Up Fm Festival 2024: K.BHTA // Παιδί Τραύμα // 33 Lovers @ Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα, Πάτρα, 01/06/2024 v_era

Up Fm Festival 2024: K.BHTA // Παιδί Τραύμα // 33 Lovers @ Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα, Πάτρα, 01/06/2024

Τις ανταποκρίσεις από τις περιπέτειές μας με τις συναυλίες, πλέον τις έχετε μάθει, ως προς το στυλ τους. Αν όχι όλες, οι περισσότερες έχουν έντονα προσωπικά στοιχεία και πολλές φορές αισθάνομαι περισσότερο ότι γράφω στο ημερολόγιο μου για να θυμάμαι σκηνικά και γεγονότα, παρά σε μουσικό site. Ας μην πολυλογώ λοιπόν, βρεθήκαμε στην Πάτρα για ένα live (και για το ταξίδι φυσικά) που ακυρώθηκε και φυσικά, αρχικά απελπιστήκαμε. Όμως η θεά τύχη ήταν μαζί μας και ξαφνικά μας προέκυψε το Up Fm Festival 2024 (διοργάνωση του ραδιοφώνου του Πανεπιστημίου της Πάτρας!), ακριβώς τη στιγμή που έπρεπε. Και τι φεστιβάλ; Με ονοματάρες, παλαιότερες και πιο φρέσκιες.
Πάμε; Φύγαμε…

-Ναι, οκ, αλλά που γίνεται;
-Νωρίς το θυμήθηκες... Σκαγιοπούλειο ίδρυμα, κάπου ευρύτερα προς τα Ψηλαλώνια. Α και δεν έχω και κάμερα μαζί...
-Δεν πειράζει! Τρέχουμε...

Κάπως έτσι, από το πουθενά βρεθήκαμε στο χώρο του festival, χωρίς κάμερα οπότε και οι φωτογραφίες δεν είναι επιπέδου v_eraς (εννοείται όμως πως έκανε ό,τι μπορούσε), ενώ δυστυχώς χάσαμε και το πρώτο όνομα της βραδιάς, τους Mr. Egglemon and the Headfish και απολογούμαστε γι'αυτό.
Το ξαφνικό και λίγο αγχωτικό έχει βέβαια και τη γοητεία του. Καταρχάς είδαμε ένα νέο χώρο και μια ολόκληρη γειτονιά στην Πάτρα που δεν είχαμε ξαναδεί. Το ίδρυμα ήταν ορφανοτροφείο στο παρελθόν και βρίσκεται (όχι πλέον εν λειτουργία) σε ένα τεράστιο χώρο που μπορείς να τον πεις και (σχετικά παρατημένο) κήπο. Μπήκαμε από την πίσω είσοδο και βρεθήκαμε σε ένα καφέ με παιδικές χαρές που έσφυζαν από ζωή. Στο βάθος ακούγονταν μουσικές που μας οδηγούσαν σα μαγεμένους προς το σημείο της σκηνής, μπροστά από το κεντρικό κτίριο. Λογικά ακούγαμε τις πρώτες νότες των 33 Lovers.

33 lovers 01
Ο κόσμος δεν ήταν πολύς για την ώρα και νομίζω πως δεν είχε τόσο το μυαλό του προς τη σκηνή, εξ' ου και το αρκετά μεγάλο κενό μπροστά στη σκηνή (που δεν εξαλείφθηκε δυστυχώς καθ'όλη τη διάρκεια του set). Ήταν άλλωστε ακόμα μέρα, με μπόλικο ήλιο, με τα πρόχειρα μπαρ να έχουν την τιμητική τους και με πολλά μικρά παιδάκια ακόμα να είναι στο full της ενέργειας τους.
Η μπάντα πάντως τα έδωσε όλα και παρά τη ζέστη και όλα τα προαναφερθέντα, κατάφερε να τραβήξει στον μουσικό της πλανήτη αρκετό μέρος του κοινού. Οι dream pop μελωδίες, τα νωχελικά φωνητικά αλλά και τα έντονα ρυθμικά ξεσπάσματα και τζαμαρίσματα, ήταν απολαυστικά και δείχνουν πως η μπάντα και τώρα αλλά και στο μέλλον θα μας χαρίσει ωραίες μουσικές στιγμές.


33 Lovers set list
The sun is up
Fucking space
Phantosmia
Trippin'
Bigger Lighter Glow
Songbird
In the end
When you smile
Retrograde Venus

Το σκοτάδι σιγά-σιγά άρχισε να πέφτει και υπήρξε ένα κενό για το soundcheck. Το κοινό είχε αυξηθεί και πλέον όλα θύμιζαν αρκετά περισσότερο συναυλιακή φάση. Σύντομα εμφανίστηκε Το Παιδί Τραύμα (aka Τάσος Καρτέρης) με την μπάντα του, τον εκπληκτικό Ντένη Μόρφη στην κιθάρα και δύο από τα μέλη των Τεφλόν, τον Κώστα Γρούντα (πλήκτρα - κιθάρα - φωνητικά) και τον Δημήτρη Γρηγοριάδη στα τύμπανα.

