StoryTeller: "AC/DC - You Shook Me All Night Long" Fin Costello

StoryTeller: "AC/DC - You Shook Me All Night Long"

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 21:34
Γράφτηκε από:

Οι AC/DC είναι μία από τις μεγαλύτερες ροκ μπάντες του πλανήτη με τεράστια δισκογραφία και δεκάδες επιτυχίες. Πολλά τα σημαντικά άλμπουμ τους και πολλές οι ιστορίες πίσω από αυτούς και τα τραγούδια τους. Νομίζω όμως, αρκετά με τις…συστάσεις.
Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος, και ένα από το κομμάτια που δεν λείπουν ποτέ από τα live sets τους είναι το You Shook Me All Night Long, μία σύνθεση με μπόλικες ιστορίες και φήμες να τη συνοδεύουν. Tο τραγούδι βρέθηκε αρχικά στον 7ο δίσκο της μπάντας, το Back in Black. Αυτός ήταν ο πρώτος μετά το θάνατο του θρυλικού τραγουδιστή της πρώτης περιόδου τους, Bon Scott (δεν ήταν ο πρώτος τραγουδιστής τους, όπως ο περισσότερος κόσμος νομίζει -και όπως πολύ συχνά βρίσκει κανείς γραμμένο-, καθότι προηγήθηκε ο Dave Evans, με τον οποίο ηχογράφησαν μόλις ένα single, το ντεμπούτο τους Can I Sit Next to You Girl). Το ξανασυναντάμε στο δίσκο/συλλογή Who Made Who (1986) που αποτέλεσε το Original Soundtrack της ταινίας Maximum Overdrive.

brian johnson loudersoundcom

Bon Scott (Photo: youtube.com)

Λίγους μήνες λοιπόν, μετά το θάνατο του Bon Scott, κυκλοφόρησε το Back in Black. Έτσι, και ενώ ο Bon δεν αναφέρεται πουθενά στα credits των τραγουδιών, δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν υπονοούμενα και κάνουν σκέψεις ότι πολλοί από τους στίχους των τραγουδιών του, γράφτηκαν από αυτόν. Για το You Shook me All Night Long συγκεκριμένα (το πρώτο κομμάτι των AC/DC που μπήκε στο TOP40 των Η.Π.Α), το δεδομένο που γνωρίζουμε είναι πως γράφτηκε από τον νεόκοπο-τότε- τραγουδιστή τους, τον Brian Johnson. Ο τελευταίος ανέφερε πως την έμπνευση του την προσέφεραν νεαρές Αμερικανίδες κατά την επίσκεψη της μπάντας στις Μπαχάμες για ηχογραφήσεις, και σκέφτηκε πως οι γυναίκες μοιάζουν πάρα πολύ με τα αυτοκίνητα: “πάνε γρήγορα, σε απογοητεύουν αλλά αμέσως μόλις βγει ένα νέο μοντέλο είσαι πάλι ενθουσιασμένος”. Οι AC/DC της μετά-Scott εποχής δεν έγιναν άλλωστε γνωστοί για τους βαθύς, γεμάτους νόημα στίχους τους…! (Βέβαια στο συγκεκριμένο κομμάτι, όποιος θέλει να δει "βάθος", βλέπει).

