8 for the Warm-Up by Echo Basement

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 13:04
Γράφτηκε από:

Οι 8 επιλογές τραγουδιών των Echo Basement για να ζεσταθεί το κοινό, πριν από ένα live τους!

Ζητήσαμε από τους Echo Basement να μας προτείνουν 8 τραγούδια που θεωρούν ιδανικά για το warm-up του κοινού, λίγο πριν εμφανιστούν οι ίδιοι στη σκηνή. Διαβαστε τις επιλογές τους και όσα μας είπαν σχετικά με αυτές, παρακάτω:

Όταν μας ζητήθηκε να φτιάξουμε αυτή τη μικρή λίστα, είπαμε «Τέλεια.. Πανεύκολο!».. Αμ, δε… Είναι τόσες οι ιδέες και -παράλληλα- οι διαχρονικά μουσικές αποκλίσεις μέσα στη μπάντα, που πολλά τραγούδια έπρεπε να «διαγωνιστούν» για να πάρουν θέση σε αυτή.
Στο ξεκίνημά μας, πριν κάποια χρόνια, δεν είχαμε δώσει βάση στο λεγόμενο “Warm-Up”, ωστόσο, όχι πολύ αργότερα, συνειδητοποιήσαμε ότι είναι κάτι απαραίτητο (ίσως και αναγκαίο;), τόσο για το «ζέσταμα» του κοινού, όσο και για τη δική μας -τουλάχιστον ψυχολογική- προετοιμασία. Η αλήθεια είναι ότι, για πολλά χρόνια, δεν παρατηρούσαμε να γίνεται κάτι παρόμοιο στις συναυλίες που πηγαίναμε -ίσως να μη γινόταν κιόλας..
Τα μάτια, πάντως, μας τα άνοιξαν -ποιοι άλλοι;- οι GodspeedYou!BlackEmperor!! Ημέρα αξέχαστη: Gagarin, 18/12/2010. Λίγο πριν τις 10, εν μέσω ασφυκτικής ζέστης, μέθης, κάπνας και λιποθυμιών, ξεκινάει από τα ηχεία ένα υπόκωφο βουητό, το οποίο σταδιακά δυναμώνει, φέρνοντας το ταβάνι στο πάτωμα και τανάπαλιν.. Οι 8 (τότε) Θεοί ανεβαίνουν στη σκηνή και αρχίζουν να «κολλάνε» τα κουρδίσματά τους και διάφορους άλλους, απροσδιόριστους, ήχους πάνω στο βουητό, το οποίο κλιμακωτά δυναμώνει.. Εκεί, η μπάλα πια είχε αρχίσει να χάνεται.. Δέκα λεπτά;; Ένα τέταρτο; 25 λεπτά; Πόσο κράτησε όλο αυτό, οι απόψεις, μέχρι σήμερα, διίστανται. Άλλωστε, αυτό που ακολούθησε, για πάνω από 2 ώρες, δεν άφησε περιθώρια για περαιτέρω «αναλύσεις»!!
Μέχρι τότε, στα τελευταία μας live, είχαμε αρχίσει να παίζουμε, για “Warm-Up”, το “Acid Drops” των Meanwhile back in Communist Russia, σε μία πειραγμένη εκδοχή (ένα remix του φίλου μας του Χρήστου από τους Granny Goes Mad). Δε λέμε, σαν σκέψη.. καλή… Κομματάρα. Σκοτεινή. Με συμμαζεμένη κορύφωση. Σιγά-σιγά, όμως, αφού είδαμε το φως το αληθινό, αποφασίσαμε ότι το «σκοτάδι» της σκηνής πριν τη συναυλία πρέπει να συμπληρώνουν μόνο σκοτεινοί ήχοι.
Τα τελευταία 3 χρόνια, όπου η μπάντα εισήλθε πια -σχεδόν αποκλειστικά- στα μονοπάτια του post-rock, η «Εισαγωγή» μας είναι ένα μέρος της 20λεπτης noise-drone, απόκοσμης, σύνθεσης των Thisquietarmy & Yellow6Dunes”.
Ο δρόμος έχει χαραχτεί πια, και η οποιαδήποτε επιλογή «καλωσορίσματος» στις συναυλίες μας θα πατάει, για αρκετό καιρό ακόμη, σε αυτό το ύφος.
Από κει και πέρα, τι να πρωτοδιαλέξουμε!!
Πρώτο απ’ όλα, δικαιωματικά, θα επιλέγαμε τα πρώτα 02:48 λεπτά του “Dead Flag Blues” των GY!BE. Το ξεκίνημά του με τα λόγια “The car's on fire and there's no driver at the wheel…”, με αυτή τη βλαχο-τεξανική προφορά, μας προετοίμαζαν για την καταιγίδα που θα προκαλούσαν οι «Πατριάρχες του Post-Rock» τα επόμενα χρόνια.
Δύο τραγούδια των αγαπημένων μας Mogwai από τα soundtracks “Zidane” και “Les Revenants” αντίστοιχα: Το εφιαλτικό noise “Untitled 1”, που, όταν παίχτηκε σε ανύποπτη στιγμή, αργά, ένα βράδυ, στο μπαρ που δουλεύει ο Χάρης (φλάουτο-φωνή), εκτόξευσε την κατανάλωση αλκοόλ, για 20’!!. Το γαλήνιο “Portugal” είναι πολύ δύσκολη επιλογή ανάμεσα στα κομμάτια του δίσκου, τον οποίο, αν είχαμε τη χρονική ευχέρεια, θα παίζαμε ολόκληρο πριν από τα live μας!!
Ακολουθούν οι Silver Mt. Zion με το “Sit In The Middle Of Three Galloping Dogs”. Κάποτε, είχαμε βάλει έναν διαγωνισμό για φίλους της μπάντας: Όποιος θα έλεγε με μία ανάσα τον τίτλο του πρώτου δίσκου των Silver Mt. Zion, θα κέρδιζε δωρεάν είσοδο στο επόμενό μας live. Όλοι πλήρωσαν κανονικά το εισιτήριο..
Από μία τέτοια λίστα, αδύνατο να έλειπαν οι Sonic Youth. Το “Escapades” αποτελεί άλλη μία απόδειξη της μουσικής ιδιοφυίας τους και της ικανότητάς τους να παίζουν κάθε είδος του ροκ!!
Το 2020 μάς περίμενε μία έκπληξη από τους 65daysofstatic!! Την πρώτη ημέρα του χρόνου, μας χάρισαν το “The Back of Things”. Σαν να μας λένε «Μάγκες, ορίστε ένα κομμάτι για “Warm-Up”!! Όλο δικό σας!!». Η αίσθηση του «κάτι, πάει να γίνει τώρα…», μία αναμονή για κάτι εξ ορισμού άγνωστο, είναι διάχυτη μέσα σε μόλις 3 λεπτά!!
Οπωσδήποτε την κομματούκλα των φίλων, Αfformance, “Sol In The Woods”. Ελπίζουμε να μη μας ζητήσουν πνευματικά δικαιώματα..
Τελευταίο, Black Sabbath “Planet Caravan”. Μη ρωτάτε γιατί. «Γιατί έτσι», είναι η απάντηση…
Echo Basement // 8 for theWarm-Up
1. GY!BE - Dead Flag Blues (τα πρώτα 2.48 min)
2. Mogwai - Portugal
3. Mogwai - Untitled 1
4. Silver Mt Zion - Sit In The Middle Of Three Galloping Dogs
5. Sonic Youth - Escapades
6. 65dos - The Back of Things
7. Afformance - Sol in the Woods
8. Black Sabbath - Planet Caravan

