"Έφυγε" από τη ζωή ο θρυλικός ντραμερ Tony Allen Sarah Lee/The Guardian

"Έφυγε" από τη ζωή ο θρυλικός ντραμερ Tony Allen

Παρασκευή, 01 Μαΐου 2020 11:37
Γράφτηκε από:

Ο θρυλικός Νιγηριανός ντράμερ, Τony Allen, του οποίου τo παίξιμο αποτέλεσε μέρος των θεμελίων του Afrobeat, πέθανε στο Παρίσι στα 79 του χρόνια.
Τα ντραμς του ήταν πολύ σημαντικά στην ανάδειξη της μουσικής ιδιοφυΐας του Fela Kuti με τον οποίo έπαιζε στη δεκαετία του '60 και ‘70 και συνδημιούργησαν δεκάδες άλμπουμ με τη μπάντα Africa’70. O Allen είχε άλλωστε πει πως “ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν τόσο καλά όσο ο Kuti και εγώ, όταν παίζουμε μουσική”. Τα ντραμς του ήταν το κλειδί για τη ανάμειξη ειδών όπως το Afrobeat με την jazz και το funk. Έπαιξε επίσης με καλλιτέχνες όπως ο τρομπετίστας Hugh Masekela αλλά και ο Damon Albarn (Blur), στο project The Good The Bad And The Queen του οποίου συμμετείχε.
O Allen είχε δηλώσει παλαιότερα για τον τρόπο που παίζει: “Προσπαθώ να κάνω τα τύμπανα να τραγουδούν και να τα μετατρέπω σε ορχήστρα. Δε χτυπάω τα ντραμς μου. Αντί να χτυπάω, χαϊδεύω. Εάν χαϊδεύετε τη γυναίκα σας, θα πάρετε καλά πράγματα από τη γυναίκα σας. αν την χτυπάτε, είμαι σίγουρος ότι θα γίνει εχθρός σας».
Ο Brian Eno είχε πει για τον Allen πως «είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος ντράμερ που υπήρξε ποτέ». Παράλληλα, καλλιτέχνες όπως οι Major Lazer, Gilles Peterson και ο Flea απέδωσαν φόρο τιμής στον Allen, κάνοντας αναφορά σε αυτόν μέσω του Twitter.
Σε μία δήλωση κοντινού του προσώπου αναφέρθηκαν τα ακόλουθα: “Ήταν σε καλή κατάσταση, ήταν αρκετά ξαφνικό όλο αυτό. Του μίλησα στις 13:00 και μετά από δύο ώρες ήταν άρρωστος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πομπιντού, όπου πέθανε”. Υπήρξε πάντως διευκρίνηση πως ο θάνατός του δε συνδέεται (προς το παρόν τουλάχιστον) με τον covid-19.
Δείτε παλαιότερες αλλά και πιο πρόσφατες δουλειές του μεγάλου Allen.

Photo:Sarah Lee/The Guardian