Πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες διασκευάζουν το “4.33”, ως φόρο τιμής στον John Cage Paul Bergen

Πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες διασκευάζουν το “4.33”, ως φόρο τιμής στον John Cage

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 10:51
Γράφτηκε από:

Το 1952, ο Αμερικανός συνθέτης John Cage δημιούργησε ένα μουσικό έργο που σα στόχο είχε να εξηγήσει και να ερμηνεύσει τον πραγματικό ορισμό της μουσικής. Ο τίτλος του ήταν “4.33”, η διάρκεια του ήταν 4 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα κατά τα οποία δεν υπάρχει κάποια ενορχήστρωση, όχι με την παραδοσιακή έννοια του όρου έστω. Το κομμάτι (που στην ουσία δεν έχει μουσική) είναι φτιαγμένο για να σε κάνει να αναρωτηθείς “τί ακριβώς είναι η μουσική;”. Η βασική ιδέα πίσω από τη δουλειά του Cage είναι ότι είναι η ατμόσφαιρα του χώρου είναι η «μουσική» που υποτίθεται ότι ακούμε, πράγμα που σημαίνει ότι καμία απόδοση ενός κομματιού δεν θα είναι ποτέ η ίδια.
Από την πρώτη του παρουσίαση, η σύνθεση είχε δεχθεί αρκετή αρνητική κριτική (αλλά και πολλές συζητήσεις και διαφωνίες) για την μάλλον προκλητική του φύση, αλλά τώρα, μερικά από τα καλύτερα ονόματα της μουσικής συγκεντρώνονται για να το διασκευάσουν για ένα νέο project.
Η ανακοίνωση έγινε μέσω του site της Mute Records. Στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα συμμετέχουν περίπου 60 καλλιτέχνες που θα προσφέρουν τις διασκευές τους μαζί με ένα σχετικό video.
Μερικοί από τους πιο γνωστούς: The Afghan Whigs, Cabaret Voltaire, Depeche Mode, Einstürzende Neubauten, Erasure, Goldfrapp, o Lee Ranaldo των Sonic Youth, Moby, New Order, ο Michael Gira των Swans, Laibach, Wire, Liars, Ben Frost, και ο Mick Harvey των Dirty Three. Tα κέρδη από τις πωλήσεις του box set θα δοθούν στην The British Tinnitus Association, και την Music Minds Matter, που αποσκοπεί στο να βοηθά μουσικούς καθ’όλη την διάρκεια της καριέρας τους.
Δείτε παρακάτω μία εκτέλεση του αρχικού έργου αλλά και το video που κυκλοφόρησαν οι Σλοβένοι Laibach για την προώθηση του εγχειρήματος και του box set που θα κυκλοφορήσει.