Front 242 // The Man & His Failures // Incirrina @ Arch Club 7/10/2023 Michael P.

Front 242 // The Man & His Failures // Incirrina @ Arch Club 7/10/2023

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023 16:58
Γράφτηκε από

Ορισμένες συναυλίες είναι απλά αξέχαστες και αυτή που είδαμε το Σάββατο βράδυ από τους FRONT 242 ήταν σίγουρα μία από αυτές.
Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή. Φτάνοντας στο Arch (βολική τοποθεσία, 5 λεπτά περπάτημα από μετρό Κεραμεικού) γύρω στις 20:30, ήδη βρήκαμε αρκετό αγαπημένο dark κοινό στην πόρτα που μόλις είχε ανοίξει. Ο χώρος ικανοποιητικά μεγάλος, με χώρο για merch, αλλά και πολύ ωραίες μουσικές για αναμονή. Στα μειονεκτήματα, ο μακρόστενος χώρος στην είσοδο του club πριν βγεις στη πλατεία ,που «κόβεται» στη μέση από το μεγάλο μπαρ. Σ' εκείνο το σημείο, όταν το venue γέμισε, ο κόσμος που παρακολουθούσε τη συναυλία εκατέρωθεν του μπαρ, έτρωγε αρκετές σπρωξιές απ’ όσους προσπαθούσαν να περάσουν προς την έξοδο ή ήθελαν να παραγγείλουν ένα ποτό. Αλλά οκ, το παραβλέπεις αν περνάς καλά.

Incirrina

Και βγαίνουν οι Έλληνες Incirrina. Τί να πω.. αποκάλυψη για εμένα και τους φίλους μου. Δυνατός, γεμάτος, αλλά και ταυτόχρονα συναισθηματικός και ονειρικός ηλεκτρονικός ήχος, άρτια σκηνική παρουσία, ωραία φωνητικά από το συμπαθέστατο duetto των Ειρήνη Τηνιακού και Γιώργο Κατσάνο και τραγούδια που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ηλεκτρονικά ξένα συγκροτήματα. Μπράβο στα παιδιά και σίγουρα θα ήθελα να τους ξαναδω live.

Incirrina 02

The Man & His Failures
Ακολούθως τη σκηνή γέμισαν με τη στιβαρή παρουσία τους οι The Man & His Failures, του Μάνου Καρακατσάνη (Mani Deum) που μας κράτησαν παρέα ένα γεμάτο μισάωρο. Το συγκρότημα με την πολύ ενδιαφέρουσα δισκογραφία από το 2018 έως σήμερα, και με συνθέσεις που κινούνται σε ατμοσφαιρικά, άλλοτε darkwave άλλοτε πιο synth μονοπάτια, ντυμένα με τη μεστή φωνή του Μάνου, κράτησαν ζεστό το ενδιαφέρον του ολοένα αυξανόμενου κοινού.
Σίγουρα αξίζει να τους δείτε.

the man and his failures 04

FRONT242
What’s up Athena? Show us the way!
Οι Βέλγοι γίγαντες της EBM εμφανίστηκαν λίγο μετά τις 22:30 στη σκοτεινή σκηνή του κατάμεστου από ενθουσιώδεις fans, Arch club, κρατώντας αναμμένους φακούς που έπαιζαν προς στο κοινό, προϊδεάζοντας για το ηλεκτρονικό ξέσπασμα που θα ακολουθούσε. Ήδη γνωρίζαμε ότι οι εμφανίσεις τους είναι εκρηκτικές και γεμάτες ενέργεια άρα πάνω-κάτω περιμέναμε κάτι ανάλογο και το βράδυ του Σαββάτου.

Front242 12
Πράγματι, ακολούθησε 1,5 ώρα συναρπαστικού ρυθμού και εκπληκτικής aggressive ηλεκτρονικής δύναμης. Το να βλέπεις τόσο κόσμο από 25 έως 60 ετών να χοροπηδάει σχεδόν ασταμάτητα καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας αλλά και το ίδιο το συγκρότημα να χορεύει και να επευφημεί το κοινό και διαρκώς να το ανατροφοδοτεί με ενθουσιασμό και παλμό, ήταν αν μη τι άλλο μια μοναδική εμπειρία. Αν κάτι μπορούσα να σκεφτώ όσο είχα αφεθεί στoν ηλεκτρονικό industrial ρυθμό ήταν «πώς στο καλό αντλούν αυτοί οι Βέλγοι 80s κύριοι μια τέτοια φοβερή ενέργεια και ζωντάνια;» Η απάντηση είναι αυτό που πιστεύω νιώθουμε όλοι όσοι αγαπάμε τη μουσική και τις συναυλίες: Η μουσική δίνει ζωή, διατηρεί αναλλοίωτο το πνεύμα που με τη σειρά του δίνει ενέργεια στο σώμα και σίγουρα η βαθιά συγκίνηση που προκαλεί βρίσκεται πέρα από ηλικία από χώρο και χρόνο.

Front242 13
Αποκορύφωμα της βραδιάς το γνωστό «headhunter» που πυροδότησε ενθουσιασμό με τις πρώτες νότες, και με όλο το arch να χορεύει ασταμάτητα. Το συγκρότημα γύρω στις 12 παρά κάτι, αποχαιρέτησε το Αθηναϊκό κοινό, πριν επιστρέψει στη σκηνή για ένα encore δύο τραγουδιών για το τέλος της βραδιάς.
Το σίγουρο είναι ότι οι Front242, παρά τα χρόνια που κουβαλούν στην πλάτη τους, είναι αδιαμφισβήτητοι αριστοτέχνες του είδους και κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του κοινού τους στο έπακρο. Όλοι νομίζω μεθύσαμε από την ηλεκτρονική σαμπάνια που κέρασε ο Jean-Luc De Meyer και η παρέα του σε μια εντελώς crowd-pleasing συναυλία που επάξια δικαιολογεί τον ηλεκτρονικό μύθο τους και τον διαχρονικά πρωτοποριακό τους ήχο. Great show, μπράβο!
Front242 14

* Ωστόσο, η ευφορία κράτησε μέχρι την Κυριακή, όταν έφτασε η σοκαριστική είδηση για τους εκατοντάδες ανθρώπους που σφαγιάστηκαν αδιακρίτως σε συναυλία κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, θύματα ακόμα ενός παράλογου πολέμου. Ας είμαστε ευγνώμονες λοιπόν για κάθε καλή στιγμή που ζούμε.

Set list:
First In/First Out
Take One
Don't Crash
Funkahdafi
Generator
Quite Unusual
No Shuffle
Commando Mix
Red Team
Deeply Asleep
Operating Tracks
Tragedy For You
Fix It
Headhunter

W.Y.H.I.W.Y.G. / U-Men
Moldavia
Encore:
Agressiva
Welcome to Paradise

Photos: Michael P.