Αφιέρωμα Godspeed You! Black Emperor - Μέρος 4ο - Δεν κάθονται σε ησυχία (τα διάφορα side projects των μελών τους) v_era

Αφιέρωμα Godspeed You! Black Emperor - Μέρος 4ο - Δεν κάθονται σε ησυχία (τα διάφορα side projects των μελών τους)

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 23:05
Γράφτηκε από:

Tα side projects των μελών των GY!BE.

Καθόσον σκεφτομουν το αντικείμενο αυτού του κειμένου, είχα μια αμφιβολία. Δεν μπορούσα να αποφασίσω αν θα ήταν πιο ενδιαφέρον, τόσο για εμένα που το γράφω όσο και για όποιον καθόταν να του ρίξει μια ματιά, να αναφερθώ σε συγκροτήματα που οι Godspeed You! Black Emperor επηρέασαν ή σε αυτά στα οποία τα μέλη τους συμμετείχαν παράλληλα με τη δράση τους στη μπάντα (side projects, κλπ). Η απάντηση τελικά ήταν απλή: Σε όλα τα κείμενα του αφιερώματος μας (αλλά και παντού στο internet και τις άλλες πηγές πληροφοριών), αναφερόμαστε σε αυτούς ως “οι πατεράδες του post rock”. Είναι πρόδηλο λοιπόν ότι έχουν επηρεάσει τους πάντες. Όλο το φάσμα του post rock, όλα τα παρακλάδια του, έχει πιθανότατα πάρει είτε ιδέες είτε το αρχικό έναυσμα από αυτούς. Έτσι, θεώρησα πως θα ήταν καλύτερο παρακάτω να γνωρίσουμε μερικές από τις μπάντες -άλλες γνωστές και άλλες που παρέμειναν καλά κρυμμένα μυστικά- με τις οποίες σχετίζονται τα μέλη των GY!BE, να δούμε δηλαδή τα πολλά και διάφορα side projects τους.

gybe4 02

A Silver Mt Zion

- Πρώτοι και καλύτεροι φυσικά οι A Silver Mt Zion. Αυτή είναι η μπάντα του Efrim Menuck, ενεργή από το 1999, και αποτελεί μια διέξοδο του από όσα πραγματοποιεί με τους GY!BE. Κάπως έτσι το ξεκίνησε δηλαδή, παράλληλα με το να είναι ένα όχημα στο να “μάθει” να γράφει μουσική. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, ούτε στους GY!BE αισθάνθηκε ποτέ περιορισμό και στεγανά στη μουσική του, και όπως και ο ίδιος είπε οι “SMtZ είναι απλά άλλη μια παρέα που παίζουμε μουσική!”. Στην οποία μάλιστα συμμετέχουν άλλα 2 μέλη των GY!BE!, η βιολίστρια Sophie Trudeau και ο μπασίστας Thierry Amar. Είναι μια post-rock ύφους (φυσικά..) μπάντα, με ήδη 7 δίσκους στο ενεργητικό της, με τελευταίο το Fuck Off Get Free We Pour Light On Everything του 2014.

Πάρτε μια ιδέα από τον ήχο τους, εδώ

gybe4 03

MaicaMia

- Οί MaicaMia ήταν μια μπάντα (τρίο συγκεκριμένα) του μπασίστα και συν-ιδρυτή των GY!BE, Mauro Pezzente (οι άλλοι δυο είναι οι Maica Armata και Jonny Paradise). Έπαιζαν πειραματικό rock, με αρκετά στοιχεία σύγχρονου folk και κάμποσες στάλες gothic/atmospheric rock. Δεν είναι πλέον ενεργοί δισκογραφικά, παρόλαυτα, σύμφωνα με δηλώσεις των ιδίων, παίζουν μουσική μαζί ακόμα . Κυκλοφόρησαν από το 2012, τρείς δίσκους με τελευταίο τον Crazy Moon του 2016.

