The Mission // Forever and Again v_era

The Mission // Forever and Again

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 09:26
Γράφτηκε από:

Το Sliding Backwards δηλώνει οπαδός του Wayne Hussey και όσων σκάρωσε με τις μπάντες του, και κυρίως με τους Mission όπου και πέρασε (περνά) το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του. Καριέρα που είχε διάφορες στάσεις όπως The Invisible Girls, Dead or Alive, Sisters of Mercy, στις οποίες έμεινε για μικρό διάστημα μέχρι να φτιάξει τους Mission, μαζί με τον συνοδοιπόρο του (στους Sisters), Craig Adams. Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε ξανά τον Wayne στην Ελλάδα (19/10, στο Second Skin), με το show του αυτή τη φορά να ειναι ακουστικό, στα πλαίσια της προώθησης της αυτοβιογραφίας του. Tίτλος αυτής "Salad Daze" (ίδιος με τη συλλογή "The BBC Radio One Sessions" του 1994), και στη σκηνή θα είναι χωρίς τους υπόλοιπους της μπάντας.

mission 01
Αναλογιζόμενος (και ενθυμούμενος από τις προηγούμενες επισκέψεις του) το πόσο ομιλητικός είναι από σκηνής, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε το πόσα θα έχει να μας πει αυτή τη φορά, όντας μόνος σε αυτή, έχοντας κάνει και αρκετές αλλαγές στη ζωή του (μετακόμιση στη Βραζιλία ας πούμε). Σίγουρα θα μας μιλήσει για πολλά από τα γραφόμενα στο βιβλίο του ενώ αποκλείω να μην αναφερθεί στην αγαπημένη του (και δική μας) Liverpool F.C, μιας και τον συναντάμε με αυτήν να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης και πρώτη στη βαθμολογία στην Αγγλία. Μέχρι και τραγούδι έγραψε για αυτήν άλλωστε (Draped in Red, 2007) …
Επίτηδες, δεν έχω τσεκάρει (μέσω των social media κλπ) ποια ακριβώς είναι η set list (έμαθα πάντως ότι δεν είναι σταθερή από live σε live), για να μη μου χαλάσω την έκπληξη. Βέβαια, ό,τι και να ακούσουμε, στην ακουστική του εκτέλεση θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και δεν μπορούμε παρά να αδημονούμε.

mission 06
Παρακάτω παραθέτουμε μία λίστα με τα 15 πλέον αγαπημένα μας κομμάτια των Mission. Τα τοποθετήσαμε σε σειρά προτίμησης. Έχουμε την -ουτοπική- φιλοδοξία ότι θα τα “πάρει” το μάτι του Wayne λίγο πριν βγει στη σκηνή και θα παίξει κάποια από αυτά…

1. Butterfly on a Wheel (Carved in Sand, 1990)
Ένα από τα 5-10 ωραιότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ.

Βρέθηκε στο δίσκο Carved in Sand, που είναι από τους κορυφαίους των Mission. Όπως και ο ίδιος ο Hussey είχε αναφέρει κάποια στιγμή, το κομμάτι αναφέρεται στο τέλος μίας ερωτικής σχέσης (συγκεκριμένα του κιθαρίστα της μπάντας Simon Hinkler με την τραγουδίστρια των All About Eve, Julianne Regan). Συννεφιάζω όποτε το ακούω, για τα γμ^^&ένα τα χρόνια που περνάνε…

2. Tower of Strength (Children, 1988)
Για πολλούς το καλύτερο τραγούδι τους. Δε θα διαφωνούσα, αν κάπως εξαφανίζαμε το νο1, παραπάνω. Ρυθμικό και επικό as hell, σε ένα δίσκο με παραγωγό ώ! Ναι! τον John Paul Jones των Led Zeppelin!

3. Deliverance (Carved in Sand, 1990)
‘Eνα από τα χαρακτηριστικότερα κομμάτια της ιστορίας του gothic rock. Θα έλεγα ΤΟ χαρακτηριστικότερο, αν δε φοβόμουν εξοργισμένο “ντου” από οπαδούς των Fields of the Nephilim.

4. Serpents Kiss (The First Chapter, 1987)
Το ξεκίνημα, η εποχή της απόλυτης Gothίλας και των…κιλών make-up. Hussey και C. Adams φεύγουν από τους Sisters of Mercy (από τις σοφότερες κινήσεις στην ιστορία της μουσικής) και φτιάχνουν τους “The Mission”. Αυτό, και η διασκευή στο Like a Hurricane του Neil Young, τους είχε κάνει γνωστούς πριν καν το καταλάβουν.

mission 02

5. Bird of Passage (Grains of Sand, 1990)
Ο δίσκος Grains of Sand βγήκε το 1990, λίγο μετά το Carved in Sand. Είχε τα…υπολείμματα του τελευταίου, μερικές διαφορετικές εκτελέσεις κομματιών και είχε και αυτή την απίστευτη τραγουδάρα στο τέλος. Αυτό για το οποίο, τότε που το πρωτοακούσαμε, λέγαμε: «αυτό ντε, που νομίζεις ότι τέλειωσε και ξαφνικά ξαναρχίζει!». Στην παραγωγή του δίσκου βρέθηκε -και- ο Andy Partridge των XTC.
Κομμάτι σύμβολο μίας εποχής, αν όχι των Mission, σίγουρα του γράφοντος.

