Δισκάδικα στο Βουκουρέστι (2019) v_era

Δισκάδικα στο Βουκουρέστι (2019)

Ταξίδι στα στενάκια του Βουκουρεστίου

Α. Εισαγωγή

Η νέα βόλτα με στόχο να ξετρυπώσουμε δισκάδικα ανά τον κόσμο, μας οδήγησε στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι (καλά, η αλήθεια είναι πως η περιοδεία των Riverside μας οδήγησε εκεί, αλλά λέμε τώρα…). Η πραγματικά -και απροσδόκητα- πανέμορφη πόλη των Βαλκανίων με το επιβλητικό κέντρο της, είναι εύκολη στο να την ανακαλύψεις. Κύριο χαρακτηριστικό της τα τεράστια, καλοδιατηρημένα κτήρια, οι πλατιές και ατελείωτες σε μήκος λεωφόροι και τα δεκάδες πάρκα. Για όσους έχουν επισκεφτεί το Παρίσι, η ατμόσφαιρα της πόλης θα σας το θυμίσει αρκετά. Παλαιότερα άλλωστε ονομαζόταν «Το μικρό Παρίσι της Ανατολής» (είχε σχεδιαστεί από Γάλλους αρχιτέκτονες). Μάλιστα, ειδικά στο κέντρο η αίσθηση που δίνει το Βουκουρέστι είναι μίας πόλης ακόμα μεγαλύτερης, επιβλητικότερης και αρκετά πιο καθαρής από τη Γαλλική πρωτεύουσα. Επιλέξτε Βουκουρέστι λοιπόν, γιατί πραγματικά είναι υπέροχο, και η πτήση από Αθήνα μόλις…μια ανάσα!
Στα δισκάδικα τώρα: Δεν έχει πολλά, και αυτά που έχει είναι περίπου του ιδίου… στυλ. Υπάρχουν βέβαια δυο πολύ σημαντικές εξαιρέσεις, στις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω, που αρκούν από μόνες τους να αλλάξουν τη συνολική εικόνα. Να σημειώσουμε απλώς ότι αυτά είναι έτσι χωροταξικά τοποθετημένα στον χάρτη, μοιρασμένα στις 4 γωνίες του ορίζοντα, που αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε ΜΜΜ (όπως εμείς), αλλά να περπατήσετε για να «πιάσετε το ρυθμό της πόλης» (ή απλά σας πιάνει η…τσιγκουνιά σας, όπως εμάς), ετοιμαστείτε για αρκετό περπάτημα. Η λίστα πάντως έχει διαμορφωθεί με βάση το βαθμό σπουδαιότητας/ενδιαφέροντος (κατά την άποψή μας προφανώς) του δισκάδικου και όχι τη θέση τους στο χάρτη.