Ακούστε τους εδώ

- O απολωλός Mike Moya, αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη των GY!BE. Σχετικά νωρίς (1998) έφυγε από τη μπάντα για να ασχοληθεί με άλλα σημαντικά projects που έτρεχε (και θα δούμε παρακάτω), όμως επέστρεψε στην μπάντα κατά το reunion του 2010 και έκτοτε είναι μαζί τους. Τα projects που δημιούργησε ή συμμετείχε είναι αρκετά, τα σημαντικότερα όμως είναι σίγουρα οι Molasses και οι Set Fire To Flames. Με τους πρώτους κυκλοφόρησαν 4 δίσκους μεταξύ 1999-2004 (τελευταίος ο Trouble At Jinx Hotel).

Ακούστε ένα δείγμα

 gybe4 04

 Set Fire To Flames (Telegraphs in Negative album cover)

- Στους Set Fire To Flames o Moya συνεργάστηκε με ένα άλλο μέλος των GY!BE, τον κιθαρίστα (μουσικό παραγωγό και δημιουργό ταινιών) David Bryan και η μπάντα (που αποτελούταν από πολλούς μουσικούς, μέλη των Fly Pan Am, Esmerine, Hrsta κ.α.) μπορεί να θεωρηθεί ως ένα side project των GY!BE. Το ύφος είναι minimal, instrumental, ambient με πειραματικά στοιχεία. Κυκλοφόρησαν -επίσημα- μόλις 2 δίσκους το διάστημα 2001-2004.

Ακούστε εδώ

gybe4 05 

 Hrsta

- Ο Moya συμμετείχε σε μία ακόμα μπάντα, τους Hrsta, στην οποία μάλιστα έκανε τα φωνητικά. Το ύφος πάντως έμοιαζε με GY!BE όπως μπορείτε να διαπιστώσετε εδώ. Η μπάντα κυκλοφόρησε 3 δίσκους το διάστημα 2001-2007.

Ακούστε (συνδυασμένο με Andrei Tarkovsky)

 gybe4 06

  Hiss Tracts

- Ο David Bryan είχε ένα ακόμα side project για να ασχολείται (δε κράτησε πολύ πάντως), τους Hiss Tracts. Ήταν ένα ντουέτο μαζί με τον Kevin Doria (των Growing και Total Life). Από το 2004 συνεργάζονταν ,αφού ο Bryan ήταν ο τεχνικός ήχου των Growing για 3 δίσκους τους. Αργότερα άρχισαν να γράφουν μουσική μαζί και τελικά, πολλά χρόνια μετά (2014) κυκλοφόρησαν το μοναδικό δίσκο τους, το Shortwave Nights.

Ακούστε τους εδώ

 gybe4 07

 Tra La La Band

- Η βιολίστρια Sophie Trudeau (που αναφέρθηκε και παραπάνω) συμμετείχε στους Tra La La Band που στην ουσία συγκυκλοφόρησαν δίσκους με τους Silver Mt Zion. Παράλληλα όμως ήταν μέλος και στους Valley Of The Giants, ένα σουπερ γκρουπ (αποτελούμενο από μέλη των Broken Social Scene, Do Make Say Think, GY!BE, Silver Mt Zion και Shalabi Effect) που δε μακροημέρευσε αφού διατηρήθηκε ενεργό το διάστημα 2002-2004 και κυκλοφόρησε μόλις ένα, ομώνυμο, δίσκο. Το ύφος ήταν folk με στοιχεία από world/ethnic music.

Πάρτε μια ιδέα

 gybe4 08

 Black Ox Orkestar

- O κοντραμπασίστας Thierry Amar εκτός από τους Silver Mt Zion, συμμετείχε και σε μια μυστήρια μπάντα ονόματι Black Ox Orkestar που αν και έχει πολλά χρόνια να κυκλοφορήσει κάτι, θεωρείται ακόμα ενεργή. Η ήχος τους είναι ακουστικός, βασίζεται στην Εβραϊκή παράδοση και οι στίχοι είναι σε αντίστοιχη γλώσσα. Δύο μόλις κυκλοφορίες, το διάστημα 2004-2006.

