Έφυγε από τη ζωή ο τεράστιος Klaus Schulze

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 16:39
Γράφτηκε από:

Ο Γερμανός τεράστιος μουσικός, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής και βασικός συντελεστής στη δημιουργία του ηλεκτρονικού και του kraut rock ήχου, Klaus Schulze πέθανε σε ηλικία 74 ετών. Υπήρξε μέλος των Tangerine Dream (στις αρχές της μπάντας) και των Ash Ra Tempel και The Cosmic Jokers, ενώ κινήθηκε και με το ψευδώνυμο Richard Wahnfried. Η σόλο καριέρα του Schulze περιελάμβανε περισσότερα από 50 άλμπουμ σε πέντε δεκαετίες, καθώς εξερεύνησε τον ambient ήχο και την techno και έκανε soundtrack για μια σειρά από ταινίες. Το άλμπουμ του 1979, Dune, τον είδε να εμπνέεται από το ομώνυμο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Frank Herbert και συνέχισε να συνεργάζεται με τον Hans Zimmer στο soundtrack για την κινηματογραφική μεταφορά του 2021. Κατά τη μακρά πορεία του συνεργάστηκε επίσης με καλλιτέχνες όπως Ernst Fuchs, Rainer Bloss, Steve Winwood και Lisa Gerrard.
Παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε καλλιτέχνης της ηλεκτρονικής μουσικής, ο Schulze ήταν επίσης γνωστός για τη χρήση συνθετικών και ακουστικών ήχων στις συνθέσεις του. Παράλληλα, πειραματίστηκε επίσης με το sampling.
Η είδηση του θανάτου του Schulze επιβεβαιώθηκε από τον γιο του, Max, ο οποίος ανέφερε σε σχετική δήλωση: «Με βαθύτατη θλίψη πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι ο Klaus πέθανε χθες (σ.σ. προχθές) στις 26 Απριλίου 2022, σε ηλικία 74 ετών μετά από μια μακρά ασθένεια, αλλά εξ ολοκλήρου αιφνιδίως. Αφήνει πίσω του μια τεράστια μουσική κληρονομιά καθώς και σύζυγό του, δύο γιους και τέσσερα εγγόνια. Στο όνομά του και στο όνομα της οικογένειας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πίστη και την υποστήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια - σήμαινε πολλά για αυτόν!».



Photo taken from K.Schulze's official website