Β. Τα δισκάδικα

map bucha

1. Niche Records,
Str Arcusului, nr. 6A - parter
facebook page

niche01

Ετοιμαστείτε για γερό περπάτημα καθώς βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από το κέντρο (2,5-3 km). Πιάνεις τον θεόμακρυ δρόμο που ξεκινάει από το «σπίτι του λαού»(“του λαού”,… τρόπος του λέγειν) και πας, πας, πας… Κάποια στιγμή στρίβεις δεξιά και μπαίνεις μέσα σε μια περιοχή που βρίσκονται κατά κύριο λόγο κατοικίες. Δε βλέπεις μαγαζί ούτε για δείγμα. Μην ανησυχήσετε, καλά πάτε. Κάποια στιγμή θα συναντήσετε, ακολουθώντας πιστά το gps σας, έναν ημιώροφο πολυκατοικίας και θα αρχίσετε να κάνετε πηδηματάκια ή να στέκεστε στις μύτες των ποδιών σας μήπως και μπορέσετε να διακρίνετε κάτι μέσα από το παράθυρο. Λίγο παρά πέρα στρίβοντας στο στενό, θα δείτε μια αυλή και πάνω στην περίφραξή της, ένα θυροτηλέφωνο. Πατάτε το κουμπάκι, ανοίγει η πόρτα, περπατάτε λίγο, φτάνετε στην κεντρική πόρτα και έξαφνα βρίσκεστε στον παράδεισο της μουσικής της πόλης. Χρειάστηκε όλος αυτός ο κόπος και το ταξιδάκι στα στενάκια του απόκεντρου της, αλλά πραγματικά άξιζε. Σε ένα σχετικά μεγάλο, τριγωνικό, -απλό στη διακόσμηση του- χώρο (διαμέρισμα), θα βρείτε χιλιάδες cds και βινύλια, μπλούζες, αξεσουάρ και ότι άλλο σχετικό μπορείτε να φανταστείτε. Το στοιχείο που με εντυπωσίασε, ειδικά στο βινύλια (που ήταν πραγματικά πολλά), είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό αυτά ήταν καινούριες κυκλοφορίες, ολόφρεσκα. Indies, electronica, post punk, progressive rock, post rock, metal. Ότι κυκλοφορία από 2014 και μετά ήθελες την έβρισκες. Στα cds, υπήρχε και μεγάλη ποικιλία σε classic rock, blues, folk. Εντυπωσιακό πραγματικά. Και αν και βρίσκεται σε «ελαφρώς άκυρη» -για ένα τουρίστα ας πούμε- περιοχή, αν κάποιος στο Βουκουρέστι ήθελε να ψάξει για μουσική και έπρεπε να του προτείνω ένα μόνο μέρος, αυτό θα ήταν οπωσδήποτε το Niche.

niche02


2. Cărturești Verona
Strada Pictor Arthur Verona 13-15
facebook page

carturesti verona02

Το Cărturești είναι κάτι σαν αξιοθέατο της πόλης. Ειδικά αυτό που βρίσκεται στην παλιά πόλη, θα το βρείτε σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς. Όμως, σταθήκαμε τυχεροί και λόγω της θέσης του ξενοδοχείου μας (πολύ κεντρική λεωφόρος, εκτός της παλιάς πόλης όμως), πετύχαμε και ένα δεύτερο μαγαζί με το ίδιο όνομα, το οποίο κατά την άποψή μας είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν και σε άλλο στυλ, και που στον τομέα «μουσική» έχει ρίξει μεγαλύτερο βάρος από το αδελφάκι του, του κέντρου. Το μαγαζί, σα κτήριο και χώρος, είναι ένα από τα ομορφότερα που έχουμε δει. Είναι ένα μεγάλο, πολυεπίπεδο παλιό σπίτι, ανακατασκευασμένο. Σκαλίτσες, διάδρομοι και γεφυράκια ενώνουν τα δεκάδες δωμάτια του, όπου καθένα έχει και κάτι διαφορετικό. Βιβλία, παιχνίδια, κρασιά, ειδή κουζίνας, υπολογιστών, σπιτιού, υφάσματα, είδη δώρων, κάρτες και ότι μπορείτε να φανταστείτε. Δύο από αυτά τα δωμάτια είναι αφιερωμένα στη μουσική. Μπορείτε να βρείτε λίγο απ’όλα: Ιndies, pop, metal και μπόλικη Ρουμάνικη μουσική (παλαιότερη, folk αλλά και σύγχρονη pop). Περισσότερα τα CDs από τα βινύλια. Σίγουρα λοιπόν, αν και δεν είναι αποκλειστικά δισκάδικο, είναι στις δύο βασικότερες προτάσεις μας.

