Arctic Monkeys//The Hives//Willie J. Healey//The Vaxtones @ Release Athens Festival, 19/07/2023 v_era

Arctic Monkeys//The Hives//Willie J. Healey//The Vaxtones @ Release Athens Festival, 19/07/2023

Επιστροφή των Arctic Monkeys στην Ελλάδα μετά από 5 χρόνια και σίγουρα αυτοί ήταν ο λόγος που τόσος κόσμος μαζεύτηκε για άλλη μία φορά στην Πλατεία Νερού. Μάλιστα αυτό το… προσκύνημα έλαβε χώρα όχι για μία αλλά για δύο ημέρες. Εδώ θα διαβάσετε για όσα συνέβησαν τη δεύτερη μέρα, που πλησίασε το sold out (ενώ απ’ότι μάθαμε την πρώτη μέρα τα πράγματα ήταν αρκετά πιο χαλαρά), στην οποία συνέβησαν αρκετά περισσότερα από απλώς μία συναυλία των Arctic Monkeys. Για αυτό φρόντισαν οι προηγούμενες μπάντες του line up που έδωσαν πολύ σημαντικά πράγματα στη μέρα.

The Vaxtones
Το νέο μας εγχώριο κόλλημα είναι οι Vaxtones. Στο Sliding υπήρξαμε ΥΠΕΡ τυχεροί να τους ακούσουμε (απολαύσουμε πιο σωστά) στο studio όταν ακόμα ο δίσκος ήταν στα σπάργανα και έτσι το δέσιμό μας με τη μπάντα είναι έντονο. Τα τραγούδια τους πλέον τα ξέρουμε ένα προς ένα πολύ καλά αφού τα είχαμε αγαπήσει πριν καν κυκλοφορήσουν. Όλα αυτά τα γράφω για να προειδοποιήσω ότι δύσκολα θα διαβάσετε αντικειμενική άποψη εδώ για αυτή την μπάντα.

the vaxtones release 00
Στο προκείμενο όμως. Τους είχαμε δει live σε κλειστό χώρο -και μικρή σκηνή- λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου τους, "Never Ending Story" και είχαμε πάρει μια πρώτη ιδέα του πως θα είναι η παρουσία τους σε live. Η μεγάλη σκηνή βέβαια είναι ένα άλλο θέμα. Μπορεί εύκολα να σε «καταπιεί». Οι Vaxtones όμως δεν μάσησαν. Εκτός του ότι είναι όλοι γνωστοί και έμπειροι μουσικοί, παρουσίασαν με ιδανική σειρά για live τα κομμάτια του δίσκου. Γέμισαν τη σκηνή (όχι γιατί είναι…έξι άτομα) με τις pop/surf/garage κιθάρες και το κέφι τους, με την τόσο-όσο επικοινωνιακή Etten να κρατά το κοινό προσηλωμένο σε αυτό που βλέπει και ακούει, με το εντυπωσιακό τους δέσιμο παρά τα λίγα μέχρι στιγμής live, σαν μπάντα.

the vaxtones release 02
Προσωπικά, δε θυμάμαι να έχω ξαναδεί opening μπάντα, μέσα στον καύσωνα (ευτυχώς 7 παρά και όχι 6, που είναι το σύνηθες), να παίζει μπροστά σε τόσο κόσμο. Το αντ-επιχείρημα ότι ήταν νεαρόκοσμος έτοιμος για πάρτι που περίμενε να δει από τις 7 τους Arctic, το «ακούω». Όμως όσο εύκολα μπορεί να σε αποθεώσει μια πιτσιρικαρία έτοιμη για πάρτι, άλλο τόσο εύκολα μπορείς να την “χάσεις”, μπορεί να σε γειώσει στην καλύτερη ή να φας μπουκάλια στη χειρότερη. Οι Vaxtones κέρδισαν το πολυπληθές κοινό από το εναρκτήριο Don’t Tie Me Down μέχρι το αγαπημένο μου (pop ύμνος πραγματικά) I Could be Dancing ή το ομότιτλο -και hit- του δίσκου ή το επαναστατικό Never Understand (στο οποίο η συμμετοχή του κόσμου ήταν ακόμα πιο έντονη, κοινώς το κοινό δε βαρέθηκε στιγμή).
Παιδιά, σας ευχαριστούμε για την ανατριχίλα που μας προσφέρατε!

