Spiritualized -  Medication EP (Dedicated, 1992) v_era

Spiritualized - Medication EP (Dedicated, 1992)

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2024 13:11
Γράφτηκε από:

Εκεί, στις αρχές των 90s, ακόμα είχαμε την τάση, συχνά να αγοράζουμε βινύλια μόνο από το εξώφυλλο και τη διαίσθηση. Αυτές οι κινήσεις, αγοράς δίσκων… τυχαία (κάτι σα να πατάς κλικ σε οποιοδήποτε βίντεο στο youtube σήμερα, απλά με πολύ περισσότερη προσοχή στο άκουσμα αλλά και πολύ ακριβότερο σαν κίνηση), κάποιες φορές δεν είχαν καλό αποτέλεσμα, άλλες ήταν αδιάφορες ή απλά ανεκτές και μερικές αποδεικνύονταν επιλογές που σου άνοιγαν νέους ορίζοντες. Όπως έγινε για εμένα με τη συγκεκριμένη περίπτωση και την αγορά του Medication single/EP, κάποιων… Spiritualized που ήταν πολύ φρέσκια μπάντα τότε.
Άλλωστε ο πρώτος δίσκος, Lazer Guided Melodies της νέας space/neo-psychedelia μπάντας του Jason Pierce μετά τους Spaceman 3, κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1992, ενώ το εν λόγω «Medication» EP κυκλοφόρησε στις 13 Ιούλιου της ίδιας χρονιάς και το προμηθεύτηκα λίγους μήνες αργότερα.

spiritualized medication 03
Tο πρώτο single της μπάντας (Anyway That You Want Me / Step Into The Breeze) είχε κυκλοφόρησε πάντως το 1990.
H βινυλιακή, 45 στροφών έκδοση του Μedication, που είχα προμηθευτεί περιείχε τρία κομμάτια.
Το ομώνυμο στην πρώτη πλευρά και τα Angel Sigh και Feel So Sad.
Το Medication (6o single της μπάντας) ηχογραφήθηκε στο Moles Studio (Bath) ενώ τα δύο κομμάτια της δεύτερης πλευράς στα BBC Studios, Maida Vale, του Λονδίνου αρχές του 1992. Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοσή τους έγινε στο show του John Peel στις 14.3.92. Το κομμάτι βρέθηκε ως εναρκτήριο στο 2ο στούντιο LP της μπάντας, Pure Phase του 1995, αλλά την live εκδοχή του μπορείτε να την ακούσετε και στον (live) δίσκο Fucked Up Inside του 1993. Η εκδοχή του κομματιού που θα βρείτε στο εν λόγω single/EP είναι πραγματικά καταπληκτική. Το κομμάτι εδώ, σε σχέση με την μορφή που έχει στο Pure Phase, ακούγεται περισσότερο ωμό, όλα μοιάζουν περισσότερο αυθόρμητα και θυμίζει εκδοχή/τζαμάρισμα. Oπως και να έχει, και οποιαδήποτε μορφή του φτάσει στα αυτιά σας, δεν είναι και λίγο να πρωτομαθαίνεις μια μπάντα από στίχους όπως:


"Every day I wake up
And I take my medication
And I spend the rest of the day
Waiting for it to wear off”


Το κομμάτι είναι αφιερωμένο (πιθανώς από εκεί να προήλθε και η αρχική έμπνευση) σε έναν εκκεντρικό τύπο που ζούσε στην πόλη που γεννήθηκε ο Jason Pierce (Rugby), ο οποίος ήταν γνωστός για τον εθισμό του στις αμφεταμίνες. Μέσω των στίχων γίνεται μία υποθετική (ίσως όχι και τόσο) αναφορά στο πως μπορεί να είναι η ζωή ενός εξαρτημένου από ουσίες ανθρώπου. Ενδειτικά αναφέρω:


«I'm waiting for the time When I can be without
These things that make me feel This way all of the time
Every time I say this I just know this time I mean it
But a feeling deep inside Says "it's okay one more time

spiritualized medication 02

-Το Angel Sigh ήταν το 10ο κομμάτι του Lazer Guided Melodies (1992).

-Τέλος, το Feel So Sad βρίσκεται μόνο στο εν λόγω EP καθώς και στην single κυκλοφορία του το 1991. Οι εκδοχές των 2 κομματιών εδώ όμως, οι «Peel Session» εκδοχές είναι εκπληκτικές, "ζωντανές" και σπαρταριστές. Προτείνω να ψάξετε να τις ακούσετε όσοι δεν το έχετε ήδη κάνει.
Σίγουρα μία από τις καλύτερες αγορές EP/single που έχω κάνει ποτέ…


Photos: v_era