Οι Mercury Rev διασκευάζουν άλμπουμ της country/soul μούσας Bobbie Gentry v_era

Οι Mercury Rev διασκευάζουν άλμπουμ της country/soul μούσας Bobbie Gentry

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 20:14
Γράφτηκε από:

Οι αγαπημένοι ψυχεδελάδες, οι μεγάλοι Mercury Rev ηχογράφησαν ένα ολόκληρο άλμπουμ-αφιέρωμα στο The Delta Sweete της Bobbie Gentry, το concept άλμπουμ της του 1968, που διαδέχτηκε το πολύ επιτυχημένο άλμπουμ Ode To Billie Joe της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό δεν υπήρξε μεγάλη εμπορική επιτυχία ποτέ, όμως είχε την πάντα την καθολική αναγνώριση που μεγάλωνε με το πέρασμα των χρόνων. Το άλμπουμ υπήρξε ένα θεατρικό λεύκωμα που έφερε σε επαφή γνωστούς country και blues ήχους με την soul παράδοση, και όλα αυτά με ιδιαίτερες, ντελικάτες, ενορχηστρώσεις.
Στην 40ή επέτειο από την κυκλοφορία του, οι Mercury Rev αποφάσισαν να το επαναφέρουν στη μνήμη των παλαιότερων, αλλά και να το κάνουν γνωστό στις νεότερες γενιές. Για να το πετύχουν, καλέσαν για το εγχείρημα ένα σωρό τραγουδιστές και τραγουδίστριες, με στόχο το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν ποιοτικότερο. Οι καλεσμένοι τους είναι: Norah Jones, Margo Price, Phoebe Bridgers, Hope Sandoval (Mazzy Star), Lucinda Williams, Vashti Bunyan, Rachel Goswell (Slowdive), Lætitia Sadier (Stereolab), Kaela Sinclair (M83), Carice van Houten, Susanne Sundfør, και Beth Orton.

mercury rev delta sweete comp
Το πρώτο κομμάτι που θα κυκλοφορήσει είναι το Sermon, με την Margo Price, η οποία δήλωσε τα κάτωθι για την Bobbie Gentry: “Η Bobbie Gentry είναι μία από τις μεγαλύτερες στιχουργούς και καλλιτέχνες της εποχής μας. Υπήρξε ο ορισμός της country folk και της soul του Νότου. Τα τραγούδια της ήταν καλοδουλεμένα αριστουργήματα. Η Bobbie παρήγαγε τόσο μεγάλο κομμάτι της δουλειάς της μόνη της, κάτι για το οποίο δεν πήρε ποτέ την αναγνώριση που άξιζε. Η επίδραση της στη μουσική μου υπήρξε και είναι ακόμα τεράστια και η επιρροή της στην παγκόσμια μουσική σκηνή είναι μοναδική! Η Bobbie είναι εικονική, πρωτότυπη, εύγλωττη και διαχρονική. Είναι ένα απατηλό όνειρο σε ένα κόσμο γεμάτο απλοποιημένα, φθαρμένα κλισέ. Παρέμεινε μια δυνατή φωνή και ένα αιώνιο πνεύμα του νότου, βυθισμένη μέσα στο μυστήριο, όμως πάντα εδώ”.

To βασικό δίδυμο των Mercury Rev, o Jonathan Donahue και ο Grasshopper, έκαναν την παραγωγή, απέδωσαν, και διασκευάσαν τα κομμάτια του άλμπουμ μαζί με τον Jesse Chandler των Midlake, και πραγματικά δημιούργησαν στην ουσία ένα άλμπουμ από την αρχή, πατώντας φυσικά στα αρχικά κομμάτια. Η αλλαγή όμως στα κομμάτια είναι τόσο σημαντική, δε τον λες με τίποτα ένα κοινότυπο δίσκο με διασκευές. Ακούστε παρακάτω και συγκρίνετε το Sermon, στις 2 εκτελέσεις του, αυτήν από την Bobbie και την καινούρια εκδοχή με την Margo Price στα φωνητικά.

                 Tracklist

1. Okolona River Bottom Band (feat. Norah Jones)
2. Big Boss Man (feat. Hope Sandoval)
3. Reunion (feat. Rachel Goswell)
4. Parchman Farm (feat. Carice van Houten)
5. Mornin’ Glory (feat. Laetitia Sadier)
6. Sermon (feat. Margo Price)
7. Tobacco Road (feat. Susanne Sundfør)
8. Penduli Pendulum (feat. Vashti Bunyan w/ Kaela Sinclair)
9. Jessye’ Lisabeth (feat. Phoebe Bridgers)
10. Refractions (feat. Marissa Nadler)
11. Courtyard (feat. Beth Orton)
12. Ode To Billie Joe (feat. Lucinda Williams) *
*Δε συμπεριλαμβανόταν στο αρχικό ‘The Delta Sweete’