Τα δισκάδικα της Πάτρας (Record Shops in Patra) v_era

Τα δισκάδικα της Πάτρας (Record Shops in Patra)

Βόλτα στα δισκάδικα της Πάτρας

Εισαγωγή
Τον Μάιο του 2022 επισκεφθήκαμε μετά από πολλά-πολλά χρόνια την πόλη της Πάτρας. Μια πόλη σύγχρονη, με τους χιλιάδες φοιτητές να δίνουν φυσικά το δικό τους χρώμα. Μπαράκια, μαγαζιά, πλατείες, καφέ και υπέροχα κτίρια (αρκετά σε καλή κατάσταση, τα περισσότερα όμως παρατημένα) συνθέτουν μια πόλη που αξίζει να την περπατήσεις. Μάλιστα είναι πεζοδρομημένη με τέτοιο τρόπο που μπορείς να κάνεις το γύρο σχεδόν του κέντρου με ασφάλεια, φτάνοντας μέχρι και στην πλατεία στα «ψηλαλώνια», όπου αγναντεύεις την πόλη από ψηλά.
Στο θέμα μας όμως: Φυσικά αναζητήσαμε τα δισκάδικα της πόλης. Μπορεί να μη βρήκαμε πολλά, όμως η Πάτρα είναι πολύ τυχερή γιατί έχει δύο από τα πιο όμορφα και ενημερωμένα μαγαζιά της Ελλάδας, τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους, στην alternative γειτονιά της πόλης. Σταθήκαμε και εμείς τυχεροί γιατί τα παιδιά που έχουν ή δουλεύουν στα μαγαζιά αυτά, ήταν φιλικότατα και εξυπηρετικότατα. Έτσι, και πληροφορίες για τα μαγαζιά αλλά και tips για την πόλη πήραμε, και δίσκους ωραίους τσιμπήσαμε!
Σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω, με σειρά επίσκεψής μας.

Joe Records

To Joe είναι ίσως το πιο ωραίο δισκάδικο που έχουμε δει στην Ελλάδα. Είναι ένας μεγάλος, πολύ προσεγμένος χώρος, industrial αισθητικής, με το κίτρινο (το αγαπημένο μας) χρώμα να δεσπόζει. Σίγουρα, βοηθά το γεγονός ότι το μαγαζί είναι πολύ καινούριο, καθώς όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης (Γιώργος) πρόσφατα μετακόμισαν στο σημείο αυτό, ερχόμενοι από ένα πολύ μικρότερο χώρο που στεγάζονταν από το 2015, οπότε και ιδρύθηκε.
Ένα από τα καλά του Joe είναι πως έχει μεγάλη γκάμα μουσικών ειδών με τα οποία καταπιάνεται. Άλλωστε έχει πελάτες από μία μεγάλη πόλη να εξυπηρετήσει, ανθρώπους που μπορεί να ακούν πολλά και διαφορετικά είδη. Σίγουρα, ο αρχικός προσανατολισμός είναι προς το rock. Θα βρει κανείς, new wave, pop/rock, indie/alternative, punk και post-punk, noise, classic rock, garage, shoegaze σε αρκετά μεγάλη ποικιλία και με πολύ σύγχρονο υλικό. Παράλληλα υπάρχει section με επιλεγμένα κομμάτια από metal, ελληνικά (καλά, παλιά ή καινούρια), reggae, funk.

Joe Records 06

Στον ολοκαίνουριο (επαναλαμβανόμαστε αλλά είναι σημαντικό) και πολύ όμορφο χώρο, μπορεί κανείς να βρει και μπόλικο merch σχετικό με τη μουσική (κονκάρδες, t-shirts -το χτύπησα το t-shirtακι Pixies-, καπέλα, τσάντες κλπ)

Joe Records 02

Φυσικά, δεν πωλούνται μόνο δίσκοι αλλά μπορεί να βρει κανείς και cds και (τη νεότερη μόδα, μετά την επαναφορά τους) κασέτες. Παράλληλα, υπάρχει και χώρος που μπορεί να τσεκάρει κανείς μια αρκετά μεγάλη γκάμα από πικ-απ (μαζί με όλα τα περιφερειακά τους, όπως βελόνες, κεφαλές), για όλα τα βαλάντια μάλιστα.