the vaxtones release 51

The Vaxtones Set List
1.Don't Tie Me Down
2.Yellow and Blue
3.I Cannot Write a Happy Song
4.Dreamer
5.What Was He Like
6.The Things We Never Learned
7.Sha La La
8.I Could Be Dancing
9.Never Ending Story
10.Never Understand

Willie J Healey
Ο Άγγλος soul/funk καλλιτέχνης είχε ένα σχετικά άχαρο ρόλο. Αυτός και η μπάντα του βγήκαν σε ώρα και θερμοκρασίες περίεργες για αυτούς και προσπάθησαν για το καλύτερο. Προσωπικά δε μου «είπε» κάτι, του αναγνωρίζω όμως πως παρά το γεγονός ότι πιθανότατα κανείς από το κοινό δεν ήξερε στίχο ή νότα από τα κομμάτια του, αυτός ήταν επικοινωνιακότατος, ανεβοκατέβαινε από τη σκηνή και στιγμή δεν έδειξε να κάνει αγγαρεία. Εντυπώσεις συνολικά θετικές, αν και ξαναλέω πως μουσικά δεν μπόρεσε να με κερδίσει. Τουλάχιστον όχι υπό αυτές τις συνθήκες. (θερμοκρασίας, ορθοστασίας κλπ).

Willie J Healey 09

The Hives
Οι Σουηδοί garage/punk (με ολίγον από pop) rockers υπήρξαν το απόλυτο lead in για το κυρίως όνομα, τολμώ μάλιστα να πω πως προσωπικά διασκέδασα μαζί τους ακόμα περισσότερο. Στην Ελλάδα είναι αλήθεια πως δεν ήταν τόσο γνωστοί και ενδεχομένως δε θα τους επέλεγε ένας διοργανωτής εύκολα για να αποτελέσουν μέρος ενός φεστιβάλ (τώρα ήρθαν σαν «πακέτο» με τους Arctic, γι’αυτό άλλωστε έπαιξαν οι ίδιες μπάντες και τις δύο μέρες με εξαίρεση φυσικά τις ελληνικές). Ήταν η μπάντα του Hate to Say I Told You So, βασικά, ίσως και ενός-δύο ακόμα επιτυχιών μικρότερου βελινεκούς, ως εκεί όμως. Επίσης είχαν πάνω από μία δεκαετία να βγάλουν δίσκο ( το "The Death Of Randy Fitzsimmons" κυκλοφορεί σε λίγες μέρες, επομένως κάπου λογικό να έχουν «χάσει» τις μικρότερες ηλικίες). Στο live της περασμένης Τετάρτης ήταν ένας συναυλιακός πύραυλος, μία ασταμάτητη πηγή ενέργειας.

the hives 05

Εντυπωσιακό το πως άντεχαν τις αδιανόητες συνθήκες ζέστης της Αθηναϊκής βραδιάς, κάτω από τα ασπρόμαυρα κοστούμια τους. Αν με ρωτούσαν πάντως πριν το live για μερικούς πολύ καλούς frontmen, αποκλείεται να σκεφτόμουν τον Howlin' Pelle Almqvist. Μετά απ’όσα είδα, σίγουρα θα τον έχω στους υποψήφιους. Ασταμάτητος, υπερκινητικός, επικοινωνιακός, «επιθετικός» αλλά και ευγενής ανάλογα με την περίσταση και με φωνή κρύσταλλο. Ακόμα και να μην ήξερες τα τραγούδια τους πάντως, ο Howlin και η μπάντα σε βοηθούσαν, σε έπειθαν να συμμετέχεις. Πολλά καλά τραγούδια αλλά σίγουρα ο χαμός έγινε στο προαναφερθέν, Bogus Operandi και κλεισιμο με Come On! και Tick Tick Boom. Εκεί μας συστήθηκε ολόκληρη η μπάντα με την ευχάριστη πρωτοτυπία να συστήνουν ταυτόχρονα και μερικά τυχαία επιλεγμένα άτομα από το κοινό, σαν ένα ευχαριστώ σε όσους πήγαμε να τους δούμε. Ξέχασα να αναφέρω και το ωραίο event που έγινε (συνέβη και την πρώτη μέρα απ’ότι έμαθα) με τον Matt Helders των Arctic Monkeys να ανεβαίνει στη σκηνή για να παίξει double drumming με τον Chris Dangerous στο Rigor Mortis Radio. Super!

the hives 11
Υ.Γ: Η επιλογή/συγκυρία να βρίσκονται στο tour των Arctic Monkeys ίσως να είναι η ευκαιρία των The Hives να αποκτήσουν τη φήμη που άξιζαν και δεν είχαν αποκτήσει στο παρελθόν. Και σίγουρα, απ’όσα είδα, την έχουν «πιάσει από τα μαλλιά».

