7 XPONIA SYD RECORDS: ITALIA 90 LIVE ΣΤΟ ARCH CLUB! Guest: Cosmonuts και Notowns

Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 11:06
Γράφτηκε από:

7 XPONIA SYD RECORDS:

ITALIA 90 LIVE IN ATHENS!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ARCH CLUB - LIVE STAGE (Ελασιδών 6, Αθήνα, 118 54)
+ guest: Cosmonuts και Notowns

Τιμή εισιτηρίου: early bird 17€, προπώληση 19€, ταμείο 22€
Σημεία προπώλησης: online στο more.com, τηλεφωνικά στο 2117700000 και στο δίκτυο των καταστημάτων Public, Nova, Media Markt, βενζινάδικα Shell, BP, EKO, καταστήματα Metro, My Market.
Link: https://www.more.com/music/italia-90-live-in-athens/

Θα λέει Ιταλία αλλά θα είναι πιο Βρετανία από ποτέ: οι Italia 90 έρχονται στην Αθήνα να μιλήσουν για τον κύριο και σωτήρα μας, το βρετανικό post punk, παίζοντας μεγάλη μπάλα

Italia 90 πήραν το όνομά τους από το περιβόητο Μουντιάλ του 1990, την τελευταία old school και δραματική, για πολλές χώρες που συμμετείχαν, διοργάνωση. Μια εκ των οποίων και η Αγγλία, που έχασε σε έναν δραματικό ημιτελικό από τη Γερμανία οδηγώντας στο ασφαλές συμπέρασμα ότι στο ποδόσφαιρο οι Βρετανοί μπορεί να χάνουν, στο πανκ ποτέ.

Η ιστορία είναι λίγο πολύ η γνωστή: τέσσερις φίλοι από το Brighton (φίλοι εδώ και 20 χρόνια!) αποφασίζουν να μετακομίσουν στο Λονδίνο, να παίξουν μουσική και να βρουν την τύχη τους - και τη βρίσκουν τελικά, εν μέρει επειδή η τόσο στενή μεταξύ τους σχέση είναι ικανή να παραμερίζει εγωισμούς και αταίριαστες προσωπικότητες και να βάζει στο επίκεντρο τη μουσική. Και η μουσική των Italia 90 συζητιέται πολύ στους DIY κύκλους της βρετανικής πρωτεύουσας, έχοντας αποκτήσει τα cult παράσημα που της αξίζουν. H αργή, σταθερή και καθόλου αγχωμένη, πορεία της μπάντας προς την αναγνωρισιμότητα επέτρεψε στο κοινό του Λονδίνου να τους γνωρίσει και να γίνει παρατηρητής των αλλαγών στον ήχο τους και της ωρίμανσής τους ως συγκροτήματος. Με αφετηρία τα αναμενόμενα ακούσματα, από UK Subs και Sham 69 έως Clash και Dead Kennedys το κουαρτέτο από τον Νότο σπρώχνει τα όρια όσο μακριά πάνε συμπεριλαμβάνοντας jazz, jungle, new wave και bossa nova στοιχεία στις συνθέσεις τους. Δεν έχουν άλλωστε στεγανά όταν πρόκειται για μουσική: System Of A Down, All Saints, Carly Simon, Viagra Boys, Elton John, Alice Coltrane, τα ακούνε όλα.
Ο πρώτος δίσκος της μπάντας με τίτλο Living Human Treasures ακολούθησε τα EP τους που αποτελούσαν ήδη cult κυκλοφορίες για ενημερωμένους και δεν διέψευσε τις προσδοκίες. Η καυστική προσέγγιση της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας της Βρετανίας συναντά τις κοφτές κιθάρες και τον τραχύ ήχο που όμως ανά στιγμές δεν του λείπει η μελωδία (ακόμα και ρεφρέν βρίσκεις!) και όλα αυτά συνδυάζονται με σαρδόνιο χιούμορ που γεννά την κομψή ειρωνεία στίχων όπως:


"Urban guerrilla in the culture war / I’m a private in
the PR core
".