paidi trauma 03
Με ένα νεύμα,  ζήτησε από το κοινό να έρθει κοντά στη σκηνή και έτσι αμέσως η ατμόσφαιρα ζέστανε.
Η επαφή του Τάσου με τον κόσμο ήταν εξαιρετική. Η ανταπόκριση στα περισσότερα κομμάτια ήταν πολύ άμεση και έντονη, με αποτέλεσμα το live να κυλήσει πολύ καλά και γεμάτο συναισθήματα και χορό. Προσωπικά, αν και δεν είμαι καθόλου fan του ελληνικού στίχου, ένιωσα να με παρασύρει το καταπληκτικό μουσικό κομμάτι. Η μπάντα είναι πολύ δεμένη επί σκηνής και οι μουσικάρες που έπαιζαν κινήθηκαν μεταξύ indie, indiepop αλλά και progressive. Να σημειωθεί πάντως, πως οι στίχοι στο μεγαλύτερο κομμάτι τους ήταν πολύ καλοί και πως ειδικά όσοι βρίσκονταν στις πρώτες σειρές, τραγουδούσαν με την ψυχή τους...! Δυνατό live, ιδιαίτερα για τις νεαρότερες ηλικίες (άλλωστε σε event του Πανεπιστημίου βρισκόμασταν!).

kbhta 01
Σύντομα, μετά τις αλλαγές στη σκηνή, είχε έρθει η ώρα και για τις λίγο... μεγαλύτερες ηλικίες. Προς έκπληξή μου πάντως διαπίστωσα πως στις μπροστινές σειρές παρέμεινε μεγάλο κομμάτι του νεαρόκοσμου που αποθέωνε σε κάθε στιγμή του live τον K. ΒΗΤΑ. Μια ζωντανή απόδειξη πως, πρώτον η καλή μουσική δε βρίσκει ηλικιακά τείχη και δεύτερον, πως πραγματικά ο Κωνσταντίνος εκτός από διαχρονικός, είναι και πολύ ενεργός και φρέσκος, ηγετικός και για τη σύγχρονη μουσική σκήνη.
Ειλικρινά όμως, για τον Κωνσταντίνο Βήτα κάπου στερεύουν τα λόγια. Όσο αποθεωτικός και να γίνω, είναι πολύ λίγα τα λόγια για να περιγράψουν το μεγαλείο αυτού του καλλιτέχνη, τόσο από την πορεία του μέσα στους πρωτοπόρους Στέρεο Νόβα, όσο και στην μετέπειτα μεγάλη προσωπική του καριέρα. Τον έχω δει 7-8 φορές, αυτές όμως που πάντα απολαμβάνω περισσότερο είναι μέρες σαν την εν λόγω στην Πάτρα, με λίγο (σχετικά με τα μεγάλα φεστιβάλ) κόσμο, άμεση επαφή και απευθείας αλληλεπίδραση και μετάδοση συναισθημάτων. Όπως η πρώτη φορά που έβλεπα τους Στέρεο Νόβα, στις αρχές των 90's (να’ταν '93 ή '94;) σε ένα beach bar έξω από τη Χαλκίδα. 50-60 άνθρωποι να βλέπουμε κάτι μεγάλο να εξελίσσεται σε τεράστιο.

kbhta 02jpg
Το Σάββατο δεν ήμασταν 60, αλλά πολλοί περισσότεροι και όλοι μαζί δε σταματήσαμε να χορεύουμε (τουλάχιστον οι 100-200 μπροστινοί) με καινούρια και παλιά τραγούδια. Καλλιόπη, 13, Εξώστης, Κύκλωπας, Όλο Αυτό που Ποτέ και η λίστα δεν τελειώνει. Έχει γράψει μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια, όπως ας πούμε Το Κύμα που όποτε το χορεύω, δακρύζω, χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω το λόγο. Μαζί του μεγαλώσαμε και αισθάνομαι υπέροχα που τον έχουμε και μας έχει στην πορεία της ζωής μας...

 

K.BHTA Setlist
Καλλιόπη
Κορίτσια Καριέρας
Μιράντα
Ατελείωτα Χρυσάνθεμα
13
Ο Άνθρωπος και ο Ορίζοντας
Το Τζιτζίκι
Εξώστης
Λουίζα
Όλα Πριν Γίνουν
Πλειάδες
Μεσάνυχτα
Αχτίδα
Κύκλωπας
Δεν είναι Αργά
Κάτοψη
Το Κύμα
Το Πάρτυ
Όλο Αυτό που Ποτέ
Encore:
Το Τυχερό Αστέρι.

Y.Γ1: Μία απογοήτευση πρέπει να την εκφράσω για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος του "κήπου". Σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή πόλη θα ήταν ένα διαμάντι, άψογος, πεντακάθαρος και καλοφτιαγμένος, μία ανάσα για τον κόσμο της Πάτρας και τα δεκάδες παιδάκια θα απολάμβαναν το παιχνίδι στο χώρο ακόμα περισσότερο, χωρίς κίνδυνους και ανησυχία. Δε γνωρίζω τι φταίει, πάντως κρίμα...!
Υ.Γ2 : Να πούμε ένα μεγάλο μπράβο σε όσους εργάστηκαν για το Up Fm Festival, όλα ήταν πολύ προσεγμένα. Ένα μεγάλο μπράβο ειδικά στον υπεύθυνο για τον ήχο που ήταν απλά ΤΕΛΕΙΟΣ. Εις το επανιδείν με την τρίτη χρόνια του Festival, το Up Fm Festival 2025...

Photos/videos: v_era





Διαβάστε επίσης