The Hives Set List
1.Bogus Operandi
2.Main Offender
3.Walk Idiot Walk
4.Rigor Mortis Radio (with Matt Helders)
5.Good Samaritan
6.Go Right Ahead
7.Stick Up
8.Hate to Say I Told You So
9.Trapdoor Solution
10.I'm Alive
11.Countdown to Shutdown
12.Come On!
13.Tick Tick Boom.



Arctic Monkeys
Mπάντες που παίζουν ροκ στις μέρες μας και καταφέρνουν να γεμίζουν γήπεδα και πλατείες (Νερού) με νεολαία (εννοώ μικρά παιδία και early έφηβους, που στο τέλος του live τα περίμεναν απ’εξω οι γονείς τους, λες και έδιναν πανελλήνιες) είναι για εμένα άξια σεβασμού. Είναι οι άγγελοι του καλού απέναντι στην αηδία του trap αλλά και του λαΐκο-ποπ-μπουζουκομάνι που απεχθάνομαι. Μια από τις κυριότερες μπάντες αυτού του είδους είναι οι Arctic Monkeys και μόνο και μόνο για αυτό από εμένα δε θα ακούσετε κακή κουβέντα.

arctic monkeys 02
Πριν πέντε χρόνια είχα σοκαριστεί με το πως αυτή η άγρια/ωμή μπάντα ταλαντούχων ασχημόπαιδων από το προάστιο του Σέφιλντ που μας πρωτοεμφανίστηκε το 2006, μετατράπηκε σε μία grande που για πάρτη της σφαζόταν κόσμος στις πρώτες σειρές και παράλληλα έβλεπες πούλμαν να έρχονται απ’όλα τα βαλκάνια για πάρτη της. Τώρα, υποψιασμένος πλέον, αυτά που είδα δε μου προκάλεσαν έκπληξη: Εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός νεολαίας, να γνωρίζει όλα τα κομμάτια, να τραγουδά στίχους και να παραληρεί σε κάθε λίκνισμα του Alex Turn(on) er (το είδα γραμμένο σε έξυπνο πλακάτ!). Από το set list νομίζω κανείς δεν θα έχει παράπονο. Και Are You Mine? ακούσαμε και I Wanna Be Yours και τα δύο καλύτερα κομμάτια τους -για εμένα πάντα- 505 και Arabella (δεν ακούσαμε το τρίτο αγαπημένο μου She's Thunderstorms, κρίμα) , και Brianstorm και Cornerstone. Έγραψα απλώς αυτά που εγώ γούσταρα περισσότερο αλλά νομίζω πως η λίστα κάλυψε όλες τις φάσεις τους.
Δεν θέλω να επικεντρωθώ σε αρνητικά του live γιατί θεωρώ πως ο κόσμος πέρασε τόσο καλά που μάλλον δεν υπάρχει λόγος. Αλλά μιας και με τρώει, θα το γράψω. Νομίζω πως η υπερβολική εστίαση στο κομμάτι “Alex Turner/γοητεία/κραυγές λατρείας», έχει μειώσει λίγο την ωμότητα του ήχου τους. Το είπα, δεν το αναλύω περισσότερο.
Εις το επανιδείν!

arctic monkeys 21

Arctic Monkeys Set List
1.Sculptures of Anything Goes
2.Brianstorm
3.Snap Out of It
4.Don't Sit Down 'Cause I've Moved Your Chair
5.Crying Lightning
6.Teddy Picker
7.Cornerstone
8.Four Out of Five (Followed by piano interlude)
9.Why'd You Only Call Me When You're High?
10.Arabella ("War Pigs" outro)
11.The View From the Afternoon
12.Fluorescent Adolescent
13.Knee Socks
14.Do Me a Favour
15.There'd Better Be a Mirrorball
16.505
17.Do I Wanna Know?
18.Body Paint (Extended outro)
Encore:
1.I Wanna Be Yours (John Cooper Clarke cover)
2.I Bet You Look Good on the Dancefloor
3.R U Mine?.


Photos/Videos: v_era





 

 

Διαβάστε επίσης