Ακούστε εδώ

- Ο ντράμερ της μπάντας, Aidan Girt, συμμετέχει σε ένα fusion τρίο ονόματι Exhaust. Ο ήχος της μπάντας χαρακτηρίζεται ως πειραματικό rock, με αρκετά jazz στοιχεία. Κυκλοφόρησαν, από το 1996, 3 δίσκους με τελευταίο το Grenadilla Splinters (ψηφιακή μόνο η κυκλοφορία του) ενώ κομμάτια τους βρέθηκαν σε διάφορες συλλογές της Constellation Records. Ο Girt, ήταν στα τύμπανα και στον πρώτο δίσκο των Silver Mt Zion ενώ έχει και ένα προσωπικό electro project, ονόματι 1- Speed Bike (OSB).

 gybe4 09 

  Land Of Kush

- H τσελίστρια Norsola Johnson (δε συμμετέχει πλέον στους GY!BE) είχε υπάρξει μέλος και στους Molasses που είδαμε παραπάνω αλλά και σε διάφορα projects του μουσικού και συνθέτη Sam Shalabi, όπως οι Land Of Kush.

Πάρτε μια ιδέα

 gybe4 10

 Esmerine

- O ντράμερ Bruce Cawdon (δε συμμετέχει πλέον στους GY!BE), είναι μέλος σε μία από τις σημαντικότερες μπάντες που προέκυψαν μέσα από το μουσικό ρεύμα του Μόντρεαλ, των Esmerine. H μπάντα ξεκίνησε το 2000 από τον Bruce και την τσελίστρια Beckie Foon και είναι εξαιρετικά παραγωγική έχοντας κυκλοφορήσει 6 δίσκους (με κορυφαίο τον Dalmak του 2013). Παράλληλα, ο Bruce συμμετείχε για ένα διάστημα και στους Set Fire To Flames.

Ακούστε τους

gybe4 11 

 Rachet Orchestra

- Η Thea Pratt, τρομπετίστρια στο ντεμπούτο των GY!BE, (f#a#∞) συμμετείχε στο άλμπουμ Hemlock της avand garde jazz μπάντας Rachet Orchestra.

 gybe4 12

  Fly Pan Am

- Ο κιθαρίστας της μπάντας μέχρι το 2003, Roger Tellier-Craig, διατηρούσε παράλληλα από το 1996 και την μπάντα Fly Pan Am. Από το 2003 και μετά αφοσιώθηκε σε αυτήν, όμως σύντομα η μπάντα μπήκε σε περίοδο hiatus και κανείς δε ξέρει αν θα επανασυνδεθούν ποτέ. Πάντως, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία δρώντας σχεδόν παράλληλα με τους GY!BE και κυκλοφόρησαν 4 δίσκους, με τελευταίο τον Ν’ecoutez Pas του 2004. Το ύφος φυσικά ήταν παραπλήσιο των GY!BE, άλλωστε πολλές φορές μουσικοί μεταπηδούσαν από τη μια μπάντα στην άλλη κατά τις live sessions στον κοινό χώρο τους, Hotel2Tango.

Ακούστε εδώ

Ελπίζουμε να μη σας ζαλίσαμε με τα ονόματα και τα μπερδέματα μεταξύ των μελών και ίσως να σας δώσαμε το έναυσμα να ψάξετε λίγο παραπάνω κάποιο από τα ανωτέρω συγκροτήματα (αν φυσικά δε τα γνωρίζατε ήδη). Το σημαντικό, αυτό που θα ήταν καλό να μείνει από αυτό το κείμενο, είναι ότι η μεγάλη παρέα των GY!BE και όλοι όσοι βρίσκονται ή βρέθηκαν κατά καιρούς γύρω από αυτούς και το (στούντιο / συναυλιακό χώρο / εκθεσιακό χώρο / κατοικία κλπ, κλπ) Hotel2Tango, δημιούργησαν ένα απίστευτο μουσικό ρεύμα που συνεχίζει ακόμα να είναι ενεργό, να εμπνέει και να παρασύρει. Ακόμα και σήμερα που η μουσική παγκοσμίως (και φυσικά και στο Μόντρεαλ) τείνει να χάσει τη δύναμη που είχε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν και όλη αυτή η φάση ξεκίνησε -σαν κινητήρια δύναμη, σαν συνδετικός κρίκος για παρέες κλπ- αυτή η μεγάλη παρέα συνεχίζει να το παλεύει…

φωτογραφίες από google search

 

Διαβάστε επίσης

New Model Army - There are no Rules, it's About Spirit!

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022 10:18

Godspeed You! Black Emperor live at the Acropolis 15.07.2022

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 12:03