Πέθανε ο τραγουδιστής του θρυλικού Καναδικού συγκροτήματος The Tragically Hip, Gord Downie vancouversun.com

Πέθανε ο τραγουδιστής του θρυλικού Καναδικού συγκροτήματος The Tragically Hip, Gord Downie

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 10:59
Γράφτηκε από:

Photo, Gene Schilling / The Canadian Press.
Ένα μουσικό σύμβολο, ένας από τους πιο επιδραστικούς Καναδούς μουσικούς της εποχής μας, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 53 ετών. Ο Gord Downie, τραγουδιστής και τραγουδοποιός της εμβληματικής καναδικής μπάντας The Tragically Hip, πέθανε το βράδυ της Τρίτης 17/10/2017, με τα παιδιά και την οικογένειά του στο πλάι του.
Στην Ελλάδα (και την Ευρώπη γενικότερα) δεν θα τους χαρακτήριζε κάποιος και “γνωστό συγκρότημα”, όμως λιγότερο στις ΗΠΑ και πολύ περισσότερο στον Καναδά, αποτελούσαν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της τελευταίας 30ετιας. Για τους Καναδούς, οι Hip (όπως χαϊδευτικά τους λένε) ήταν ανέκαθεν "η μπάντα του Καναδά" καθώς είχαν αρνηθεί να προσαρμοστούν (σε ήχο και στυλ) για να μεγαλώσουν το ακροατήριό τους στις Η.Π.Α, κολλώντας στα αυστηρά Καναδικά δεδομένα.
Ο Downie διαγνώστηκε με καρκίνο του εγκεφάλου τελικού σταδίου τον Δεκέμβριο του 2015 και ο ίδιος δημοσιοποίησε το γεγονός τον Μάιο του 2016.
Οι Tragically Hip ξεκίνησαν μια αποχαιρετιστήρια περιοδεία για την υποστήριξη του δίσκου τους, Man Machine Poem (2016), το καλοκαίρι του 2016, όπου οι σκηνές που εκτυλίσσονταν ήταν ανατριχιαστικές, αποθεωτικές και πέρα για πέρα συγκλονιστικές. Η περιοδεία κορυφώθηκε με ένα μεγάλο show στην πατρίδα τους, το Kingston του Οντάριο, η οποία μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο από την Καναδική τηλεόραση. Εκτιμάται ότι 11,7(!) εκατομμύρια Καναδοί παρακολούθησαν τη συναυλία από τους δέκτες τους. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα δείγμα.
Ο Downie είχε πολύ σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, ήταν ακτιβιστής ενώ εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι ήταν διάσημος για να στηρίζει και να προβάλει πράγματα που θεωρούσε σωστά για τη χώρα του.
Τον Οκτώβριο του 2016, ο Downie κυκλοφόρησε το The Secret Path, ένα στούντιο άλμπουμ και μυθιστόρημα/κομικ που γράφτηκε από τον ίδιο, ενώ η Καναδική τηλεόραση το μετέτρεψε σε κινουμένα σχέδια. Η ιστορία περιέγραφε τα όσα πέρασε ένα παιδί της φυλής των Anishinaabe το 1966, όταν το έσκασε από ένα Καναδικό “σχολείο” (Residential), ταξίδεψε 600 μίλια προκειμένου να βρεθεί στο σπίτι του και στις ρίζες του, μέχρι τον θάνατο του. Ήθελε με τον τρόπο αυτό να καταδικάσει την επαίσχυντη ιστορία των Καναδικών -ειδικού σκοπού- σχολείων (Residential Schools) που είχαν δημιουργηθεί για να αποξενώσουν τα παιδιά των ιθαγενών από την κουλτούρα τους και να τα φέρουν πιο κοντά στην επικρατούσα, κυρίαρχη Καναδική.
Ο Downie κυκλοφόρησε έναν ακόμα σόλο δίσκο το Σεπτέμβριο του 2017, ένα διπλό LP με 23 τραγούδια, με τίτλο Introduce Yerself.
Ο θάνατός του αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για την Καναδική και την παγκόσμια μουσική σκηνή.