκε από:

Το Scenius [at] Athens παρουσιάζει

Valia Calda (UK)
+
MOb trio (GR)

[+] Vinyl Listening Sessions

Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Πλύφα - Αίθουσα 7Γ

Η πειραματική τζαζ σκηνή του Λονδίνου συναντάει την ελληνική τζαζ πανκ για μία μοναδική βραδιά.

Προμηθευτείτε έγκαιρα το εισιτήριό σας εδώ.

Τo Scenius [at] Athens διοργανώνει την Τρίτη 16 Απριλίου στην Πλύφα – αίθουσα 7Γ, μία βραδιά αφιερωμένη στη νέα τζαζ σκηνή, παρουσιάζοντας την πειραματική folk psych-jazz μπάντα από το Λονδίνο, Valia Calda ενώ μαζί τους θα βρεθεί και το ελληνικό τζαζ πανκ τρίο MOb.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής τους περιοδείας, οι Valia Calda έρχονται στην Αθήνα με το δεύτερο τους άλμπουμ με τίτλο «Homeland» (2023, Deep Mountain Records). Ο επαναπροσδιορισμός της ιδέας της πατρίδας και της μετανάστευσης αποτελούν την κεντρική μουσική αναζήτηση των Valia calda που εμπνέονται και συνομιλούν με τα δημοτικά τραγούδια της ελληνικής διασποράς, την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου, μαζί με την ψυχεδελική τζαζ, την punk αισθητική και τους ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς.

Valia Calda photo 2

Το πενταμελές τζαζ σχήμα ιδρύθηκε το 2013 από τους αδελφούς Ζιάρκα, τον Νίκο στην κιθάρα (Theon Cross, Chelsea Carmichael, Moses Boyd) και τον κοντραμπασίστα Θοδωρή (Yazz Ahmed, Savina Yannatou, Electric Litany). Συνοδοιπόροι τους τρεις καινοτόμοι και αναγνωρισμένοι μουσικοί: ο James Allsopp στο σαξόφωνο (Dr. John, Nostalgia77, Polar Bear), ο Sam Warner στην τρομπέτα (Riot Jazz, Ariwo) και ο ντράμερ Gaspar Sena (Alfa Mist, Maria Chiara Argirò).

MObbw 01

Λίγο νωρίτερα στη σκηνή της Πλύφα θα ανέβει το εκρηκτικό τζαζ τρίο MOb. Έχοντας μόλις κυκλοφορήσει το 1ο τους άλμπουμ με τίτλο «MOb 1» (2023, Veego Records), έχουν ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις διεθνώς. MOb είναι ο όχλος, ένα όνομα που υποδηλώνει μια δυναμική και μια έλλειψη στατικότητας, ποιότητες που χαρακτηρίζουν τις διαθέσεις του συγκροτήματος κατά τη διάρκεια της σύνθεσης. Η μουσική τους περιγράφεται ως σταυροδρόμι μεταξύ της electronic melodious jazz, kraut, filmic και exploratory post punk. Synthesizers, effects, loops, drones και τονικές αποκλίσεις μοιράζονται πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία του απαράμιλλου ηχητικού τοπίου του τρίο. Οι συνθέσεις του γκρουπ βασίζονται, κυρίως, σε ανοικτές φόρμες, χρησιμοποιώντας τόσο τονικό όσο και μη τονικό γραμμικό υλικό, ενώ ο αυτοσχεδιασμός τείνει να ισορροπεί μεταξύ της παραγωγής μελωδικού υλικού και της δημιουργίας πολύπλευρων ηχητικών ατμοσφαιρών. Οι MΟb trio είναι ο Μάριος Βαληνάκης (Σαξόφωνο & live electronics), ο Αλέξανδρος Δελής (Μπάσο, κιθάρα & effects) και ο Παναγιώτης Κωστόπουλος (Ντραμς).

Scenius [at] Athens

Ο συνθέτης και καινοτόμος της ambient μουσικής Brian Eno, πρότεινε τη λέξη Scenius για να αποδώσει την ακραία δημιουργικότητα που μπορούν να δημιουργήσουν κατά καιρούς ομάδες, μέρη ή «σκηνές». Ο πραγματικός ορισμός του είναι ο εξής: «Το Scenius αντιπροσωπεύει την ευφυΐα και τη διαίσθηση μιας ολόκληρης πολιτιστικής σκηνής. Είναι η κοινοτική μορφή της έννοιας της ιδιοφυΐας».

Το Scenius αντιμετωπίζει τα καλλιτεχνικά συμβάντα ως καταλύτες για τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την έμπνευση μέσα στην κοινότητα. Έπειτα από τις πετυχημένες εκδοχές του στο Βερολίνο, η ομάδα του Scenius προτείνει μία σειρά από δράσεις με επίκεντρο την Αθήνα. Η αρχή έγινε τον Δεκέμβριο του 2023 στο Ωδείο Αθηνών με τη sold out εμφάνιση των εκπληκτικών Αυστραλών, The Necks.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Valia Calda (UK)
+
MOb trio (GR)

Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Πλυφα - Αίθουσα 7Γ
Κορυτσάς 39, Βοτανικός

20.30 doors open
21.15 MOb trio (GR)
22.00 Valia Calda (UK)
23.30 Vinyl Listening Session
Προπώληση εισιτηρίων:
More.com
Τιμή Εισιτηρίου: 15 €

Valia Calda
Bandcamp: https://valiacaldamusic.bandcamp.com
Website: www.valiacaldamusic.com
Facebook: https://www.facebook.com/valiacaldamusic
Instagram: https://www.instagram.com/valiacaldamusic

MOb trio
Facebook: https://www.facebook.com/Mobtrio
Youtube: https://youtube.com/playlist?list=PL8PfyFj4njKLFshZjG2hGI7zKILwDLoDg
Instagram: https://www.instagram.com/mob.band.official/?hl=en
Soundcloud: https://on.soundcloud.com/1yR3t

Μια παραγωγή: Scenius Events | scenius.gr

Διαβάστε επίσης