6. That Tears Shall Drown the Wind (Blue, 1996)
Καλοί στην goth εκδοχή τους, εξαιρετικοί όμως και στην πιο επική αλλά και ερωτική πλευρά τους. Καταπληκτική ενορχήστρωση! Ένας «βιαστικός» δίσκος που αποτέλεσε και την τελευταία δουλειά πριν την πρώτη διάλυση της μπάντας-η οποία ήδη είχε αποψιλωθεί από τα αρχικά μέλη-, που ευτυχώς δεν ήταν οριστική.

mission 04

7. Garden of Delight (Hereafter) (God’s Own Medicine, 1986)
Πως ένα τρομερά δυναμικό, καραgoth/post punk τραγούδι (όπως το βρίσκει κανείς στη συλλογή κομματιών τους, First Chapter,1987), εμφανίζεται εδώ σαν μια ακουστική ελεγεία.

8. Dumb (God Is A Bullet, 2007)
Από τα ομορφότερα κιθαριστικά riffs που έχει προκύψει από δίσκο των Mission τα τελευταία 15 χρόνια, ίσως και γενικώς.

mission 03

9. Wasteland (God’s Own Medicine, 1986)
Από εδώ, κατά μία έννοια, ξεκίνησαν όλα (σε ό,τι αφορά στα κυρίως LP τους) καθώς το Wasteland είναι το πρώτο κομμάτι της πρώτης πλευράς του πρώτου δίσκου, με τίτλο God’s Own Medicine (και παραγωγό τον Tim Palmer), πίσω στο 1986. Για πολλούς, το κορυφαίο τους άλμπουμ.

10. Severina (God’s Own Medicine, 1986)
Ο God’s Own Medicine είχε μια ονειρεμένη tracklist. Το συγκεκριμένο το ξεχωρίζω για τα φανταστικά δευτερά φωνητικά της Julianne Regan των All About Eve, που αναφέραμε και παραπάνω.

11. Lose Myself in You (Neverland, 1995)
Με τη μπάντα πλέον να δείχνει να βαδίζει προς τη διάλυση (που επήλθε μετά το Blue του 1996), o Wayne επιλέγει να κινηθεί σε λιγότερο gothic μονοπάτια. Στο πλάι του έχει στο μπάσο τον Andy Cousin (All About Eve) και στην κιθάρα τον Mark Thwaite (πείτε ένα όνομα post punk/goth μπάντας; Ε, ναι, και εκεί έχει παίξει!). Τα χρόνια έχουν περάσει, ίσως και η «μόδα» της εποχής να επιβάλει πιο pop/rock και indie μονοπάτια. Ένα από τα καλύτερα δείγματα του δίσκου είναι το Lose Myself in You.

12. The Crystal Ocean (extended version) (The First Chapter, 1987)
Απλά, από τα χαρακτηριστικότερα riffs την καλύτερης περιόδου της μπάντας.

13. Kingdom Come (Children, 1988) // Kingdom Come (Forever and Again) Grains of Sand, 1990)
Ίσως να είμαι από τους λίγους που τους συμβαίνει αυτό, αλλά προτιμώ πολύ περισσότερο την «μπαλαντέ» εκδοχή του κομματιού του 1990, από την πιο ώμη και goth, του 1988. Με τα πιάνα του, τις εναλλαγές του και με τα φωνητικά πολύ πιο καθαρά. Όπως και να το ακούσεις βέβαια, είναι ασύλληπτης ομορφιάς σύνθεση!

14. Like a Child Again (Masque, 1992)
Παίζει και να είναι το πιο χαρούμενο, ανεβαστικό, αισιόδοξο κομμάτι που έγραψαν ποτέ! Παραδεισένια μελωδία που σε παρασύρει σε χορό, χωρίς δεύτερη σκέψη! Δε μοιάζει και πολύ με όσα είχαμε ακούσει ως τότε απ’ αυτούς, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο κιθαρίστας Simon Hinkler έχει αποχωρήσει και οι τριγμοί στη μπάντα ήταν πλέον έντονοι. Παρόλ’ αυτά το άλμπουμ ήταν επιτυχημένο, όχι όμως στο επίπεδο των προηγούμενων.

mission 05

15. Into the Blue (Carved in Sand, 1990)
Τόσο αυτό όσο και το Amelia φτιάχνουν μαζί με το Butterfly και το Deliverance μια αδιανόητη τετράδα τραγουδιών. Επέλεξα αυτό (και όχι το Amelia) απλώς επειδή είναι κάπως πιο επιβλητικό, με στίχους χαρακτηριστικούς του τρόπου που έγραφαν τότε:
There's a preacher woman crying in the traffic
Crying for the living crying for the dead
The waste of it all, the waste of it all
And there's more at stake than we could ever know
'Cause when we're together we always fall
Into the blue, only with you”.
Ακούστε τη λίστα παρακάτω (στο κανάλι μας στο youtube) ή στο Spotify (εδώ)

 

Photos (from several LPs, singles, Compilations): v_era

 

Διαβάστε επίσης

Torino in 20 photos and 7 songs

Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022 11:04

Songs to Keep Your New Cat Calm, On a 4hour Car Journey!

Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2022 12:58

Sliding New - August.21!

Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 09:19