Joe Records 03

Κάτι πολύ σημαντικό (μια λεπτομέρεια που πολλοί δεν την προσέχουν) είνιαι το γεγονός ότι τα stands με τους δίσκους δεν είναι φορτωμένα τόσο ώστε να μη μπορείς να τους χαζέψεις με άνεση. Εκτός του ιδιοκτήτη, και το προσωπικό, (όσοι γνωρίσαμε εμείς τουλάχιστον, όπως ο Βασίλης) είναι σοβαροί γνώστες της μουσικής και μπορούν να σε καθοδηγήσουν άψογα σε αυτό που ψάχνεις, ή και να σου ανοίξουν νέους ηχητικούς ορίζοντες.

Joe Records 08

Joe Records 01

Τέλος, να αναφέρουμε πως μπορεί κανείς να επιλέξει και από μία μεγάλη ποσότητα μεταχειρισμένων δίσκων (και αγορά και πώληση) καθώς και να κάνει αγορές μέσω internet!

Joe Records 07

Καραϊσκάκη 134, Πάτρα
Fb: https://www.facebook.com/JoeRecordsPatras
Web:https://www.joe.gr/

Mono Record Store

Τυχερή η Πάτρα όσον αφορά στα δισκάδικα και ελπίζω να το εκτιμούν οι κάτοικοί της. Μπορεί να είναι λίγα αλλά είναι και τα δύο εξαιρετικά (ευχόμαστε να υπάρχουν κι άλλα και να μη τα συναντήσαμε σε αυτό το ταξίδι, θα είναι ένας ακόμα λόγος να ξαναπάμε). Περίπου ό,τι αναφέραμε παραπάνω για το Joe ισχύει και για το ΜONO, με μικρές διαφορές, με βασικότερη αυτή του μεγέθους.

Mono 03

Την πρώτη μέρα που φτάσαμε στην πόλη το μαγαζί ήταν κλειστό. Ο λόγος; Ο ιδιοκτήτης, o Χρήστος, είναι dj με πεδίο δράσης και την Αθήνα, έτσι απουσίαζε και τον πετύχαμε την επόμενη ημέρα.
Ο χώρος είναι πολύ όμορφος, με vintage/pop αισθητική. Ανεβαίνεις σκαλίτσα και φτάνεις στον παράδεισο της μουσικής. Πάντου χρώματα και βινύλια. Ένα ωραίο σαλονάκι, ενα juke-box, πορτατίφ και μία retro τηλεόραση. Section με indie/alternative/garage/punk αρκετά σημαντικό και ενημερωμένο. Πολύ εκτεταμένο section με new wave, disco, funk, africa και dance (σε γενικές γραμμές είναι και το είδος που ο ιδιοκτήτης προτιμά, και «παίζει» τόσο στο χώρο όσο και στα dj sessions του). Φυσικά υπάρχουν και κομμάτια από ελληνικά επιλεγμένα αλλά και η δυνατότητα να γίνουν παραγγελίες.

Mono 01

Mono 02

Απ’ό,τι μάθαμε, υπάρχει και "ΜΟΝΟ" μπαράκι στον επάνω όροφο το οποίο παίζει μουσικάρες. Απλώς δεν το πετύχαμε ανοιχτό την περίοδο που πήγαμε. Άλλος ένας λόγος να θέλουμε να ξαναπάμε άμεσα στην Πάτρα.

Mono 05

Καλές βόλτες λοιπόν και καλές αγορές!

mono 00

 

Πατρέως 96Α, Πάτρα
Fb: https://www.facebook.com/MONOrecordstore
Web:https://monorecordstore.gr

Photos:  v_era

 

 

Διαβάστε επίσης