Έρχεται βιβλίο και νέος δίσκος από τον Mark Lanegan

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 10:01
Γράφτηκε από:

Ο Mark Lanegan, πρώην ηγέτης των Screaming Trees και πολύ αγαπημένος και από τη μετέπειτα solo καριέρα του (βουτηγμένης στο ουίσκι και τη σοφία της ζωής), μας προιδέασε για δύο ευχάριστα, δημιουργικά πράγματα που φέρνει το μέλλον. Το πρώτο είναι ένα βιβλίο με απομνημονεύματα. Τίτλος του: “Sing Backwards And Weep”, με ιστορίες από τη ζωή του, με όσα συνηθισμένα ή και όχι τόσο, μπορεί να έχει ζήσει. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει μέσα στην άνοιξη. Το δεύτερο πόνημα, είναι ένα νέο άλμπουμ (με ιδιαιτερότητες και εξαιρετικές συνεργασίες), το οποίο θα κάνει την εμφάνισή του λίγο μετά το βιβλίο. Αυτό θα αποτελέσει τον διάδοχο του Somebody's Knocking του 2019 (ως Mark Lanegan Band), θα είναι solo LP και ο τίτλος του θα είναι “Straight Songs Of Sorrow”. Ήδη δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο single (ακούστε το παρακάτω) και είναι πολύ καλό.
Το Street Songs Of Sorrow, το οποίο έγραψε ο Lanegan αμέσως μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου, χαρακτηρίζεται από τις guest εμφανίσεις σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Greg Dulli των Afghan Whigs (και πρώην συνεργάτης του Lanegan στους Gutter Twins), ο Warren Ellis των Bad Seeds, ο John Paul Jones(!) των Led Zeppelin και ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός Ed Harcourt. Στο άλμπουμ συμμετέχει και η σύζυγος του Lanegan, η Shelley Brien, που συν-έγραψε τα κομμάτια “Burying Ground” και “Eden Lost and Found” και τραγουδά σε ντουέτο με τον Μark, στο “This Game of Love".”Το πρώτο single "Skeleton Key" είναι ένα επτάλεπτο blues-rock κομμάτι, που αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την βαριά φωνή του Lanegan. Στο σχετικό δελτίο τύπου ο Lanegan ανέφερε:
Γράφοντας το βιβλίο, δεν πέτυχα την κάθαρση που ήθελα. Το μόνο που πήρα ήταν ένα κουτί της Πανδώρας γεμάτο πόνο και δυστυχία. Μπήκα βαθιά μέσα και θυμήθηκα τα σκατά που είχα κρύψει μακριά πριν από 20 χρόνια. Αλλά άρχισα να γράφω αυτά τα τραγούδια τη στιγμή που τελείωσα (σ.σ: με το βιβλίο), και συνειδητοποίησα ότι υπήρχε ένα βάθος συναισθημάτων, επειδή όλα συνδέονταν με αναμνήσεις από αυτό το βιβλίο. Ήταν μια ανακούφιση να επιστρέψω ξαφνικά και πάλι στη μουσική. Τότε συνειδητοποίησα ότι το δώρο του βιβλίου ήταν αυτά τα τραγούδια. Είμαι πραγματικά περήφανος για αυτό τον δίσκο”.
Το Straight Songs Of Sorrow κυκλοφορεί στις 8/5 από την Heavenly. Το βιβλίο του Lanegan, “Sing Backwards And Weep” κυκλοφορεί στις 28/4 μέσω της Da Capo Press.
Ακούστε το Skeleton Key, το πρώτο κομμάτι του δίσκου που κυκλοφόρησε:

Straight Songs of Sorrow Track List
1. I Wouldn’t Want to Say
2. Apples From a Tree
3. This Game of Love
4. Ketamine
5. Bleed All Over
6. Churchbells, Ghosts
7. Internal Hourglass Discussion
8. Stockholm City Blues
9. Skeleton Key
10. Daylight in the Nocturnal House
11. Ballad of a Dying Rover
12. Hanging On (For DRC)
13. Burying Ground
14. At Zero Below
15. At Eden Lost and Found

Photo: screenshot from Youtube