brian johnson loudersoundcomBrian Johnson (photo: loudersound.com)
Επίσης, έχει δηλώσει σχετικά: “ Τα παιδιά (αδερφοί Young) ήρθαν με το τραγούδι έτοιμο και μου είπαν πως ο τίτλος θέλουν να είναι «Shook Me All Night Long». Έπρεπε να γράψω γρήγορα και -μάλλον- να εντυπωσιάσω κιόλας. Ήταν κάτι που μου ήρθε εκείνη τη στιγμή και ακόμα πιστεύω πως είναι απ’τα πιο ωραία rock’n’roll riffs που έχω ακούσει”.
Ένας από αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι στίχοι είναι ¨φως-φανάρι¨ του Bon, είναι ο πρώην μάνατζερ των Motley Crue (αλλά και booking agent των AC/DC στην Αμερική), Doug Thaler που ανέφερε: “Μπορείτε να στοιχηματίσετε τη ζωή σας, ότι αυτοί είναι στίχοι του Bon”. Στίχος σαν τον: “She told me to come, but I was already there”, παρουσιάζει σαφώς μια ιδιαιτερότητα, και αναμφίβολα θυμίζει τον τρόπο γραφής του Scott, κάτι που μπορεί να βρει κανείς και σε παλαιότερα δικά του κομμάτια, όπως τα Big Balls, The Jack. Να πούμε βέβαια εδώ, ότι ο πατέρας του τελευταίου ήταν πολύ ενθαρρυντικός προς την μπάντα στο να βρουν νέο τραγουδιστή και να συνεχίσουν, ενώ ειδικά για τον Brian Johnson είχε εκφραστεί -όλη η οικογένεια Scott- με τα καλύτερα λόγια. Για τον προαναφερθέντα στίχο πάντως, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και ο Malcome Dome (διάσημος μουσικός δημοσιογράφος) λέγοντας: “Λίγο πριν το θάνατο του, ο Bon μου έδειξε σημειώσεις του με διάφορους στίχους για τον επόμενο δίσκο τους, για τον οποίο πίστευε πως θα ήταν ο καλύτερος και θα τους άνοιγε το δρόμο για διεθνή επιτυχία. Από τα διάφορα που είχα διαβάσει, αυτός που μου είχε εντυπωθεί ήταν ο συγκεκριμένος”.
Συνεχίζοντας τις αναφορές μας στους…αμφισβητίες, ο Jesse Fink γράφοντας το "Bon – The Last Highway (2017)" , βιβλίο σχετικά με την πορεία και την προσωπικότητα του Bon Scott (που επικεντρώνεται στα τελευταία 3 χρόνια της ζωής του, 1977-1980), ήταν αρκετά πιο «κοφτερός» στα λόγια του. Στο βιβλίο, ο Fink συνάντησε παλιές γνωριμίες του Scott, φίλους αλλά και έρωτες (περιστασιακούς και μη) γύρω από τους οποίους περιστρέφονταν συχνά οι στίχοι του. Μια ενδιαφέρουσα συνομιλία που προέκυψε και αναδείχθηκε στο βιβλίο ήταν αυτή με μια κοπέλα (που αναφέρεται) με όνομα Holy X, από την Φλόριντα. Είχε γνωριστεί τότε, στα 20 της, με τον Scott και υπήρξαν εραστές. Αυτή ανέφερε ότι ο Scott της έλεγε πως είχε “chartreuse eyes” (μάτια κιτρινοπράσινου χρώματος) ενώ στους στίχους του κομματιού αναφέρεται το “sightless eyes” (τυφλά μάτια) που -κατά τον Fink- δε βγάζει πολύ νόημα. Θεωρεί δε, πως ο Bon ήταν πολύ ευγενικός για να γράψει για “sightless eyes” για τα μάτια μιας γυναίκας που του άρεσε. Το θεωρεί το λιγότερο “αδέξιο”. Ο Fink μάλιστα σημειώνει ότι, πιθανότατα, τη συγκεκριμένη λέξη οι υπόλοιποι των AC/DC δε θα την ήξεραν καν (ούτε και εμείς, εδώ που το λέμε!). Παράλληλα, η Holly X ανέφερε πως είχε μια φοράδα ονόματι “Doubletime”, και το μυαλό όλων πάει στον στίχο “working double time on the seduction line”, ενώ πρόσθεσε πως είχε ακούσει τον Bon να σφυρά τη μελωδία του κομματιού. Η ξεκάθαρη άποψη του Fink είναι πως “οι στίχοι ήταν απλά πολύ έξυπνοι για να γραφτούν από οποιονδήποτε άλλο”. Τέλος, σε μια κρίση ειλικρίνειας, ο Angus Young, παραδέχτηκε -σε συνεντεύξεις του- ότι μερικοί από τους στίχους του Back in Black (δίσκου που η μπάντα άλλωστε αφιέρωσε στη μνήμη του Bon Scott) ήταν όντως γραμμένοι από τον φίλο τους που έφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή.
Ένα άλλο αξιοπερίεργο με το κομμάτι είναι η καταπληκτική ομοιότητα που παρουσιάζει το κιθαριστικό riff του, με το Never Been Any Reason, μιας μπάντας από το Ιλλινόις των ΗΠΑ, με το όνομα Head East. Μοιάζουν τόσο, που η φάση θυμίζει πάρα πολύ την ταύτιση που παρουσίαζε το Stairway to Heaven με το Spirit των Taurus και την πολύχρονη δικαστική διαμάχη που ακολούθησε. Εδώ δεν υπήρξε κάτι τέτοιο. Το κομμάτι πάντως βγήκε το 1975, ενώ το You Shook me All Night Long το 1980. Επίσης, υπήρξε συνάντηση των δύο συγκροτημάτων, όταν το 1977 οι AC/DC άνοιξαν τη συναυλία των Αμερικανών, στο Μιλγουόκι.