carturesti verona01


3. Cărturești Carusel
Strada Lipscani 55
facebook page

carturesti00

Αυτό είναι το αξιοθέατο της (παλιάς) πόλης που λέγαμε παραπάνω. Θα δείτε να το διαφημίζουν παντού. Και ο «χαμός» γύρω από αυτό, δεν είναι τυχαίος ή άδικος. 3 καταπληκτικοί όροφοι σε ολόλευκο χρώμα, με ένα τεράστιο αίθριο στη μέση, περιμένουν να μπεις για να σε ταξιδέψουν με το φως που περνά μέσα από τον κεντρικό φεγγίτη και «παίζει» στους τοίχους κάνοντας το χώρο να μοιάζει σαν κινούμενο καρουζέλ. Στην ουσία είναι βιβλιοπωλείο, όμως έχει αρκετά επιπλέον πράγματα ενώ για τη μουσική κατεβαίνεις στο μεγάλο του υπόγειο. Μπόλικα βινύλια και cds, με νεότερες αλλά και παλαιότερες κυκλοφορίες. Indies, metal, classic rock, reggae, κλασσική μουσική, jazz, pop, hip hop. Όπως ισχύει και για το αδερφάκι του παραπάνω, πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτείτε, ακόμα και αν δεν είναι απαραίτητα η μουσική το βασικό κίνητρο της επίσκεψης.

carturesti 01


4. Magazinul Muzica
Calea Victoriei, Nr. 41 – 43
facebook page

magazinul01
Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο μαγαζί που βρίσκεται σε έναν από τους πιο όμορφους, εμπορικούς δρόμους του Βουκουρεστίου, την Calea Victorei. Κύριο αντικείμενο του είναι τα μουσικά όργανα αλλά ένα μεγάλο κομμάτι του είναι αφιερωμένο σε βινύλια και cds. Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε ντόπια μουσική αλλά και world, jazz, new age κλπ. Υπάρχει πάντως τόσο μπόλικο rock (classic, hard rock, metal) αλλά και pop υλικό! Α! Σε περίπτωση που ψάχνετε... ελληνικά νησιώτικα ή... Νikos Vertis, εκεί είναι το μαγαζί σας.

magazinul02


5.Misbits
Str. Fainari, 43A
facebook page

misbits01
Στο Misbits επιλέξαμε να πάμε περπατώντας. Έτσι το ταξίδι ήταν μακρύ, με πολύ καλό καιρό ευτυχώς, και πέρναγε μέσα από καταπληκτικές διαφορετικές μεταξύ τους περιοχές. Είδαμε από βίλλες και…πρεσβείες μέχρι κομμάτι της κανονικής πόλης, με “εργατικές” πολυκατοικίες και αρκετή φτώχεια , χωρίς τον τουρισμό και την περιποίηση του κέντρου. Φτάνοντας στο δισκάδικό συναντήσαμε μια σιδερένια πόρτα, που πίσω της έκρυβε μια αυλή, τίποτα δεν έδειχνε πάντως ότι εκεί υπάρχει δισκάδικο. Λίγο πριν αποφασίσουμε να φύγουμε, διακρίναμε ένα κουδούνι, πατήσαμε 3-4 κουμπιά και σύντομα ο ήχος της…απασφάλισης της πόρτας ακούστηκε. Όμορφες ζωγραφιές στον τοίχο της αυλής σε οδηγούν προς το κυρίως κτήριο, όπου βρίσκεται η υποδοχή και άλλα δυο δωμάτια. Το Misbits δημιουργήθηκε από μία γνωστή dj του Βουκουρεστίου και κατά 90% το υλικό του (βινυλια) επικεντρώνεται σε techno και dance γενικότερα. Θα βρείτε και μπόλικα singles διαφόρων εποχών! Πολύ όμορφος, diy, χώρος. Άξιζε το περπάτημα για να ανακαλύψουμε.

