Η Ισλανδία θα επιδοτεί όσους διεθνείς καλλιτέχνες ηχογραφούν στα στούντιο της! v_era

Η Ισλανδία θα επιδοτεί όσους διεθνείς καλλιτέχνες ηχογραφούν στα στούντιο της!

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 11:12
Γράφτηκε από:

 

 

Το αρμόδιο γραφείο προβολής της Ισλανδικής μουσικής στο εξωτερικό (Ιceland Music) ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα προτροπής καλλιτέχνων απ’όλο τον κόσμο στο να αξιοποιήσουν το δίκτυο των στούντιο ηχογράφησης της χώρας. Μέσω συνεργασίας με άλλα ισλανδικά ιδρύματα, όπως το Promote Iceland, τα διεθνή συγκροτήματα που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν ένα στούντιο στη χώρα, θα μπορούν να ζητήσουν κάλυψη του κόστους έως και 25%, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών, του μηχανικού στο studio και των καταλυμάτων.
Η πρωτοβουλία ονομάζεται “Record In Iceland” (ηχογραφήστε στην Ισλανδία), στηρίζεται απο την Ισλανδική κυβέρνηση και ο διευθυντής της Iceland Music, Sigtryggur Baldursson, εξηγεί (σε δηλωσεις του στο Billboard.com): «Εξαιτίας της ένδοξης απομόνωσης μας, η Ισλανδία έχει καλλιεργήσει μία μοναδική μουσική κουλτούρα. Όμως, παράλληλα με την ανάπτυξη ενός έθνους ποιητών και μουσικών, έχουμε επίσης ένα πρώτης κατηγορίας δίκτυο με στούντιο ηχογράφησης, το καθένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες». «Μέχρι τώρα», συνεχίζει, «αυτά τα στούντιο είναι κάτι σαν κρυμμένο μυστικό, αλλά ο στόχος μας με το Record In Iceland είναι να ανοίξουμε αυτές τις εγκαταστάσεις σε ένα ευρύτερο φάσμα διεθνών καλλιτεχνών και επιχειρήσεων και να τα μετατρέψουμε σε μία συναρπαστική εμπορική πρόταση".

recordiniceland1250
Η επίσημη ανακοίνωση σημειώνει: "Η έκπτωση αποκτάται με μια σύντομη και απλή διαδικασία υποβολής αίτησης και το Record In Iceland είναι ανοικτό για μουσική που αφορά τηλεοπτικές και κινηματογραφικές ηχογραφήσεις καθώς και για άλλες δουλειές καλλιτεχνών. Το ευέλικτο καθεστώς θα περιλαμβάνει επίσης εκπτώσεις προς μη εγχώριες εταιρικές συνεργασίες, όπου τα projects θα ηχογραφούνται σε διαφορετικές περιοχές".


Το όλο πλάνο θα παρουσιαστεί επίσημα στο φεστιβάλ Iceland Airwaves 2019 (6-9/11) που γίνεται τον επόμενο μήνα, το οποίο για άλλη μία χρονιά θα συμπεριλαμβάνει και διάσκεψη Airwaves Pro. Οι επαγγελματίες του κλάδου που θα πάρουν μέρος στην εκδήλωση θα μπορούν να συμμετάσχουν σε μια περιοδεία που θα περιλαμβάνει μερικά από τα εν λόγω στούντιο. Eνδεικτικά να αναφέρουμε τα Greenhouse Studios όπου κάποτε ηχογράφησε ο Κanye West ή το Syrland Studio όπου κατά καιρούς ηχογράφησε η Bjork και οι Of Monsters and Men.
Όλα τα ανωτέρω μας προκαλούν από κλάμα μέχρι γέλιο. Μπορεί κανείς να πει, αναλογιζόμενος τα όσα γίνονται στην Ελλάδα, ότι η παραπάνω πρωτοβουλία δε μοιάζει σε τίποτα με την οποιαδήποτε βοήθεια προσφέρει το κράτος ή οι διάφοροι φορείς στην εγχώρια μουσική παραγωγή. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η Ισλανδική πολιτεία έκανε αντιστοιχες ενέργειες τόσο για τον Τουρισμό της χώρας όσο και για την προεσέλκυση κινημοατογραφιστών σκηνοθετών και παραγωγών ταινιών στα μαγικά τοπία της Ισλανδίας (με...ορατά αποτελέσματα όπως Star Wars, Game of Thrones και Thor). Τίποτα δεν είναι τυχαίο...