Ναι, οι Italia 90 ξέρουν ότι το πανκ είναι πολιτικό, ενίοτε άβολο έως
ριζοσπαστικό και δεν χρειάζεται ευγένειες.
Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου το Syd Records προσκαλεί στην Αθήνα και το Arch Club-Live Stage μια από τις πιο δραστήριες μπάντες της βρετανικής σκηνής που γέννησε το Brexit για να γιορτάσουν τα 7 του χρόνια παίζοντας πανκ. Και post punk.

Οι Italia 90 είναι:
Les Miserable - φωνητικά
Unusual prices - κιθάρα
J Dangerous - ντραμς
Bobby Portrait - μπάσο

Είπαν για τoυς Italia 90:
* Ακούς μια φορά το Living Human Treasures και μετά δεν μπορείς να σταματήσεις... συναρπαστικό άλμπουμ - Clash magazine
* Παίζουν πανκ αλλά εξερευνούν και άλλους δρόμους, με κομμάτια στα οποία διακρίνεις industrial, goth και new wave συστατικά - Uncut
* Αδρεναλίνη και attitude παρόμοιο με αυτό των Idles, αλλά καλύτεροι χειριστές του groove - Mojo
* Ενέργεια, ορμή, μελαγχολία, αλλά το πιο σημαντικό είναι το πόσο επιτυχημένα η μπάντα χειρίζεται μια πανκ πολιτιστική παράδοση 50 ετών στην οποία πολλοί βασίστηκαν και άλλοι τόσοι υποτίμησαν - DIY magazine

Special guests
COSMONUTS & NOTOWNS
Cosmonuts
Ατμοσφαιρικοί και groovy, οι Cosmonuts είναι εδώ για να κρατήσουν ζωντανό τον ήχο του ψυχεδελικού ροκ των 60s και 70s, με φωνητικά και κιθάρες παλιάς σχολής και κοφτά ρυθμικά.
Ξεκινώντας από ένα υπόγειο στούντιο στην πόλη των Χανίων στα εφηβικά τους χρόνια, γρήγορα κατάφεραν να σκορπίσουν αστρική σκόνη στις συναυλίες τους ανά την Ελλάδα, έχοντας στις αποσκευές τους τα δύο τους EP “Holidays in Andromeda” (2017) και “Leaps of Fate” (2020). Αποκορύφωμα του ταξιδιού τους μέχρι τώρα, η εκρηκτική εμφάνιση τους στο θόλο του SNFCC τον Ιούνιο του 2023, αλλά και τα sold-out gigs σε Temple και six d.o.g.s την ίδια χρονιά.
Οι τελευταίες τους κυκλοφορίες με τίτλο “Memory of the Sea” (Μάιος 2023) και “Slim Blonde Silhouette” (Νοέμβριος 2023) είναι το πρώτο λιθαράκι της νέας τους εποχής, μια πιο επαγγελματική ματιά στην σύνθεση, την παραγωγή και την προώθηση.
Notowns
Οι Notowns ξεκίνησαν ως ντουέτο με έδρα την Αθήνα και τον Πειραιά το 2021, περισσότερο σαν ένα αντίδοτο για την πλήξη και τον αποπροσανατολισμό της καραντίνας. Σύντομα όμως εξελίχθηκαν σε ένα συγκρότημα τριών μελών και σε μια πολύ εθιστική κακή συνήθεια.
Με αγάπη για τις δυστοπικές προβλέψεις, το μαύρο χιούμορ και τις αμήχανες χορευτικές κινήσεις, σκέφτηκαν ένα πλάνο για να ξεφύγουν από το χάος. Ο ήχος τους – ένας συνδυασμός δυσλειτουργικού post punk και νευρωτικής ντίσκο – είναι εμπνευσμένος από εγκαταλελειμμένα καρότσια σούπερ μάρκετ, ηλιοκαμένες ταράτσες, ξυπνητήρια που ουρλιάζουν και παραμορφωμένες ουρές αναμονής.
Με ένα πλούσιο αλλά αγνοούμενο παρελθόν στην τοπική πανκ σκηνή, η ιδιοσυγκρασία των Notowns έχει τις ρίζες της στο DIY, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στον τρόπο που γράφουν και ηχογραφούν τα τραγούδια τους, σχεδιάζουν τα εξώφυλλα και τα βίντεό τους.
Το ντεμπούτο album τους Joyride κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2023 από την Inner Ear.

 

Χορηγοί: Nostos Radio (nostosradio.gr) – OAK Cava (oakcava.gr)