misbits02


6. Rockers Vinyl Café
Strada Fluierului nr. 33, Sector 2
facebook page

rockers vinyl01
Tου περπατήματος συνέχεια. Εντάξει, το ψάξιμο για το misbits και καπάκι το Rockers μας τσάκισε λίγο, όμως ευτυχώς είχε καταπληκτική μέρα και έτσι κατά τη διαδρομή βγάλαμε 456 μπουφάν, ζακέτες πουκάμισα κλπ αφού ο ιδρώτας άρχιζε να στάζει. Το Rockers Vinyl Café είναι ένα πολύ ωραίο μέρος, άξιζε το τριγύρισμα σε…περίεργες περιοχές της πόλης όμως η αναλογία των 3 λέξεων που συνθέτουν το όνομά του είναι 10%-10%-80%. Ελάχιστα βινύλια (με Kraftwerk, ένα single Laurant Garnier και μια… Φαραντούρη να ξεχωρίζουν), αλλά ευχάριστος χώρος, με decks για dj-sets και όμορφη μικρή αυλή για καφέ, ποτό ή κάποιο light snack! Δίσκο δεν πήραμε, ίσως και να έπρεπε τελικά για να στηρίξουμε την πατρίδα και τέτοια (Φαραντούρη γαρ), αλλά…οκ, όχι. Όμορφο καφέ, αξίζει να το τσεκάραρετε (όχι για τους δίσκους του), αλλά θα πρότεινα να το κάνετε βραδινές ώρες ώστε να πετύχετε και κάποιο dj set.

rockers vinyl02

7. Rock Shop (muzika)
vis-a-vis de Cinema Union, Strada Ion Câmpineanu nr 24
facebook page

rock shop01
Βρίσκεται στην επόμενη γωνία του ίδιου πολεοδομικού τετραγώνου που είναι το Magazinul Muzica. Θα βρείτε πολλά βινύλια, τόσο μεταχειρισμένα όσο και καινούρια. Στον όχι και μικρό χώρο του, έχει επίσης πολλά cds, ρόυχα και αξεσουάρ. Τα βινύλια (είδη: classic rock, pop, grunge,metal punk κ.ο.κ) είναι μεν αλφαβητικά αλλά όχι χωρισμένα σε είδη. Slayer και Sade άνετα βρίσκονται κοντά-κοντά. Έχει τα..προβλεπόμενα, όχι κάτι παραπάνω αλλά σίγουρα αξίζει την επίσκεψη γιατί όλο και κάτι μπορεί να… ξεθάψετε.


8. Mad Piano
Strata Stelea Spataru 13.
facebook page

aylh 01
Στο κέντρο της πόλης, αλλά κάπου μπερδεμένο μέσα σε στενάκια θα βρείτε ένα μικρό όμορφο αδιέξοδο και μια ταπεινή πλατειούλα, χωρίς κάποιο προφανές ενδιαφέρον, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον. Όμως, αν η ματιά σας είναι λίγο πιο επίμονη θα διακρίνετε μια όμορφη αυλίτσα μπροστά από μια είσοδο παλιάς πολυκατοικίας. Εκεί υπάρχει ένα όμορφο rock καφέ/light εστιατόριο. Στο βάθος, μπαίνοντας στην είσοδο (πατάτε το κουδούνι, αν και συνήθως η πόρτα είναι ανοιχτή) και στρίβοντας δεξιά, θα δείτε το τζάμι από τη βιτρίνα ενός αρκετά συμπαθητικού και ενημερωμένου, μικρού δισκάδικου. Ο χώρος είναι προσεγμένος και ζεστός. Το υλικό, βινύλια, είναι κυρίως pop, rock, jazz, dance, experimental και electro, ντόπια και μη. Ασφαλώς και αξίζει μια επίσκεψη και μετά καφεδάκι, γλυκό ή μπύρα στην αυλή.

Τέλος, εντοπίσαμε άλλο ένα δισκάδικο (μέσω δαιμόνιας interνετικής έρευνας) στο οποίο δυστυχώς δεν προλάβαμε να πάμε. Το όνομα αυτού Pure Indie (αφήνει υποσχέσεις …), βρίσκεται όχι πολύ μακριά από το κέντρο, το περπατηματάκι του το θέλει όμως. Ελπίζουμε σε επόμενο ταξίδι να έχουμε περισσότερες πληροφορίες να σας δώσουμε για αυτό. Έως τότε περιοριζόμαστε σε μια φωτογραφία που αλιεύσαμε από την σελίδα του στο facebookpure indie

Καλές βόλτες!

._

Photos: v_era, panagiotis_i (photo Pure Indie Records: from Facebook page)