head east newswirecom

Head East (photo: newswire.com)
Αυτά, για την ιστορία, οι όποιες κρίσεις δικές σας.*Μία παρτίδα από τα singles που κυκλοφόρησαν για το Shook me All Night Long, μετατράπηκαν σε μία νύχτα σε συλλεκτικά γιατί κατά λάθος περιείχαν το κομμάτι Shake a Leg αντί του σωστού.
**Μία μεγάλη δυστυχία που βρήκε αυτό το κομμάτι ήταν η προσπάθεια της Celine Dion να το διασκευάσει. Σκεφτήκαμε πολύ αν έπρεπε να το βάλουμε εδώ και να χαλάσουμε τη διάθεσή μας, τελικά αποφασίσαμε πως θα είναι έως και διδακτικό του “τι δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσει να κάνει κανείς! Ποτέ όμως!”. Ίχνος ντροπής…

*** Kαι για να μην κλείσουμε με τη φρίκη, το 2003 κατά την τελετή εισόδου των AC/DC στη (χαζομάρα που λέγεται…) Rock’n’Roll Hall of Fame, η μπάντα τραγούδησε μαζί με τον Steven Tyler (των Aerosmith) που τους παρουσίασε. Δείτε το, παρακάτω (σε μέτρια ποιότητα δυστυχώς). Μπορεί να μην ταίριαξαν πολύ οι φωνές τους, αλλά είναι ωραίο να βλέπεις δύο τόσο σημαντικούς καλλιτέχνες, μαζί στη σκηνή.

Στίχοι του You shook me All Night Long

She was a fast machine
She kept her motor clean
She was the best damn woman I had ever seen
She had the sightless eyes
Telling me no lies
Knockin' me out with those American thighs
Taking more than her share
Had me fighting for air
She told me to come but I was already there
'Cause the walls start shaking
The earth was quaking
My mind was aching
And we were making it and you
Shook me all night long
Yeah you shook me all night long
Working double time
On the seduction line
She was one of a kind, she's just mine all mine
Wanted no applause
Just another course
Made a meal out of me and came back for more
Had to cool me down
To take another round
Now I'm back in the ring to take another swing
'Cause the walls were shaking
The earth was quaking
My mind was aching
And we were making it and you
Shook me all night long
Yeah you shook me all night long
And knocked me out and then you
Shook me all night long
You had me shakin' and you
Shook me all night long
Yeah you shook me
Well you took me
You really took me and you
Shook me all night long
Oh you
Shook me all night long
Yeah, yeah, you
Shook me all night long
You really took me and you
Yeah you shook me, yeah you shook me
All night long

Πηγές: popmatters.com , songfacts.com, wikipedia, blabbermouth.net, player.listenlive.co, irishtimes.com, al.com
Cover Photo:by Fin Costello

Διαβάστε επίσης

I Like Trains - KOMPROMAT (Atlantic Curve, 2020)

Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 20:34

2 By Bukowski - Her Kind Fight Everything (Sound Effect Records, 2020)

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 19:34

Monthly Gems - December.20!

Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2021 12:34