Ακούστε τα:

 1. GY!BE - Dead Flag Blues


2. Mogwai - Portugal


3. Mogwai - Untitled 1


4. Silver Mt Zion - Sit In The Middle Of Three Galloping Dogs


5. Sonic Youth - Escapades


6. 65dos - The Back of Things


7. Afformance - Sol in the Woods


8. Black Sabbath - Planet Caravan

Στις 26 Φεβρουαρίου οι Echo Basement εμφανίζονται στη Θεσσαλονίκη (Rover Bar) μαζί με τους ΤDK και τους Aerosol.

echo basement volos

Στις 27 Φεβρουαρίου εμφανίζονται στο Cafe Santan, στο Βόλο, μαζί με τους TDK.

echo basement volos
Στις 6 Μαρτίου ανοίγουν (μαζί με τους Desert Monks) τη συναυλία των Pyramid, στο Temple (Γκάζι). Η διοργάνωση των live είναι της Made of Stone Productions.
Σε αυτά, θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε πολλά απο τα κομμάτια του εξαιρετικου περσινού τους δίσκου, "No Form Of Human Government".

echo basement opening pyramid

Διαβάστε επίσης

#OurTUNEr - January 2023

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023 09:38

Sliding New - December.22!

Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 13:40

#OurTUNEr - December 2022

Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2023 10:27