Πέθανε ο μεγάλος Ιάπωνας συνθέτης Ryuichi Sakamoto!

Δευτέρα, 03 Απριλίου 2023 00:01
Γράφτηκε από:

O σπουδαίος συνθέτης και παραγωγός Ryuichi Sakamoto, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Ο καταπληκτικός Ιάπωνας πιανίστας ήταν γνωστός για το την τάση του διαρκώς να πειραματίζεται και να ανοίγει νέους ορίζοντες στον ηλεκτρονικό ήχο και έχαιρε καθολικής αποδοχής.
Η καριέρα του ξεκίνησε με τη μουσική για το φιλμ Merry Christmas, Mr Lawrence του 1983, σε συνεργασία με τον David Bowie. Η μουσική του για την ταινία The Last Emperor του 1987 του απέφερε το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ, καθώς ένα Grammy και ένα Golden Globe. Στην ταινία αυτή επίσης υπήρξε και ηθοποιός. Εκτός από solo καριέρα, υπήρξε επίσης μέλος της Yellow Magic Orchestra (YMO), στην αρχή της καριέρας του .



Ο Sakamoto ξεκίνησε τις σπουδές του στη σύνθεση σε ηλικία 10 ετών και μεγάλο ρόλο στην απόφασή του να ασχοληθεί με τη μουσική, έπαιξε η αγάπη του για τους Beatles. Δημιούργησε την μπάντα των YMO μαζί με τον Haruomi Hosono και τον Yukihiro Takahashi το 1978, όπου έπαιζε πλήκτρα, και η πρωτοποριακή τους ηλεκτρονική μουσική επηρέασε την εξέλιξη της techno-pop και του hip-hop.
"Η Ασιατική μουσική επηρέασε σημαντικά τον Debussy, και ο Debussy επηρέασε σημαντικά εμένα. Έτσι, η μουσική κάνει το γύρω του κόσμου διαγράφοντας ένα πλήρη κύκλο" δήλωσε το 2010.
Σε μία συνέντευξη το 2018 ο Sakamoto περιέγραψε την προσπάθειά του να αμφισβητήσει τις συμβάσεις της δυτικής μουσικής σύνθεσης: "Όταν συνθέτω, η σκέψη μου περιοριζόταν στις φόρμες του Δυτικού τρόπου σύνθεσης που έμαθα όσο ήμουν έφηβος. Όμως πάντοτε ήθελα να το «σπάσω» αυτό, να γκρεμίσω τον τοίχο, τα όρια στα οποία είμαι παγιδευμένος. Κάποιες φορές, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μέσα ή όταν ανακατεύεσαι και ανακατεύεις ηλεκτρονικούς ήχους, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να γκρεμίσεις τον τοίχο".
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο ήταν ότι του άρεσε να εξερευνά διαφορετικά μουσικά είδη. “Κάθε πρωί που ξυπνάω αναρωτιέμαι, χμ, σήμερα τι μουσική να ακούσω; Κάποιες φορές, τυχαία, έρχεται κάποια μουσική στο μυαλό μου. Για εμένα δεν υπάρχουν είδη ή κατηγορίες. Η μουσική είναι μουσική” είχε αναφέρει.



Στην Ιαπωνία, ήταν πολύ γνωστός για τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες, ειδικά μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Fukushima το 2011.
Οι συνεργασίες του ήταν δεκάδες, με προεξέχουσες αυτές με τον Brian Eno, τον Alva Noto και τον τσελίστα Jaques Morelenbaum.
Ο Sakamoto είχε διαγνωστεί με καρκίνο για δεύτερη φορά το 2021. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση πέθανε την περασμένη Τρίτη.
Φυσικά, θα μείνει στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας και το έργο του θα παραμείνει ζωντανό για πάντα!


Photo: taken from artist's official Facebook Page [nss (zakkubalan)]